• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Middagar » Huvudrätter

    Grönkålsstomp - Holländsk potatismos med hackad grönkål

    24 mars 2022 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Grönkålsstomp kallas i Holland för Boerenkool och består av grönkål och potatis. Och en klick smör om så önskas. Servera den på traditionellt vis med en enkel skysås och korv.

    Ett enkelt recept som passar bäst när det är kallt och ruggigt ute. Denna holländska rätt kallas boerenkool och kan översättas med Grönkålsstomp.

    Vintermat

    I Nederländerna är så kallad stamppot en viktig del av husmanskosten. Stamppot kan tolkas som stampad i grytan, och består av potatismos och en kokt grönsak. Ofta kokar man allt i samma kastrull. Detta recept på grönkålsstomp - Holländsk potatismos med hackad grönkål tillhör stomp-gruppen!

    Du kan hitta oändligt många varianter på så kallade stamppotten runtom i Nederländerna. En som min man älskar är hutspot, som består av potatis, morötter och gul lök. Andra varianter är potatismos med surkål eller broccoli. Alla stamppotten serveras med skysås och korv eller bringa.

    Vad passar att dricka till grönkålsstomp?

    Detta är en rustik rätt där ett glas rödvin passar fint till. En öl, kanske en mörk lager eller stout, passar bra till. För den som vill dricka alkoholfritt passar förslagsvis lingondricka till, eller en torr cider.

    Hur länge håller grönkålsstomp?

    Du förvarar din grönsaksstomp bäst i kylen. Jag har som tumregel maximalt 4 dagar. Om din grönsaksstomp innehåller kött, till exempel bacontärningar eller korv, räkna då med en hållbarhet på tre dagar. Känn och lukta! Du kan värma upp din grönkålsstomp genom att steka den i en stekpanna. Ett annat sätt är att värma upp den i ugnen med lite riven ost på.

    Gillar du detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Moussaka på svenska
    • Mandelfromage - enkelt och elegant
    • Marängtårta med smörkräm och grädde
    • Sluring från Kvekgården
    • Äppelgott - smulpaj med havregryn

    Grönkålsstomp - boerenkool från Holland

    En väldigt enkel rätt som har mycket näring, är billig och går att variera på många sätt.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 30 minuter minuter
    Total tid 50 minuter minuter
    Måltid Huvudrätt
    Kök Nederländerna
    Portioner 4 pers
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • Kastrull
    • Potatisstomp
    • skärbräda
    • kniv

    Ingredienser
      

    Grönkålsstomp

    • 1 kg mjölig potatis
    • 200 gr grönkål - dubbla mängden för en grönare stomp
    • mjölk (valfritt)
    • 1 klick smör (valfritt)

    Skysås

    • 5 dl vatten
    • 1 buljongtärning (kött- eller grönsaksbuljong)
    • 1 msk smör
    • 1 rågad msk mjöl
    • Colorit (valfritt)

    Instruktioner
     

    Grönkålsstomp

    • Skär bort stjälkarna på grönkålsbladen. Hacka/skär grönkålen fint.
    • Skala potatisen och koka tillsammans med den hackade grönkålen i vatten i en stor kastrull. Tillsätt lite salt.
    • När potatisen är kokta, häll av vattnet. Du kan välja att använda kokvattnet när du gör en stomp. Eller så använder du varm mjölk.Gör en mos genom att köra med en mixer eller använd en stomp/potatismod. Tillsätt en klick smör och blanda. 

    Skysås

    • Koka upp en halv liter vatten och tillsätt en buljongtärning.
    • I en annan kastrull: smält smör och tillsätt mjölet. Rör ihop och rör runt under några minuter. Tillsätt buljongen, lite i taget, och vispa under tiden.
    • Smaka av. Blir det för salt, tillsätt lite vatten. För att få den rätta färgen, tillsätt några droppar Colorit.
    • Servera grönkålsstomp med stekt korv och skysås. Du kan såklart också välja en annan köttbit eller ett vegetariskt alternativ.

    Anteckning

    Istället för korv kan du välja bringa som köttbit. I Nederländerna kallas det för "klapstuk" eller "oudemannetjesvlees" - gammalgubbkött. Med detta menas att det är lättuggad kött eftersom den har kokat länge och blivit alldeles mör. 
    Om du har rester kvar så kan du värma upp det genom att steka i smör. Det blir faktiskt farligt gott! 
     

    Nutrition

    Serving: 1g
    Keyword Billig mat, Vintermat
    Spara detta recept på Grönkålsstomp på Pinterest!
    « Mjuk pepparkaka - min mormors
    Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA