Go Back
+ servings

Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien

Exotiska smaker, flera enkla tillbehör och en historia som leder tillbaka till Indonesien på 1930-talet.
4 from 8 votes
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Indonesien
Portioner 6

Ingredienser
  

Nasi Goreng:

  • 9 dl långkornigt ris, t.ex. Basmati
  • 500 gr kyckling eller skinkstek, i ca 2 cm stora tärningar Kan ersättas med t.ex. Quorn
  • 200 gr bacon i tärningar
  • 3 st stora gula lökar, hackad

Marinad för skinkstek/kyckling:

  • 3 msk ketjap manis
  • sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor, pressad
  • 1 tsk malen spiskummin (djinten på maleisiska)
  • 3 tsk malen koriander (ketoembar)
  • 1 tsk malen ingefära (djahé)
  • 1 tsk citronsaft (kan uteslutas)
  • 1 tsk brun farinsocker (goela djawa, kan uteslutas)

Enkel jordnötssås enligt Smakminnen

  • 1 dl jordnötssmör
  • 1-2 msk hackad, stekt lök Spara lite från när du lagar nasi goreng
  • 2-3 dl mjölk
  • ketjap manis
  • sambal oelek
  • ½ tsk malen kummin
  • 1 tsk malen koriander
  • ½ tsk malen ingefära

Jordnötssås/Satay enligt Rövekamp

  • 1 liten gul lök
  • 2 msk olja
  • ½ msk sambal oelek
  • ½ saft av en halv pressad citron
  • 4 msk jordnötssmör
  • salt
  • brun farin

Tillbehör till nasi goreng

  • ½ banan per person
  • 1 ägg per person
  • gurkstavar, mängd efter önskemål
  • kroepoek: räkchips. Mängd efter önskemål
  • syltad lök
  • rostad lök

Instruktioner
 

Nasi goreng

  • Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Räkna 1,5 dl per person. Det ska inte koka för länge och det ska bli helt torrt. Låt det svalna utan lock.
    9 dl långkornigt ris, t.ex. Basmati
  • Blanda ketjap, sambal oelek (efter smak, det är hett! Förslagsvis 1 tsk), 2 pressade vitlöksklyftor, och kryddorna Kan uteslutas, men är gott: 1 tsk citronsaft och 1 tsk brun farin.
    Marinera kycklingen eller skinksteken i denna blandningen i drygt en timme.
    3 msk ketjap manis, sambal oelek, 2 vitlöksklyftor, pressad, 1 tsk malen spiskummin (djinten på maleisiska), 3 tsk malen koriander (ketoembar), 1 tsk malen ingefära (djahé), 1 tsk citronsaft (kan uteslutas), 1 tsk brun farinsocker (goela djawa, kan uteslutas), 500 gr kyckling eller skinkstek, i ca 2 cm stora tärningar
  • Stek bacon, inte för hårt. Ta upp baconet och tillsätt till riset.
    200 gr bacon i tärningar
  • Stek den tärnade löken i baconfettet på låg värme. Rör om ofta. Om du vill använda löken till jordnötssåsen, ta 1-2 msk och ställ åt sidan.
    3 st stora gula lökar, hackad
  • Stek den marinerade kycklingen i smör. Du kan göra detta samtidigt som löken steks.
  • Blanda kyckling och lök i riset. Använd gärna en wok, men annars fungerar en stor stekpanna med tjock botten.
    Stek risblandningen på låg värme. Om så önskas kan du göra mer marinad för att hälla över nasi gorengen, eller så tar du bara ketjap och häller över din nasi goreng. Rör om regelbundet.

Jordnötssås enligt Marloes

  • Fräs den hackade löken, 2-3 msk, i lite smör eller olja i en kastrull. Du kan även ta lite av löken från när du lagar nasi goreng. Om önskas kan även lite vitlök tillsättas.
    1-2 msk hackad, stekt lök
  • Tillsätt 1 dl jordnötssmör, 2-3 dl mjölk och en skvätt Ketjap manis/söt soja. Värm såsen och vispa för hand så att såsen blir jämn. Den ska inte vara för rinnig. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Smaka av med Ketjap manis och Sambal Oelek. Tillsätt kryddorna efter smak.
    Låt såsen puttra någon minut, men passa den, för det är lätthänt att det bränns i botten av kastrullen. Servera i en skål på bordet så att alla kan ta efter önskemål. Denna sås passar utmärkt att doppa räkchips i.
    1 dl jordnötssmör, 2-3 dl mjölk, ketjap manis, sambal oelek, ½ tsk malen kummin, 1 tsk malen koriander, ½ tsk malen ingefära

Jordnötssås enligt Rövekamp

  • Hacka en liten gul lök och fräs den i oljan tills den får färg.
    1 liten gul lök, 2 msk olja
  • Tillsätt en sambal oelek och efter en kort stund jordnötssmör, saften av en halv citron och 2 dl vatten.
    ½ msk sambal oelek, ½ saft av en halv pressad citron, 4 msk jordnötssmör
  • Koka såsen och rör om tills den har blivit som en tjock, jämn sås.
  • Smaka av med salt och brun farin.
    salt, brun farin

Tillbehör

  • Skär bananerna över längden och stek de på medelvärme i en stekpanna med mycket smör. Börja steka på den runda sidan. Stek bananerna vackert gyllene på båda sidor och när de är färdigstekta kan de läggas på den färdiga nasi gorengen.
    ½ banan per person
  • Stek ägg efter middagsgästernas önskemål, stekt eller vändstekt. Lägg de färdigstekta äggen på nasi gorengen. Nu blir det trångt på fatet, då de samsas med de stekta bananerna!
    1 ägg per person
  • Skär gurkan i ca 1 dm långa stavar. Servera den i en separat skål. Övriga tillbehör: Räkchips, rostad lök och syltad lök.

Anteckning

Detta är comfort food när det är som bäst! Passa på att göra en extra stor mängd för att frysa in en del. 
Stekta bananer blir inte bra i frysen. 
Duka bordet festligt med det du har hemma. Snäckor brukar vi lägga lite här och där på matbordet. 
Glass med chokladsås passar bra till efterrätt. Det brukade mina föräldrar bjuda våra gäster på efter den här festliga middagen.