Denna krämiga nudeldessert serveras ofta till julbordet i Portugal, men många äter den året runt. Detta släktrecept på Aletria är lättlagad med en fräsch ton av citron och kanel.

Kokboken Global Matkultur
Bruno Goncalves är med i kokboken Global Matkultur i Sverige, som lanserades i slutet av juni 2025. Det här receptet fick inte plats i boken, och publiceras därför här. Jag kan varmt rekommendera kokboken - min debutkokbok - som innehåller 56 recept från 28 länder från hela världen. Här får du läsa om många nysvenskars berättelser. Med finns också mathantverkare, och småskaliga bönder. I Global Matkultur möts dessa två världar. Boken finns att köpa i alla större bokhandel online.
Morer
Namnet aletria ger en ledtråd om hur gamla anor den här älskade nudeldesserten har. Aletria kommer från det arabiska ordet "itrīyah" (إطرية), som betyder nudlar eller pasta. Morerna, muslimska folk från Nordafrika, styrde delar av nuvarande Portugal från 700-talet till 1200-talet. Under denna period förde de med sig kunskaper, råvaror och maträtter – bland annat nudlar, som senare blev en del av rätten Aletria.
Än idag finns tydliga spår kvar efter morerna, främst i arkitekturen och olika traditionella rätter. Aletria i den form vi känner idag, som en söt julrätt med kanel och citron, tros ha etablerats särskilt i norra Portugal under 1600- eller 1700-talet.
Ett släktrecept
Det här receptet kommer från Bruno Goncalves, som är forskare vid Chalmers i Göteborg. Med sina rötter i Portugal har han en stor förkärlek för det portugisiska köket, vilket kan klassas som medelhavskök, där färska grönsaker, mycket fisk och olivolja spelar en viktig roll.
-Jag är uppväxt i Sanchequias, en liten by som ligger ungefär 6 kilometer från havet.
Hans föräldrar bor på en liten gård, och under uppväxten var de i stort sett självförsörjande. De hade olika djur som höns och grisar och odlade frukt och grönsaker. Det de köpte i mataffären var mjölk, socker och salt. Olivolja köpte de direkt från småproducenter i bergsområdet i närheten.
Den uppmärksamma läsaren ser att receptet är beräknad till 26 personer.
– Min mamma gör alltid mycket, för hon ger bort det till sina grannar, och det händer att vi är många när vi samlas hemma för middag, förklarar Bruno.
Tips: halvera receptet för att minska antalet portioner.

Hur länge håller aletria?
Förvara aletria i en tättslutande burk i kylskåpet. Då håller den i 2-3 dagar. Den bör inte stå framme i mer än två timmar, särskilt om det är varmt.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Stekt sockerkaka med glass
- Butter chicken - snabbt och enkelt
- Farmors saftiga saffransbullar
- Chili con carne - riktig cowboymat
- Glass på 3 ingredienser

Aletria - recept på en krämig dessert från Portugal
Ingredienser
- 2,5 liter vatten
- 1 msk smör
- 1 citron skalet
- 1 kanelstång
- 300-400 gr socker
- 500 gr pasta fidelini från märket Plivit. Kallas även för Angel hair
- 3-5 äggulor
- malen kanel
Instruktioner
- Koka vattnet. Skala citronen tunt med en potatisskalare och tillsätt skalen, smör, kanelstång och socker till vattnet. Låt koka sakta i 10 minuter. Kontrollera om sockret har lösts upp. Tabort citronskal och kanel.2,5 liter vatten, 1 msk smör, 1 citron, 1 kanelstång, 300-400 gr socker
- Krossa pastan med händerna och tillsätt till vattnet och rör runt. Eftersom pastan är väldigt tunt så tar detendast 3 minuter att koka.500 gr pasta fidelini från märket Plivit.
- Separera äggen och vispa äggulorna i en bunke. Tillsätt några matskedar pastavatten under vispning.3-5 äggulor
- När pastan nästan är färdigkokt kan du under vispning tillsätta äggblandninen. När pastan är färdigkokt kan du hälla upp blandningen i stora skålar - ej djupa. Se till att ytan blir slät.
- När Aletrian har svalnat kan du dekorera efterrätten med malen kanel.Här kan du använda din kreativitet och skapa olika figurer.malen kanel



Lämna ett svar!