Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Räkna 1,5 dl per person. Det ska inte koka för länge och det ska bli helt torrt. Låt det svalna utan lock.
9 dl långkornigt ris, t.ex. Basmati
Blanda ketjap, sambal oelek (efter smak, det är hett! Förslagsvis 1 tsk), 2 pressade vitlöksklyftor, och kryddorna Kan uteslutas, men är gott: 1 tsk citronsaft och 1 tsk brun farin. Marinera kycklingen eller skinksteken i denna blandningen i drygt en timme. 3 msk ketjap manis, sambal oelek, 2 vitlöksklyftor, pressad, 1 tsk malen spiskummin (djinten på maleisiska), 3 tsk malen koriander (ketoembar), 1 tsk malen ingefära (djahé), 1 tsk citronsaft (kan uteslutas), 1 tsk brun farinsocker (goela djawa, kan uteslutas), 500 gr kyckling eller skinkstek, i ca 2 cm stora tärningar
Stek bacon, inte för hårt. Ta upp baconet och tillsätt till riset.
200 gr bacon i tärningar
Stek den tärnade löken i baconfettet på låg värme. Rör om ofta. Om du vill använda löken till jordnötssåsen, ta 1-2 msk och ställ åt sidan.
3 st stora gula lökar, hackad
Stek den marinerade kycklingen i smör. Du kan göra detta samtidigt som löken steks.
Blanda kyckling och lök i riset. Använd gärna en wok, men annars fungerar en stor stekpanna med tjock botten. Stek risblandningen på låg värme. Om så önskas kan du göra mer marinad för att hälla över nasi gorengen, eller så tar du bara ketjap och häller över din nasi goreng. Rör om regelbundet.