Du vispar lätt ihop detta recept på gammaldags maränger som har ett knaprigt yttre och är härligt sega på insidan. Du kan även använda detta recept på sega maränger till att göra marängbottnar till tårta.
Min mormors recept
För en herrans många år sedan var jag student i Lund. Jag minns så väl att jag ringde min mormor Ingrid Nordén, för att höra hur man gör maränger, och svaret var:
”Ta 1 glas äggvitor och 3,5 glas socker. Allt vispas i assistenten till hårt skum.”
Jag var misstänksam mot volymer som mättes i ”glas” och trodde inte riktigt på receptet. Snabbt hittade jag ett annat recept på maränger som hade ägg och deciliter istället och gjorde aldrig min mormors recept. Tills för några år sedan. Och minsann…receptet fungerar alldeles utmärkt (såklart!) och barnen tycker att den är bättre än andra recept jag har.
Maränghistoria
Det finns olika historier om marängens ursprung. Namnet maräng kommer från franska meringue, som ingen säkert vet från början. En historia är att Gaspari, en schweizisk konditor i staden Meringen, ska ha skapat den första riktiga marängen år 1720. I Stora Matlexikonet av Jan-Öjvind Swahn, står det att läsa att man redan i antikens Grekland gjorde kakor av äggvita, som vispats till skum tillsammans med honung, vilka sedan snabbt sjöds i hett vatten innan de fick torka.
Perfekta maränger
I min mormors recept på sega maränger ingår förhållandevis mer socker, och om det nu är ugnstemperaturen eller socker-äggviteförhållandet, det vet jag inte, men resultatet är ett sådant där underbart segt, tuggummiliknande botten, och en torr och knaprig skorpa, med luft däremellan. Och så har den på vissa ställen fula sprickor. Om du sänker ugnstemperaturen en aning kan du undvika sprickorna.
Efterrätt eller tårta
Du kan välja att spritsa maränger i den storlek du önskar. Mindre maränger tar inte lika lång tid att grädda i ugnen. Du kan servera mormors sega maränger till glass med vispad grädde, chokladsås och banan, och du har en farlig god marängsviss. På sommaren är det fantastiskt gott att servera Eton Mess till efterrätt eller som eftermiddagsfika.
Sist men inte minst måste jag tipsa dig om Farmors marängtårta. En ljuvlig tårta som består av marängbottnar, smörkräm, vispad grädde och en massa färska bär. Receptet kommer från min mammas farmor, Karin Nordén, som i sin tur fick den av sin vän Ina Grave. Här hemma står den här tårtan högst på önskelistan när barnen får välja tårta. Det är mammas berömda chokladtårta som konkurrerar med marängtårtan när det vankas födelsedagar.
Hur länge är hållbarheten på marängerna?
Länge! Det enda som händer är att de blir allt dammigare i smaken. Du kan förvara dina maränger i en lufttät burk. Men....min erfarenhet är att segheten i marängerna försvinner efter en eller ett par dagar och de blir genomtorra istället. Om du är ute efter sega maränger är det bäst att baka dagen innan eller helst samma dag.
Hur länge är hållbarheten på en marängtårta?
Flera dagar! Men....om du har något blöt mot marängen, som till exempel vispgrädde, då "smälter" marängen. Min erfarenhet är att man kan äta (resten av) marängtårtan dagen efter, men inte mer. Om du ska servera marängtårta, förbered allt, och sätt ihop den i sista minuten. Eller någon timme innan.
Ska jag spritsa eller klicka ut marängsmeten?
Detta är helt upp till dig! Jag tycker att det är väldigt roligt att spritsa marängsmet, för det blir så snyggt. Men, det finns en rustik charm med att klicka ut smet med hjälp av två skedar.
3 tips på hur du lyckas med maränger
- Använd en metallbunke eller glasskål. Varför? Plast är svårare att göra rent från fett, och om du bara har en aning fett när du vispar äggvitorna blir de inte ett fast skum.
- Börja vispa långsamt för att sedan öka hastigheten. Du kan använda en elvisp eller en assistent.
- Tillsätt sockret matskedsvis.
6 sätt att smaksätta dina maränger
- Ringla smält choklad i smeten och vänd några gånger, så får du marmorerade maränger. Klicka sedan ut marängerna.
- Riven citron- eller apelsinskal, då får du en härlig fräsch smak. Det passar utmärkt när du serverar det till Eton mess eller marängtårta med färska bär.
- Kanel, malen ingefära, kryddnejlika och malen kardemumma ger en god pepparkakssmak till dina maränger. Tillsätt i den mängd du önskar.
- Tillsätt pepparminstsarom och röd hushållsfärg och du får polkagrismaränger. Röd hushållsfärg kan penslas i ränder på insidan av spritspåsen innan du fyller den med marängsmeten. När du sedan spritsar maränger är de randiga.
- Doppa undersidan av dina färdiga maränger i smält choklad.
- Hackade nötter som vänds i smeten.
Om du gillar detta recept....
...då kanske du också gillar
- Moussaka på svenska
- Recept naanbröd - mjukt och härligt segt
- Gammaldags hemgjord nyponsoppa
- Holländsk chokladtårta
- Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott
Mormors sega maränger
Utrustning
- skål
- elvisp
Ingredienser
Till ca 1 plåt med stora maränger, ta 4 äggvitor
- 1 glas äggvita
- 3,5 glas socker
Instruktioner
Min mormors text:
- Allt vispas i assistenten till hårt skum, 2 el. 3 bottnar på smör-mjölat papper. 150˚ C.
Steg-för-steg maränger
- Använd en fettfri skål och vispa äggvitorna först långsamt och sedan på hög hastighet.
- Tillsätt sockret matskedsvis och när allt är tillsatt vispar du tills marängen ser glansig och luftig ut. Det tar några minuter.
- Tillsätt eventuell smaksättning.
- Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa maränger på bakplåtspapper. Du kan också använda två skedar och klicka ut istället.
- Grädda i ca en timme i ugnen på 125˚C. Känn på marängerna om de är torra. Annars får man grädda lite längre. Gräddningstiden varierar beroende på marängernas storlek.
Anteckning
Riven citrusskal, pepparkakskryddor, smält choklad, pepparmintsolja. Använd maränger till:
Eton mess, marängsviss, på fikabordet, till marängtårta (gör bottnat av smeten) eller till glass.
Eva Sternå
Fantastiska saffransbullar🙏
Lite väl hög värme på gräddningstiden; blev lite brända på ytan och lite degiga inuti😒
Men annars OK🙏
Vänligen, Eva Sternå
Marloes
Hej Eva!
Vad bra att du uppmärksammade detta.
Jag har bakat saffransbullar efter detta recept flera gånger och då blev de precis bra, men på gränsen till undergräddade. Jag kollade på andra recept och där varierar ugnstemperaturen från 250 grader till 225 grader. Nu provbakade jag det här receptet och gräddade hälften av saffransbullarna på 250 grader i 5 minuter i nedre delen av ugnen och andra hälften på 225 grader i mitten av ugnen i 8 minuter. Här får tilläggas att detta är ett gammalt recept från tiden innan varmluftsugn fanns, så det gäller att ha över- och undervärme inställt. Om du väljer att använda varmluft, så sänk temperaturen med 20 grader.
Resultatet! Man ser knappt skillnaden mellan de två olika plåtarna, men saffransbullarna blev riktigt färdiggräddade när de gräddades i 225 grader i 8 minuter. Jag ska ändra detta i receptet.
Tack så mycket!
Bästa hälsningar,
Marloes