¾ kg (750 gr) syrliga äpplen skalas, urkärnas och skärs i klyftor.
Lägg äppelskivorna i en eldfast form och strö över ½ dl socker och litet kanel.
Blanda 2 dl havregryn, 75 gr smält smör eller margarin och 1 dl socker och fördela massan över äpplena.
Grädda ca 25 min. i medelgod ugnsvärme. Jag hade ugnen på 200˚C och det tog längre tid än 25 minuter. Håll ett öga på smulpajen och räkna med minst 30 minuter. Ta ut den när den har blivit gyllene.
Anteckning
Detta recept ger en väldigt söt smulpaj. Du kan lätt minska på sockermängden, då blir det en bättre balans i smakerna.
Istället för äpplen kan du använda rabarber skurna i slantar, eller blanda äpplen och rabarber. Blanda en msk potatismjöl i de skurna rabarberbitarna innan du lägger den i pajformen, då vattnas det mindre.
I degen kan du blanda ner riven mandelmassa, hackade nötter och/eller russin.
För en mera knäckig smak kan du byta en del av sockret mot brun farin.