Grönkålsstomp kallas i Holland för Boerenkool och består av grönkål och potatis. Och en klick smör om så önskas. Servera den på traditionellt vis med en enkel skysås och korv.
Vintermat
I Nederländerna är så kallad stamppot en viktig del av husmanskosten. Stamppot kan tolkas som stampad i grytan, och består av potatismos och en kokt grönsak. Ofta kokar man allt i samma kastrull. Detta recept på grönkålsstomp - Holländsk potatismos med hackad grönkål tillhör stomp-gruppen!
Du kan hitta oändligt många varianter på så kallade stamppotten runtom i Nederländerna. En som min man älskar är hutspot, som består av potatis, morötter och gul lök. Andra varianter är potatismos med surkål eller broccoli. Alla stamppotten serveras med skysås och korv eller bringa.
Vad passar att dricka till grönkålsstomp?
Detta är en rustik rätt där ett glas rödvin passar fint till. En öl, kanske en mörk lager eller stout, passar bra till. För den som vill dricka alkoholfritt passar förslagsvis lingondricka till, eller en torr cider.
Hur länge håller grönkålsstomp?
Du förvarar din grönsaksstomp bäst i kylen. Jag har som tumregel maximalt 4 dagar. Om din grönsaksstomp innehåller kött, till exempel bacontärningar eller korv, räkna då med en hållbarhet på tre dagar. Känn och lukta! Du kan värma upp din grönkålsstomp genom att steka den i en stekpanna. Ett annat sätt är att värma upp den i ugnen med lite riven ost på.
Gillar du detta recept...
...då kanske du också gillar
- Moussaka på svenska
- Mandelfromage - enkelt och elegant
- Marängtårta med smörkräm och grädde
- Sluring från Kvekgården
- Äppelgott - smulpaj med havregryn
Grönkålsstomp - boerenkool från Holland
Utrustning
- Kastrull
- skärbräda
- kniv
Ingredienser
Grönkålsstomp
- 1 kg mjölig potatis
- 200 gr grönkål - dubbla mängden för en grönare stomp
- mjölk (valfritt)
- 1 klick smör (valfritt)
Skysås
- 5 dl vatten
- 1 buljongtärning (kött- eller grönsaksbuljong)
- 1 msk smör
- 1 rågad msk mjöl
- Colorit (valfritt)
Instruktioner
Grönkålsstomp
- Skär bort stjälkarna på grönkålsbladen. Hacka/skär grönkålen fint.
- Skala potatisen och koka tillsammans med den hackade grönkålen i vatten i en stor kastrull. Tillsätt lite salt.
- När potatisen är kokta, häll av vattnet. Du kan välja att använda kokvattnet när du gör en stomp. Eller så använder du varm mjölk.Gör en mos genom att köra med en mixer eller använd en stomp/potatismod. Tillsätt en klick smör och blanda.
Skysås
- Koka upp en halv liter vatten och tillsätt en buljongtärning.
- I en annan kastrull: smält smör och tillsätt mjölet. Rör ihop och rör runt under några minuter. Tillsätt buljongen, lite i taget, och vispa under tiden.
- Smaka av. Blir det för salt, tillsätt lite vatten. För att få den rätta färgen, tillsätt några droppar Colorit.
- Servera grönkålsstomp med stekt korv och skysås. Du kan såklart också välja en annan köttbit eller ett vegetariskt alternativ.
Lämna ett svar!