Allt vispas i assistenten till hårt skum, 2 el. 3 bottnar på smör-mjölat papper. 150˚ C.
Steg-för-steg recept: maränger
Ta två likadana glas och mät upp äggvitorna i det ena glaset. Mät upp 3½ gånger så mycket socker med det andra glaset. Jag tycker att det räcker med 3 gånger så mycket socker.
1 glas äggvita, 3,5 glas socker
Använd en fettfri skål och vispa äggvitorna först långsamt och sedan på hög hastighet.
Tillsätt sockret matskedsvis och när allt är tillsatt vispar du tills marängen ser glansig och luftig ut. Det tar några minuter.
Tillsätt eventuell smaksättning.
Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa maränger på bakplåtspapper. Du kan också använda två skedar och klicka ut till stora bollar istället.
Grädda i ca en timme i ugnen på 125˚C. Känn på marängerna om de är torra. Annars får man grädda lite längre. Gräddningstiden varierar beroende på marängernas storlek.
Anteckning
Tips för en fettfri bunke eller skål: Ta en skvätt ättika och ca ½ tsk salt, mängden är på ett ungefär. Nu får du vicka och rotera skålen så att ättikablandningen kommer överallt. Skölj med kallt vatten. Jag brukar även doppa visparna i ättikablandningen innan jag sköljer av den. Smaksättningar: Riven citrusskal, pepparkakskryddor, smält choklad, pepparmintsolja. Använd maränger till: Eton mess, marängsviss, på fikabordet, till marängtårta (gör bottnat av smeten) eller till glass.