Go Back
+ servings

Äppelgott - smulpaj med havregryn

Lättlagad och enkelt att variera är denna smulpaj med havregryn. Servera med grädde eller glass.
5 from 3 votes
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Måltid Efterrätt, Mjuka kakor
Kök Sverige
Portioner 6

Utrustning

  • skärbräda
  • kniv
  • skål
  • ugnsform

Ingredienser
  

  • 750 gr äpplen
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl havregryn
  • 75 gr smör
  • kanel

Instruktioner
 

  • ¾ kg (750 gr) syrliga äpplen skalas, urkärnas och skärs i klyftor.
  • Lägg äppelskivorna i en eldfast form och strö över ½ dl socker och litet kanel. 
  • Blanda 2 dl havregryn, 75 gr smält smör eller margarin och 1 dl socker och fördela massan över äpplena.
  • Grädda ca 25 min. i medelgod ugnsvärme.
    Jag hade ugnen på 200˚C och det tog längre tid än 25 minuter. Håll ett öga på smulpajen och räkna med minst 30 minuter. Ta ut den när den har blivit gyllene.

Anteckning

  • Detta recept ger en väldigt söt smulpaj. Du kan lätt minska på sockermängden, då blir det en bättre balans i smakerna. 
  • Istället för äpplen kan du använda rabarber skurna i slantar, eller blanda äpplen och rabarber. Blanda en msk potatismjöl i de skurna rabarberbitarna innan du lägger den i pajformen, då vattnas det mindre. 
  • I degen kan du blanda ner riven mandelmassa, hackade nötter och/eller russin. 
  • För en mera knäckig smak kan du byta en del av sockret mot brun farin. 
Keyword Billig mat, Lättlagad