Den här ljuvliga härlighet består av knaprig-seg maräng, luftig smörkräm och vispad grädde. Jordgubbar och hallon passar extra bra att dekorera tårtan med.

En ljuvlig sommardröm
Här ger jag dig ett riktigt gammalt släktrecept på marängtårta med smörkräm och grädde. Det här receptet har gått från generation till generation, av den enkla anledningen att den är så otroligt god. Den går lätt att variera och kan dessutom förberedas en dag i förväg.
Ina Grave
Min mormor Ingrid Nordén hade många härliga recept och var känd för sin goda matlagning. En jul gav hon i julklapp en samling handskrivna recept som hon hade kopierat för var och en av sina barn. Bland recepten finns denna, "Marängtårta (Farmors fått av Ina Grave)".
Sommartårta eller vintertårta
Min mormor skrev i receptet att man till exempel kan dekorera tårtan med ananas. På sommaren tycker jag att jordgubbar, hallon eller blåbär passar bra.
Receptet till denna marängtårta med smörkräm och grädde är samma som Mormors sega maränger som finns här på Smakminnens webbplats. Det jag uppskattar med mina mormors recept är att hon skriver var recepten kommer ifrån. Farmor var hennes svärmor, Karin Nordén, som i sin tur fått receptet från Ina Grave.
Karin Nordén kallas i släkten alltid för ”Farmor”. Tillsammans med sin man Jan Nordén, bodde de på gården Charlottenborg, i Billesholm i Skåne. Min gissning är att receptet är från omkring 1920-talet, om inte tidigare.

3,5 glas socker
När jag studerade i Lund i början på 2000-talet, så ringde jag min mormor för att be om ett recept på maräng. Hennes recept var följande: ”1 glas äggvitor och 3,5 glas socker”. Jag tyckte att det lät konstigt och hittade ett annat recept som var baserad på decilitermått, vilket kändes som ett säkrare kort.
Det var kanske för tio år sedan att jag började göra maränger varje gång det blev äggvitor kvar. Jag har testat olika recept, men just detta är ett riktigt bra recept. Barnen har kommenterat när jag har använt ett annat recept. Jo, de har till och med klagat att det inte är lika gott som just de här marängerna.
Mormors födelsedagstårta
Om jag inte minns fel så hände det när jag var liten att vi åt marängtårta med smörkräm och grädde till efterrätt på min mormors födelsedag, den 8 augusti. Sedan tog min kusin Anna över tårtbakandet och bjöd på härliga cheesecakes. Inför födelsedagsfirandet samlades många i vår släkt på sommarstället Hemgården i Arild. Tidigt på morgonen då min mormor fyllde år, ställde vi oss utanför mina morföräldrars sovrum och sjöng ”Sov du lilla videung” följd av ”Ja må hon leva”.

Drottning i blekt blomsterkrans
Iklädda pyjamasar, nattlinnen, håret på ända och famnen fulla av paket och härligt doftande sommarbuketter, tågade vi in och samlades runt mormors säng. Som en drottning satt hon där, med en med tiden blekt krans av pappersblommor i håret, och strålade. Utanför hördes måsarnas skri och bredde sig Skälderviken ut i olika blå nyanser. Vilka minnen!
Tips på hur du lyckas vispa en bra maräng
Några ord om maräng: En fördel är om äggvitorna står i kylen ett dygn och ”dunstar av” – men man kan ju också göra maräng direkt. Fett är äggvitornas största hot. Äggula innehåller fett och likaså kan det vara svårt att få en plastskål fettfri.
Någonstans läste jag att man helst ska ha en metallbunke där man först häller i några matskedar vittvinsvinäger eller ättika (eller annat liknande, ej balsamvinäger) och salt. Rotera skålen så att vätskan kommer överallt och skölj sedan med kallt vatten.
Tips för en lyckad marängtårta
Fördelen med detta recept är att det handlar om förhållanden, så det spelar ingen roll om man har stora eller små ägg, och hur många. Kolla mängden äggvitor i glaset och utgå från det.
Ugnen har jag på 125 grader. Marängen spricker, vilket gör att den blir ihålig med knaprigt täcke och segt botten. Som jag gillar det. Vill du slippa sprickor och ha den genomtorr, rekommenderas en ugnstemperatur på 100 grader.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du gillar
- Flädersaft - bästa receptet från förr
- Cranks bröd - nyttiga och goda grahamsbullar
- Rårörd jordgubssaft (Tant Karin)
- Sophies små spröda ostkakor
- Somrig potatissallad från Amsterdam

Marängtårta med smörkräm och grädde
Utrustning
- elvisp
- skål
Ingredienser
Marängbottnar
- 1 del äggvitor
- 3,5 delar socker 3 delar socker räcker också
Smörkräm
- 4 äggulor
- 200 gr smör rumsvarmt
- 200 gr florsocker
Övrigt
- 5 dl vispgrädde
- ½ liter bär, t.ex. jordgubbar eller hallon
Instruktioner
Originaltext
- Orginaltexten: Allt vispas i assistenten till hårt skum. 2 el 3 bottnar på smörat och mjölat papper. 150˚C. (Red.anm. Jag har ugnen på 125˚C)
Steg-för-steg ny text
- Klä (tre) bakplåtar med bakplåtspapper. Använd en tallrik eller springform för att med en blyertspenna rita en cirkel på varje papper.1 del äggvitor, 3,5 delar socker
- Vispa äggvitorna till hårt skum (tips finns i inlägget). Tillsätt, under vispning, sockret, lite i taget.
- Du kan klicka och bre ut smeten. Vill du spritsa bottnarna, spritsa utifrån och in. (Jag gjorde tvärtom och kan intyga att det inte fungerar!)
- Ställ plåtarna i ugnen som är på 125˚C. Om du använder en varmluftsugn ska den vara på ca 100℃. Har du en vanlig ugn, ändra plåtarnas plats i ugnen några gånger under gräddningstiden. Det tar lite längre tid att grädda. I varmluftsugn kan du ha flera plåtar samtidigt. Det tar ca 1 timme att grädda. Kontrollera om bottnarna är torra. Annars kan du ha bottnarna lite längre i ugnen.
Smörkräm
- Vispa ingredienserna till smörkrämen. Det är min mormor som tyckte att mängden som i det här receptet passar. Ina Grave hade hälften av volymen i det här receptet. Vispa den i cirka fem minuter på högsta hastigheten, då får du en luftig och len smörkräm.
Montering
- Bre en klick smörkräm på tårtfatet, då håller marängbottnarna sig på sin plats.
- Placera en marängbotten på tårtfatet. Bre på smörkräm. Placera nästa marängbotten ovanpå.
- Vispa grädden. Jag har tidigare gjort så att jag har tagit cirka en tredjedel av grädden och blandad med hallonpuré (koka frysta hallon, passera genom en finmaskig sil och tillsätt socker. Låt svalna.) krossade jordgubbar eller jordgubbssylt. Bre grädden eller gräddblandningen på tårtan.
- Placera sista botten på tårtan. Bre resterande grädden på tårtan, eller spritsa rosor så att hela överdelen täcks. Jag tycker att det är trevligt att kunna se marängtårtans olika bottnar.
- Placera jordgubbar, hallon eller ananas på tårtan. Nu är tårtan färdig för servering!
Anteckning

Lämna ett svar!