• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Huvudrätter

    Grönkålsstomp - Holländsk potatismos med hackad grönkål

    24 mars 2022 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Grönkålsstomp kallas i Holland för Boerenkool och består av grönkål och potatis. Och en klick smör om så önskas. Servera den på traditionellt vis med en enkel skysås och korv.

    Ett enkelt recept som passar bäst när det är kallt och ruggigt ute. Denna holländska rätt kallas boerenkool och kan översättas med Grönkålsstomp.

    Vintermat

    I Nederländerna är så kallad stamppot en viktig del av husmanskosten. Stamppot kan tolkas som stampad i grytan, och består av potatismos och en kokt grönsak. Ofta kokar man allt i samma kastrull. Detta recept på grönkålsstomp - Holländsk potatismos med hackad grönkål tillhör stomp-gruppen!

    Du kan hitta oändligt många varianter på så kallade stamppotten runtom i Nederländerna. En som min man älskar är hutspot, som består av potatis, morötter och gul lök. Andra varianter är potatismos med surkål eller broccoli. Alla stamppotten serveras med skysås och korv eller bringa.

    Vad passar att dricka till grönkålsstomp?

    Detta är en rustik rätt där ett glas rödvin passar fint till. En öl, kanske en mörk lager eller stout, passar bra till. För den som vill dricka alkoholfritt passar förslagsvis lingondricka till, eller en torr cider.

    Hur länge håller grönkålsstomp?

    Du förvarar din grönsaksstomp bäst i kylen. Jag har som tumregel maximalt 4 dagar. Om din grönsaksstomp innehåller kött, till exempel bacontärningar eller korv, räkna då med en hållbarhet på tre dagar. Känn och lukta! Du kan värma upp din grönkålsstomp genom att steka den i en stekpanna. Ett annat sätt är att värma upp den i ugnen med lite riven ost på.

    Gillar du detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Moussaka på svenska
    • Mandelfromage - enkelt och elegant
    • Marängtårta med smörkräm och grädde
    • Sluring från Kvekgården
    • Äppelgott - smulpaj med havregryn

    Grönkålsstomp - boerenkool från Holland

    En väldigt enkel rätt som har mycket näring, är billig och går att variera på många sätt.
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 30 minuter minuter
    Total tid 50 minuter minuter
    Måltid Huvudrätt
    Kök Nederländerna
    Portioner 4 pers
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • Kastrull
    • Potatisstomp
    • skärbräda
    • kniv

    Ingredienser
      

    Grönkålsstomp

    • 1 kg mjölig potatis
    • 200 gr grönkål - dubbla mängden för en grönare stomp
    • mjölk (valfritt)
    • 1 klick smör (valfritt)

    Skysås

    • 5 dl vatten
    • 1 buljongtärning (kött- eller grönsaksbuljong)
    • 1 msk smör
    • 1 rågad msk mjöl
    • Colorit (valfritt)

    Instruktioner
     

    Grönkålsstomp

    • Skär bort stjälkarna på grönkålsbladen. Hacka/skär grönkålen fint.
    • Skala potatisen och koka tillsammans med den hackade grönkålen i vatten i en stor kastrull. Tillsätt lite salt.
    • När potatisen är kokta, häll av vattnet. Du kan välja att använda kokvattnet när du gör en stomp. Eller så använder du varm mjölk.Gör en mos genom att köra med en mixer eller använd en stomp/potatismod. Tillsätt en klick smör och blanda. 

    Skysås

    • Koka upp en halv liter vatten och tillsätt en buljongtärning.
    • I en annan kastrull: smält smör och tillsätt mjölet. Rör ihop och rör runt under några minuter. Tillsätt buljongen, lite i taget, och vispa under tiden.
    • Smaka av. Blir det för salt, tillsätt lite vatten. För att få den rätta färgen, tillsätt några droppar Colorit.
    • Servera grönkålsstomp med stekt korv och skysås. Du kan såklart också välja en annan köttbit eller ett vegetariskt alternativ.

    Anteckning

    Istället för korv kan du välja bringa som köttbit. I Nederländerna kallas det för "klapstuk" eller "oudemannetjesvlees" - gammalgubbkött. Med detta menas att det är lättuggad kött eftersom den har kokat länge och blivit alldeles mör. 
    Om du har rester kvar så kan du värma upp det genom att steka i smör. Det blir faktiskt farligt gott! 
     

    Nutrition

    Serving: 1g
    Keyword Billig mat, Vintermat
    Spara detta recept på Grönkålsstomp på Pinterest!

    More Huvudrätter

    • Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Vit sparris - absolut bästa receptet
    • Recept på somrig potatissallad från Amsterdam, Smakminnen
      Somrig potatissallad från Amsterdam
    • Recept på grävling

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!