Go Back
+ servings

Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag.
4.17 from 6 votes
Måltid Mjuka kakor
Kök Sverige
Portioner 8 port

Utrustning

  • skål
  • skärbräda
  • långpanna 25 x 35 cm

Ingredienser
  

Smet

  • 3 dl vetemjöl
  • ¾ dl potatismjöl
  • dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemummafrön nymalen eller nystött
  • dl mjölk 3% fetthalt
  • 2-3 msk skirat smör

Övrigt

  • 3-4 stora fina äpplen
  • dl strösocker
  • 1 tsk kanel malen
  • Valfritt: sötmandel grovhackad
  • 75 gr kallt smör

Instruktioner
 

Smeten

  • Blanda först alla torra ingredienser till smeten, tillsätt sedan mjölk och smält smör från långpannan, och rör smeten jämn. Den bör vara i konsistens som en stadig sockerkakssmet, och får inte vara för tunn om äpplena är saftiga.
    3 dl vetemjöl, ¾ dl potatismjöl, 1½ dl strösocker, 3 tsk bakpulver, 1 tsk kardemummafrön, 2¼ dl mjölk, 2-3 msk skirat smör
  • Smeten hälls i smord långpanna 25 x 35 cm. Enklast är att smälta 50 gram SMÖR i värmd långpanna så får man den smord, samtidigt som man får 2-3 msk att hälla i smeten.

Äpplen

  • Tvätta äpplen, de behöver inte skalas. Kärna ur och skär i klyftor.
  • Placera äppelklyftorna vackert på smeten. Tryck ner äppelbitarna så tätt det går,
  • Blanda ihop 1 ½ dl strösocker (eller råsocker) med 1 tsk malen kanel och strö över.Sötmandel (grovhackad) är gott därpå om man har mandel hemma.
  • Därefter tar man en osthyvel och ett paket KALLT smör och hyvlar över som ett lapptäcke. Ca 75 gram brukar gå åt.
    75 gr kallt smör
  • Gräddas ca 25-35 min – i mitten av ugnen, satt på 175 grader. Kolla att det inte blir bränt; sätt i så fall in en ugnsplåt på falsen ovanför. Prova med tandpetare, i mitten nånstans, att kakan är genomgräddad. Brukar bli trevligt knäckig i kanten.Tänk på att ugnsvärme kan variera mellan olika ugnar! Men man lär sig efter några gånger att känna på doften när det bör vara dags att titta till kakan. Tidur är bra också!

Anteckning

Detta recept från Margareta Dahlin från Sollentuna är riktigt bra och har genom åren fått många besök på Smakminnens webbsida. Det som är så fint med recept som skickas från en person till en annan är att de ändras. Någon tar bort en krydda en annan lägger till extra frukt och på så vis kan du sätta din prägel på receptet. 
Detsamma gäller detta recept! 
Tillsätt hackade hasselnötter eller riven mandelmassa. Eller riven citronskal och brun farinsocker. Jag ger här bara några förslag. Du kan säkert själv hitta på något gott. 
Keyword Enkla recept