• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Middagar » Efterrätter

    Mormors sega maränger

    10 februari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Du vispar lätt ihop detta recept på gammaldags maränger som har ett knaprigt yttre och är härligt sega på insidan. Du kan även använda detta recept på sega maränger till att göra marängbottnar till tårta.

    Mormors sega maränger från sidan med grönska i bakgrunden.
    Detta recept kan användas till maränger i olika storlekar, eller till marängbottnar. Godast är det att äta samma dag, eller dagen efter då segheten i botten försvinner ju längre tiden går.

    Detta inlägg innehåller affiliate länkar. Om du klickar på länken och köper detta tjänar jag en liten slant.

    Min mormors recept

    För en herrans många år sedan var jag student i Lund. Jag minns så väl att jag ringde min mormor Ingrid Nordén, för att höra hur man gör maränger, och svaret var:

    ”Ta 1 glas äggvitor och 3,5 glas socker. Allt vispas i assistenten till hårt skum.”

    Jag var misstänksam mot volymer som mättes i ”glas” och trodde inte riktigt på receptet. Snabbt hittade jag ett annat recept på maränger som hade ägg och deciliter istället och gjorde aldrig min mormors recept. Tills för några år sedan. Och minsann…receptet fungerar alldeles utmärkt (såklart!) och barnen tycker att den är bättre än andra recept jag har.

    Min mormor Ingrid Nordén, född Weibull. Bilden togs 1962 av min morbror Jan Nordén som är fotograf.
    Min mormor Ingrid Nordén. Bilden togs 1962 av min morbror Jan Nordén som är fotograf.

    Maränghistoria

    Det finns olika historier om marängens ursprung. Namnet maräng kommer från franska meringue, som ingen säkert vet från början. En historia är att Gaspari, en schweizisk konditor i staden Meringen, ska ha skapat den första riktiga marängen år 1720. I Stora Matlexikonet av Jan-Öjvind Swahn, står det att läsa att man redan i antikens Grekland gjorde kakor av äggvita, som vispats till skum tillsammans med honung, vilka sedan snabbt sjöds i hett vatten innan de fick torka.

    Perfekta maränger

    I min mormors recept på sega maränger ingår förhållandevis mer socker, och om det nu är ugnstemperaturen eller socker-äggviteförhållandet, det vet jag inte, men resultatet är ett sådant där underbart segt, tuggummiliknande botten, och en torr och knaprig skorpa, med luft däremellan. Och så har den på vissa ställen fula sprickor. Om du sänker ugnstemperaturen en aning kan du undvika sprickorna.

    Närbild på mormors sega maränger.

    Efterrätt eller tårta

    Du kan välja att spritsa maränger i den storlek du önskar. Mindre maränger tar inte lika lång tid att grädda i ugnen. Du kan servera mormors sega maränger till glass med vispad grädde, chokladsås och banan, och du har en farlig god marängsviss. På sommaren är det fantastiskt gott att servera Eton Mess till efterrätt eller som eftermiddagsfika.

    Eton mess med maränger, jordgubbar och vispad grädde.

    Sist men inte minst måste jag tipsa dig om Farmors marängtårta. En ljuvlig tårta som består av marängbottnar, smörkräm, vispad grädde och en massa färska bär. Receptet kommer från min mammas farmor, Karin Nordén, som i sin tur fick den av sin vän Ina Grave. Här hemma står den här tårtan högst på önskelistan när barnen får välja tårta. Det är mammas berömda chokladtårta som konkurrerar med marängtårtan när det vankas födelsedagar.

    Marängtårta på tre bottnar med smörkräm, jordgubbsgrädde och grädde.

    Hur länge är hållbarheten på marängerna?

    Länge! Det enda som händer är att de blir allt dammigare i smaken. Du kan förvara dina maränger i en lufttät burk. Men....min erfarenhet är att segheten i marängerna försvinner efter en eller ett par dagar och de blir genomtorra istället. Om du är ute efter sega maränger är det bäst att baka dagen innan eller helst samma dag.

    Hur länge är hållbarheten på en marängtårta?

    Flera dagar! Men....om du har något blöt mot marängen, som till exempel vispgrädde, då "smälter" marängen. Min erfarenhet är att man kan äta (resten av) marängtårtan dagen efter, men inte mer. Om du ska servera marängtårta, förbered allt, och sätt ihop den i sista minuten. Eller någon timme innan.

    Ska jag spritsa eller klicka ut marängsmeten?

    Detta är helt upp till dig! Jag tycker att det är väldigt roligt att spritsa marängsmet, för det blir så snyggt. Men, det finns en rustik charm med att klicka ut smet med hjälp av två skedar.

    3 tips på hur du lyckas med maränger

    • Använd en metallbunke eller glasskål. Varför? Plast är svårare att göra rent från fett, och om du bara har en aning fett när du vispar äggvitorna blir de inte ett fast skum.
    • Börja vispa långsamt för att sedan öka hastigheten. Du kan använda en elvisp eller en assistent.
    • Tillsätt sockret matskedsvis.

    6 sätt att smaksätta dina maränger

    • Ringla smält choklad i smeten och vänd några gånger, så får du marmorerade maränger. Klicka sedan ut marängerna.
    • Riven citron- eller apelsinskal, då får du en härlig fräsch smak. Det passar utmärkt när du serverar det till Eton mess eller marängtårta med färska bär.
    • Kanel, malen ingefära, kryddnejlika och malen kardemumma ger en god pepparkakssmak till dina maränger. Tillsätt i den mängd du önskar.
    • Tillsätt pepparminstsarom och röd hushållsfärg och du får polkagrismaränger. Röd hushållsfärg kan penslas i ränder på insidan av spritspåsen innan du fyller den med marängsmeten. När du sedan spritsar maränger är de randiga.
    • Doppa undersidan av dina färdiga maränger i smält choklad.
    • Hackade nötter som vänds i smeten.

    Om du gillar detta recept....

    ...då kanske du också gillar

    • Moussaka på svenska
    • Recept naanbröd - mjukt och härligt segt
    • Gammaldags hemgjord nyponsoppa
    • Holländsk chokladtårta
    • Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott

    Mormors sega maränger

    Sega i botten och knapriga utanpå gör dessa maränger farligt goda! Äggvita, socker och en elvisp är det enda som behövs!
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 15 minuter minuter
    Tillagningstid 1 timme t
    Måltid Kakor
    Kök Sverige
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • Bunke, helst i metall eller glas
    • Elvisp eller Assistent

    Ingredienser
      

    Till ca 1 plåt med stora maränger, ta 4 äggvitor

    • 1 glas äggvita
    • 3,5 glas socker

    Instruktioner
     

    Min mormors text:

    • Allt vispas i assistenten till hårt skum, 2 el. 3 bottnar på smör-mjölat papper. 150˚ C.

    Steg-för-steg maränger

    • Använd en fettfri skål och vispa äggvitorna först långsamt och sedan på hög hastighet.
    • Tillsätt sockret matskedsvis och när allt är tillsatt vispar du tills marängen ser glansig och luftig ut. Det tar några minuter.
    • Tillsätt eventuell smaksättning.
    • Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa maränger på bakplåtspapper. Du kan också använda två skedar och klicka ut istället.
    • Grädda i ca en timme i ugnen på 125˚C. Känn på marängerna om de är torra. Annars får man grädda lite längre. Gräddningstiden varierar beroende på marängernas storlek.

    Anteckning

    Tips för en fettfri bunke eller skål: Ta en skvätt ättika och ca ½ tsk salt, mängden är på ett ungefär. Nu får du vicka och rotera skålen så att ättikablandningen kommer överallt. Skölj med kallt vatten. Jag brukar även doppa visparna i ättikablandningen innan jag sköljer av den. 
    Smaksättningar: 
    Riven citrusskal, pepparkakskryddor, smält choklad, pepparmintsolja. 
    Använd maränger till: 
    Eton mess, marängsviss, på fikabordet, till marängtårta (gör bottnat av smeten) eller till glass. 
    Keyword Enkla recept
    Spara detta recept i Pinterest!
    « Gammaldags hemgjord nyponsoppa
    Ice cream Float »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA