En fantastisk god och fräsch potatissallad med sallat och bacon som du kan servera som tillbehör till grillat eller äta precis som den är. Som en lätt lunch eller middag till exempel.
Amsterdam
Efter att jag tog studenten i Holland, så flyttade jag till Sverige. Som många av er vet är min pappa holländare och min mamma skåning, och jag växte upp i Holland. På ett av mina besök till Holland besökte jag med min mamma Amsterdam och åt den här goda somriga potatissalladen. Det var någon gång i slutet på 1990-talet. Vad jag älskar Amsterdam! Här hittar du de typiska kanalhusen, en massa cyklister och en kontinental anda. Nästan årligen besöker vi med barnen djurparken Artis, som med sina gamla byggnader, vackra parker och många djur är en upplevelse att besöka. Mitt i Amsterdam ligger det. I Amsterdam, Discover Amsterdam är stadens officiella webbsida för besökare.
Somrig potatissallad
Just uteserveringar förknippar jag med Nederländerna. Att sitta på en terrass med en kall öl, eller en cappuccino för den delen, och småprata och titta på folk. Det sista i smyg såklart. Det var på en sådan mysig uteservering där jag beställde den här potatissalladen till lunch, och jag bara älskade den! Platsen och årstiden gjorde att jag döpte receptet till Somrig potatissallad från Amsterdam. Mängden sallad gör den fräsch, och de små knaperstekta baconbitar ger en härlig sälta. Här har jag försökt återskapa receptet.
Tips för den bästa potatissalladen
- Du kan göra en vegetarisk sallad genom att ersätta bacon med tärnad och stekt halloumi.
- Om du vill ha fler grönsaker i din somriga potatissallad, då passar sugar snaps, paprika, rädisor eller äpple skuren i bitar.
- Servera salladen ljummen, då kommer smakerna bäst fram.
- Om du vill göra det enkelt för dig själv kan du använda en köpedressing eller använda vinägrett.
Hur långt i förväg kan jag förbereda min potatissallad?
Du kan koka potatis och steka bacon dagen innan. Dressingen går också att förbereda men blanda allt i sista minuten innan du ska servera din somriga potatissallad. Men det blir godast om du serverar din potatissallad samma dag, då smakerna blir godast när den äts ljummen.
Hur länge är hållbarheten på potatissallad?
Om du förvarar potatissalladen i en sluten behållare i kylen, då håller den i ett par dagar. Just ingrediensen sallat kan lätt bli lite vissen efter ett par dagar.
Vad passar att dricka till en somrig potatissallad?
Nederländerna är liksom sina grannländer ett riktigt ölland. Då passar såklart en kall öl av ett märke som Grolsch eller Heineken. Witbier (vitt öl), Witte Trappist av märket La Trappe är uppfriskande och gott. Det finns goda alkoholfria alternativ på öl, och bubbelvatten eller flädersaft - ej för söt, passar också fint.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Rökt makrill med rödbetor, äpple och en massa dill
- Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
- Klassiska engelska scones
- Moussaka på svenska
- Körsbärssaft med mandelsmak
Somrig potatissallad från Amsterdam
Ingredienser
Potatissallad
- 900 gr potatis
- 140 gr bacon tärnad
- ⅓ del isbergssallat
- dill
- persilja
Dressing
- 3 msk yoghurt, t.ex. turkisk
- 3 msk majonnäs
- 2 msk vätska från inläggningsgurka eller syltlök
- 3 msk bostongurka eller hackad inläggningsgurka
Instruktioner
Potatissallad
- Skär potatisen i munsstora bitar och koka i lättsaltad vatten. Det tar 10-15 minuter.
- Stek under tiden bacon. När den är färdig, ta ut baconet och ställ åt sidan. Stek potatisen i baconfettet tills de är gyllene.
- Strimla eller skär salladen. Hacka lätt dill och persilja.
Dressing
- Dressing: Blanda alla ingredienser och smaka av.
Servering
- Blanda potatis, bacon, sallad och örter. Ringla över dressingen.
Anteckning
- Gör en vegetarisk sallad genom att ersätta bacon med tärnad och stekt halloumi.
- Tillsätt fler grönsaker som är krispiga. De blir en fräsch kontrast mot potatisen.
- Servera salladen ljummen, då kommer smakerna bäst fram.
- Ersätt dressingen med en vinägrett.
Lämna ett svar!