• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1800-talet

    Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis

    20 maj 2024 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Endast tre ingredienser krävs för denna härliga dessert som sägs ha kommit till i 1800-talets Storbritannien.

    En vit stol från förra sekelskiftet med gamla kökshanddukar och assietter med Eton mess.

    Eton College

    Vispad grädde, maränger och jordgubbar är de tre ingredienser som utgör denna anrika dessert. Den nämndes först i tryck 1893 och historien är att en dessert bestående av just ovannämnda ingredienser skulle serveras på anrika Eton College när de hade sin årliga cricket-tävling mot eleverna från Harrow School. Den tappades i marken men togs upp igen för att serveras som en ”mess”, en röra.

    En annan historia är att en stor labrador satte sig i desserten och krossade allt, men jag tycker att det verkar mindre sannolikt att en dessert med hundhår i skulle ha serverats.

    Eton College i Storbritannien. Fotograf: Kazimierz Mendlik, Wikipedia.
    Eton College i Storbritannien. Fotograf: Kazimierz Mendlik, Wikipedia.

    Vi hade denna dessert en varm sommarkväll nere i mina föräldrars torp i Skåne. Både vuxna och barn älskade denna härliga dessert som verkligen smakar sommar. Jag trodde att jag skulle sakna en skopa glass till härligheten, men det gjorde jag faktiskt inte.

    En bild ovanifrån på en assiett med krossade maränger, jordgubbar och vispgrädde.
    Så här rörigt blir Eton Mess när den spröda marängen blandas med solvarma, söta jordgubbar och luftig grädde.

    Tips

    • Eton mess kan serveras med annan frukt än jordgubbar, till exempel hallon eller bananer.
    • Ringla över lite rårörd jordgubbssaft.
    • Godast blir det med att göra dina egna maränger som gärna får vara lite småsega på insidan och knapriga och spröda på utsidan. Jag använder mig av min mormors recept som finns nedan i receptbeskrivningen.
    • Du kan förbereda en del i förväg, men sätt ihop Eton mess strax innan du serverar den.
    • Hemma använder jag mig av en Bosch elvisp, som är tyst (så tyst som en elvisp kan vara) och har olika hastigheter. Vidare kan jag varmt rekommendera Margretheskålar. De är stadiga, snygga och hållbara.

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Rårörd jordgubssaft, Tant Karin
    • Somrig potatissallad Amsterdam
    • Drömmar om Ökensands-kakor
    • Sophies små spröda ostkakor
    • Moussaka på svenska

    Eton Mess - en rörig marängsviss på brittisk vis

    Maräng, grädde och jordgubbar är det du behöver för denna ljuvliga, somriga efterrätt. Hemgjorda maränger är så mycket godare än fabriksgjorda, och är faktiskt lätta att laga. Här får du läsa hur.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Efterrätt
    Kök Storbritannien
    Portioner 5
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • elvisp
    • skål
    • slickepott

    Ingredienser
      

    Eton mess

    • 1 liter jordgubbar
    • 2,5 dl vispgrädde
    • 5 stora maränger (se recept nedan)

    Maränger

    • 3 äggvitor
    • socker 3 gånger volymen av äggvitorna. Se receptet!
    • några droppar ättika

    Instruktioner
     

    • Sätt ugnen på 125 grader.
      3 äggvitor, några droppar ättika, socker
    • Ta ett glas och häll i äggvitorna. Kolla hur mycket den fyller glaset. Detta kommer att vara måttet som du kan utgå från.
      Häll äggvitorna i en fettfri bunke. (Du kan skölja den med ättika och salt, häll ut och skölj med kallt vatten.) Ta ett likadant, torrt glas och ta tre gånger så mycket socker som äggvitorna. Ställ åt sidan i en annan bunke. Hänger du med här?
    • Vispa vitorna med lite av sockret och några droppar ättika tills det är fluffigt. Tillsätt resten av sockret i små mängder och fortsätt vispa i totalt ca 5-10 minuter.
    • Spritsa eller skeda/klicka ut marängsmeten i önskad storlek på en med bakplåtspapper klädd bakplåt. Grädda marängerna i ca 1 timme i ugnen. Känn på undersidan av marängerna om de är torra. Om du vill ha de genomtorra, så kan du ha de längre i ugnen.
    • Vispa grädden. Jag gillar att ha en aning söt smak på grädden och tillsätter en tesked socker innan jag börjar vispa.
      2,5 dl vispgrädde
    • Skölj och rensa jordgubbarna. Här kan du välja att skära jordgubbarna i bitar eller att servera dem hela.
      1 liter jordgubbar
    • Lägg ihop maräng(er), grädde och jordgubbar i dessertskålar eller på små desserttallrikar. Ringla eventuellt över lite rårörd jordgubbssaft. Servera!

    Anteckning

    Tips för hur du kan variera och lyckas med din Eton Mess. 

    • Eton mess kan serveras med annan frukt än jordgubbar, till exempel hallon eller bananer.
    • Ringla över lite rårörd jordgubbssaft.
    • Konjak eller balsamvinäger är smaker som passar jordgubbar och kan ringlas över. 
    • Godast blir det med att göra dina egna maränger som gärna får vara lite småsega på insidan och knapriga och spröda på utsidan. Jag använder mig av min mormors recept som finns här i receptbeskrivningen.
    • Du kan förbereda en del i förväg, men sätt ihop Eton mess strax innan du serverar den.
    • Hemma använder jag mig av en Bosch elvisp, som är tyst (så tyst som en elvisp kan vara) och har olika hastigheter. Vidare kan jag varmt rekommendera Margretheskålar. De är stadiga, snygga och hållbara.
    Keyword Enkla recept, Sommarmat

    More 1800-talet

    • Havregrynskakor
    • Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning
    • Macarons eller makroner med bittermandel
    • Körsbärslikör - godaste receptet

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!