Till fikat eller som efterrätt, denna smulpaj med havregryn är gott, enkelt att laga och lätt att variera.
Smulpaj - snabbt och gott
Inget kavlande, eller att degen behöver förgräddas. En smulpaj går snabbt att blanda ihop och det är lätt att experimentera med både smaksättningar och fyllningen. Detta recept innehåller havregryn, vilket ger en härlig struktur till degen. Just smulpaj serveras oftast till efterrätt, men passar också bra till fikat. Du kan servera smulpaj med havregryn med en klick grädde eller en kula glass.
Smulpajens historia
I Storbritannien blev smulpajen populär under Andra Världskriget. Detta eftersom man inte behövde så mycket deg, vilket var nödvändig under ransoneringstiden. På engelska heter smulpaj Crumble pie. Jag har inte hittat information om när smulpaj blev populärt i Sverige.
Om detta recept
Detta recept hittade jag i Husmoderns Köksalmanack från 1965. Största jobbet är att skala äpplen, men resten av ingredienserna behöver bara blandas ihop. Jo, du har ett moment till: smöret ska smältas! Jag serverade den med en klick grädde, för Äppelgott med havregryn är i sötaste laget. Familjen älskade efterrätten där jag hade använt äpplen från egen trädgård.
Tips för smulpaj med havregryn
- Halvera mängden socker om du vill ha den här desserten mindre söt.
- Tillsätt en halv deciliter hackade hasselnötter eller mandel i havregrynblandningen. Det bryter sötman och ger god struktur och smak till kakan.
- Rivet citronskal i havregrynsblandningen är gott! Du kan då också byta ut hälften av sockret mot brun farin, vilket blir en fantastisk smakkombination.
- Istället för äpplen kan du använda samma mängd rabarber, skuren i slantar. Blanda rabarberslantarna i 1 msk potatismjöl innan du lägger den i formen.
Hur länge är hållbarheten för Äppelgott?
Du förvarar bäst smulpajen i kylskåpet, övertäckt eller i en behållare med lock. Den är hållbar i ungefär fem dagar. Det går också bra att frysa ner den.
Om du gillar detta recept...
....då gillar du kanske
- Gammaldags hemgjord nyponsoppa
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina
- Stekt sockerkaka med glass
- Ellas kaka - äppelkakan från Jerum
Äppelgott - smulpaj med havregryn
Ingredienser
- 750 gr äpplen
- 1,5 dl socker
- 2 dl havregryn
- 75 gr smör
- kanel
Instruktioner
- ¾ kg (750 gr) syrliga äpplen skalas, urkärnas och skärs i klyftor.
- Lägg äppelskivorna i en eldfast form och strö över ½ dl socker och litet kanel.
- Blanda 2 dl havregryn, 75 gr smält smör eller margarin och 1 dl socker och fördela massan över äpplena.
- Grädda ca 25 min. i medelgod ugnsvärme. Jag hade ugnen på 200˚C och det tog längre tid än 25 minuter. Håll ett öga på smulpajen och räkna med minst 30 minuter. Ta ut den när den har blivit gyllene.
Anteckning
- Detta recept ger en väldigt söt smulpaj. Du kan lätt minska på sockermängden, då blir det en bättre balans i smakerna.
- Istället för äpplen kan du använda rabarber skurna i slantar, eller blanda äpplen och rabarber. Blanda en msk potatismjöl i de skurna rabarberbitarna innan du lägger den i pajformen, då vattnas det mindre.
- I degen kan du blanda ner riven mandelmassa, hackade nötter och/eller russin.
- För en mera knäckig smak kan du byta en del av sockret mot brun farin.
Lämna ett svar!