Go Back
+ servings

Rårörd jordgubssaft (Tant Karin)

Godare jordgubbssaft finns inte, och detta recept är väldigt enkelt.
3.67 from 6 votes
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Låt stå över natten 1 day
Total tid 1 day 1 timme 30 minuter
Måltid Dryck, Konservering
Kök Sverige
Portioner 5 liter saft

Utrustning

  • stor kastrull, krus eller skål
  • Saftsil
  • saftflaskor
  • En till stor kastrull, krus eller skål

Ingredienser
  

  • 6 liter jordgubbar
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker
  • 20 gram citronsyra

Instruktioner
 

Originaltext

  • Jordgubbarna mosas, vattnet slås kokande över. Får stå övertäckt i 1 dygn. Hälles i silduk och får självrinna. Röres med sockret och citronsyran. Skummas noga.
    6 liter jordgubbar, 2 liter vatten, 2 kg socker, 20 gram citronsyra

Steg-för-steg - ny text

  • Tvätta och snoppa jordgubbarna. Lägg jordgubbarna i ett stort krus eller en kastrull som rymmer minst 8 liter. Mosa jordgubbarna. Detta går enklast för hand, tycker jag.
    6 liter jordgubbar
  • Slå på kokande vatten och blanda massan. Låt stå övertäckt i 1 dygn. Se till att du ställer kastrullen eller kruset på ett svalt ställe.
    2 liter vatten
  • Ställ en silduk över en skål och häll jordgubbsmassan i silduken. Låt saften självrinna. Jag brukar röra runt lite för att få ut så mycket saft som möjligt.
  • Rör ner socker och citronsyra. Rör runt tills all socker har lösts upp. Skumma noga.
    2 kg socker, 20 gram citronsyra
  • Häll upp på steriliserade saftflaskor. Läs här hur du steriliserar flaskor och burkar. Det går bra att frysa in saften, men se till att inte fylla flaskorna hela vägen upp då flaskorna kan gå sönder i frysen när saften expanderar när den fryser till is.

Anteckning

Några tips!

Detta recept ger ca 5 liter färdig saft. Du kan lätt halvera receptet. 
Servera saften som hos Flickorna Lundgren på Skäret: riktigt starkt, och med en liten kanna med vatten vid sidan om. Då kan alla blanda styrkan på saften efter behag. 
Outspädd saft är gott som tillbehör till efterrätter, som glass och puddingar. 

HUR STERILISERAR JAG MINA SAFTFLASKOR?

Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Detta kan dock påverka saftens hållbarhet efter att det har tinats. Förvara en öppnad flaska i kylen. 
 
Keyword Enkla recept, Sommarmat