• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem

    Projekt: Global Matkultur

    • Facebook
    • Email

    Smakminnen är projektägare till Global Matkultur, ett projekt finansierad av Europeiska fonden för landsbygdsutveckling. Läs här mer om varför jag skriver en kokbok och målet med Global Matkulturens events.

    Två somaliska kvinnor, Ritaj och Sumeia, presenterar traditionell mat i Långheds Bygdegård. Margareta Englund tittar fram mellan dem.
    I mars 2024 lagades det många goda rätter i Långheds bygdegård i Hälsingland. Bland annat Ritaj och hennes mamma Sumeia från Somalien som här får sällskap av Långheds bygdegårds ordförande Margareta Englund.

    Jordbruksverket

    Global Matkultur är ett projekt finansierad av Jordbruksverket där vi genom projektet har som mål att bevara och synliggöra gamla recept och mattraditioner från matälskare från hela världen som har flyttat till Sverige. Ett annat mål är att lyfta fram närproducerad mat och mathantverk. I projektet möts nysvenskar och matproducenter som långsiktigt kan leda till en större kundgrupp och nya produkter.

    Skörd av olika grönsaker placerad på skärdbrädor med solen som lyser upp allt.
    Lia Starälv är eldsjälen bakom Solkulla Matskog i Kulla i Uppland. Hennes kunskap om odling och speciella växter är enorm.

    Kokbok

    Genom att skapa en kokbok med personer från hela världen som bor runtom i Sverige, jobbar vi för att nå målen om att bevara och synliggöra recept från hela världen. I kokboken presenterar vi också småskaliga matproducenter och mathantverkare. Det finns en del nysvenskar som producerar prisbelönt mathantverk och några av dessa kommer vara med i kokboken.

    Wontonsoppa i mörkblå skålar på ett blått bord.
    Wonton soppa är ett av recepten i Global Matkulturs kommande kokbok. Angel Zhang från Kina bor utanför Växjö och har bidragit med detta recept.

    Events

    Första eventet var den 22 september på Kulturen i Lund. Det var under kulturnatten då Global Matkultur i samarbete med Kulturen skapade ett event med temat Global Matkultur. Det kom rekordmånga besökare till marknaden och det hölls flera föredrag, bland annat av Richard Tellström. Nästa event blir under våren 2025 i Stockholmsområdet.

    Hälsa på oss digitalt!

    Mer information om projektet hittar du på Global Matkulturs hemsida. Global Matkultur finns också på Facebook och Instagram. Välkommen att följa allt som händer i projektet!

    Roliga fakta

    35 personer från hela världen har bidragit med 87 recept. Ett axplock av de länder som finns med är: Australien, Tjetjenien, Filippinerna, Eritrea, Somalien, Ukraina, Luxemburg, Chile och Ryssland.
    Den 22 september ägde vårt första event rum under Kulturnatten i samarbete med Kulturnatten i Lund. Tidigare år har Kulturen haft omkring 2000 besökare, men i år kom hela 3601 personer! Vi vill gärna tro att det är tack vare ett fantastiskt utbud som Global Matkulturs marknad erbjöd med riktigt bra mathantverk, foodtrucks med mat från hela världen och flera bra föredrag.

    Kollage av bilder med personer som deltog på Global Matkulturs event i samarbete med Kulturen i Lund 2024.

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!