• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1600-talet

    Aletria – recept på en krämig dessert från Portugal

    17 juli 2025 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Denna krämiga nudeldessert serveras ofta till julbordet i Portugal, men många äter den året runt. Detta släktrecept på Aletria är lättlagad med en fräsch ton av citron och kanel.

    Kokboken Global Matkultur

    Bruno Goncalves är med i kokboken Global Matkultur i Sverige, som lanserades i slutet av juni 2025. Det här receptet fick inte plats i boken, och publiceras därför här. Jag kan varmt rekommendera kokboken - min debutkokbok - som innehåller 56 recept från 28 länder från hela världen. Här får du läsa om många nysvenskars berättelser. Med finns också mathantverkare, och småskaliga bönder. I Global Matkultur möts dessa två världar. Boken finns att köpa i alla större bokhandel online.

    Morer

    Namnet aletria ger en ledtråd om hur gamla anor den här älskade nudeldesserten har. Aletria kommer från det arabiska ordet "itrīyah" (إطرية), som betyder nudlar eller pasta. Morerna, muslimska folk från Nordafrika, styrde delar av nuvarande Portugal från 700-talet till 1200-talet. Under denna period förde de med sig kunskaper, råvaror och maträtter – bland annat nudlar, som senare blev en del av rätten Aletria.

    Än idag finns tydliga spår kvar efter morerna, främst i arkitekturen och olika traditionella rätter. Aletria i den form vi känner idag, som en söt julrätt med kanel och citron, tros ha etablerats särskilt i norra Portugal under 1600- eller 1700-talet.

    Ett släktrecept

    Det här receptet kommer från Bruno Goncalves, som är forskare vid Chalmers i Göteborg. Med sina rötter i Portugal har han en stor förkärlek för det portugisiska köket, vilket kan klassas som medelhavskök, där färska grönsaker, mycket fisk och olivolja spelar en viktig roll.

    -Jag är uppväxt i Sanchequias, en liten by som ligger ungefär 6 kilometer från havet.
    Hans föräldrar bor på en liten gård, och under uppväxten var de i stort sett självförsörjande. De hade olika djur som höns och grisar och odlade frukt och grönsaker. Det de köpte i mataffären var mjölk, socker och salt. Olivolja köpte de direkt från småproducenter i bergsområdet i närheten.

    Den uppmärksamma läsaren ser att receptet är beräknad till 26 personer.
    – Min mamma gör alltid mycket, för hon ger bort det till sina grannar, och det händer att vi är många när vi samlas hemma för middag, förklarar Bruno.

    Tips: halvera receptet för att minska antalet portioner.

    Hur länge håller aletria?

    Förvara aletria i en tättslutande burk i kylskåpet. Då håller den i 2-3 dagar. Den bör inte stå framme i mer än två timmar, särskilt om det är varmt.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Stekt sockerkaka med glass
    • Butter chicken - snabbt och enkelt
    • Farmors saftiga saffransbullar
    • Chili con carne - riktig cowboymat
    • Glass på 3 ingredienser

    Aletria - recept på en krämig dessert från Portugal

    Att nudlar kan fungera utmärkt i en dessert, det har portugiserna vetat sedan medeltiden. Den här desserten är lättlagad och har en ljuvlig smak av kanel och citron.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Total tid 30 minuter minuter
    Måltid Efterrätt
    Kök Portugal
    Portioner 26
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 2,5 liter vatten
    • 1 msk smör
    • 1 citron skalet
    • 1 kanelstång
    • 300-400 gr socker
    • 500 gr pasta fidelini från märket Plivit. Kallas även för Angel hair
    • 3-5 äggulor
    • malen kanel

    Instruktioner
     

    • Koka vattnet. Skala citronen tunt med en potatisskalare och tillsätt skalen, smör, kanelstång och socker till vattnet. Låt koka sakta i 10 minuter. Kontrollera om sockret har lösts upp. Tabort citronskal och kanel.
      2,5 liter vatten, 1 msk smör, 1 citron, 1 kanelstång, 300-400 gr socker
    • Krossa pastan med händerna och tillsätt till vattnet och rör runt. Eftersom pastan är väldigt tunt så tar detendast 3 minuter att koka.
      500 gr pasta fidelini från märket Plivit.
    • Separera äggen och vispa äggulorna i en bunke. Tillsätt några matskedar pastavatten under vispning.
      3-5 äggulor
    • När pastan nästan är färdigkokt kan du under vispning tillsätta äggblandninen. När pastan är färdigkokt kan du hälla upp blandningen i stora skålar - ej djupa. Se till att ytan blir slät.
    • När Aletrian har svalnat kan du dekorera efterrätten med malen kanel.Här kan du använda din kreativitet och skapa olika figurer.
      malen kanel

    Anteckning

    I Portugal bjuds denna efterrätt oftast till julen, men den kan såklart också serveras året runt. 
    När man letar efter recept på aletria, då innehåller den ofta mjölk. Så är inte fallet i detta recept, vilket gör att den nästan är laktosfri. I receptet ingår en klick smör, som kan ersättas med ett laktosfri alternativ. 
    Keyword Global Matkultur, Julmat

    More 1600-talet

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!