Go Back
Mandelmussla i närbild efter ett släktrecept från 1880-talet.

Mandelmusslor - Weibull

En lyxig mandelmussla som innehåller extra mycket mandel, vilket ger en tydlig mandelsmak och en härlig knaprig-seg konsistens. En höjdare i adventstider och att servera efter ett festligt julbord!
5 from 1 vote
Måltid Baka, Kakor
Kök Sverige
Portioner 0

Ingredienser
  

  • 160 gr sötmandel, varav 4 bittermandlar
  • 160 gr socker
  • 160 gr mjöl
  • 106 gr skirat osaltat smör (se tips nedan)

Instruktioner
 

Originaltext

  • 12 lod sötmandel (4 bittermandlar), 12 lod socker, 12 lod mjöl, 8 lod skirat smör, som röres tills det vittnar. Smörj formar "tumma ut", grädda guldgula. Gott med vispad grädde och sylt i.

Ny text

  • Smält smöret. (Lägg till en liten klick extra smör, eftersom den ska skiras) Rör ej i kastrullen och häll av det genomskinliga smöret och lämna kvar den grumliga, ljusa bottensatsen. Låt svalna.
    106 gr skirat osaltat smör (se tips nedan)
  • Skålla och skala mandeln. Se tips nedan om hur man gör. Torka med en handduk eller hushållspapper. Mal mandeln i en mandelkvarn eller köksmaskin.
    160 gr sötmandel, varav 4 bittermandlar
  • Sätt ugnen på 200℃. (180℃ om du använder varmluftsugn)
  • Rör det avsvalnade smöret tills det blir vitt. Blanda i de övriga ingredienserna.
    160 gr socker, 160 gr mjöl
  • Smörj mandelmusselformar. Tryck med tummen ut en liten degklump i formen så att det jämt fördelas. Fyll resterande formarna tills degen är slut.
  • Grädda i 200℃ (180℃ i varmluftsugn) i 10-12 minuter. Knacka försiktigt ut mandelmusslorna medans de fortfarande är varma.

Anteckning

Tips! 
Skålla mandel: 
Lägg mandel i en kastrull med kokande vatten. Låt stå i fem minuter. Häll av i ett durkslag och häll kallt vatten på mandlarna. Ta en mandel mellan tummen och nedre delen av pekfingret så att du klämmer på den (hänger du med här?) och kläm bort skalet. Har du barn? Detta är en typisk syssla för barnen i köket. 
 
Keyword adventsfika, Julbak