Jordgubbarna mosas, vattnet slås kokande över. Får stå övertäckt i 1 dygn. Hälles i silduk och får självrinna. Röres med sockret och citronsyran. Skummas noga.
Tvätta och snoppa jordgubbarna. Lägg jordgubbarna i ett stort krus eller en kastrull som rymmer minst 8 liter. Mosa jordgubbarna. Detta går enklast för hand, tycker jag.
6 liter jordgubbar
Slå på kokande vatten och blanda massan. Låt stå övertäckt i 1 dygn. Se till att du ställer kastrullen eller kruset på ett svalt ställe.
2 liter vatten
Ställ en silduk över en skål och häll jordgubbsmassan i silduken. Låt saften självrinna. Jag brukar röra runt lite för att få ut så mycket saft som möjligt.
Rör ner socker och citronsyra. Rör runt tills all socker har lösts upp. Skumma noga.
2 kg socker, 20 gram citronsyra
Häll upp på steriliserade saftflaskor. Läs här hur du steriliserar flaskor och burkar. Det går bra att frysa in saften, men se till att inte fylla flaskorna hela vägen upp då flaskorna kan gå sönder i frysen när saften expanderar när den fryser till is.
Anteckning
Några tips!
Detta recept ger ca 5 liter färdig saft. Du kan lätt halvera receptet. Servera saften som hos Flickorna Lundgren på Skäret: riktigt starkt, och med en liten kanna med vatten vid sidan om. Då kan alla blanda styrkan på saften efter behag. Outspädd saft är gott som tillbehör till efterrätter, som glass och puddingar.
HUR STERILISERAR JAG MINA SAFTFLASKOR?
Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Detta kan dock påverka saftens hållbarhet efter att det har tinats. Förvara en öppnad flaska i kylen.