Jag heter Marloes - matbloggare, frilansjournalist, fyrabarnsmamma - och jag bara älskar gamla recept som jag gärna delar med dig här på sidan!
Små matkritiker
Mina största matkritiker är våra barn, två tonåringar och våra tvillingar som är i förskoleåldern. De har fått smaka på allt från goda kakor efter 1800-tals recept till grytor från 1980-talet. De är ärliga i sina åsikter och är stundtals mina hjälpredor i köket.
Här på Smakminnen hittar du både släktrecept från 1800-talet till 1980-talet, och recept från min växande samling gamla kokböcker. Vissa recept minns jag från barndomen, och andra recept överraskar antingen på ett positivt eller avskräckande sätt. Allt detta delar jag här på sidan, där det finns en stor chans att jag bjuder dig på en nostalgitripp eller får dig att upptäcka nya, gamla recept. Alla recept har en historia, och jag delar gärna detta med mig här.
Om du är ute efter...
- goda middagar som har lagats i generationer
- recept som ”alla” kan laga
- mat du minns från barndomen (inga garantier här, men chansen finns!)
- de godaste kakorna, middagar och annat gott från förr
- tips på hur du lagar allt detta på bästa sätt
- att läsa historien bakom recepten
- gamla recept från inte bara Sverige, men även från utomsocknes
….då har du kommit på rätt ställe!
(Om du däremot är ute efter modern mat utan historisk förankring (finns det?), rätter baserade på nyuppfunna halvfabrikat, krångliga matlagningsmetoder som kräver specialutrustning, då har du förmodligen kommit till fel ställe!)
Du kanske undrar om mitt namn, Marloes, som inte är så svenskklingande? En vacker dag på 1970-talet, träffade mina föräldrar varandra i Landskrona och blev blixtförälskade. Min pappa är holländare, och min mamma kommer från Skåne. Ja, och resten är historia, som det heter. Jag och min lillasyster växte upp i Holland, men båda har i vuxen ålder valt att bosätta oss med våra familjer i Sverige. Här läste jag historia, jobbade som journalist och nu, fyra barn senare, driver jag Smakminnen.
Köttbullar, Boerenkool (Grönkålsstomp), Chili con carne och Nasi goreng är några exempel på middagar som min mamma lagade under min uppväxt. Här syns både dåtidens trender, men också mina kulinariska rötter, både från Sverige och Holland. Och just detta, mathistoria och personliga minnen till rätter, hittar du här på Smakminnen.
Smakminnen lanserades 2017 och 150 recept senare har sidan fått ett nytt utseende. Inte alla recept har hunnit följa med, men kommer att flyttas hit med tiden. Om du saknar ett recept från gamla sidan, maila mig på marloes@smakminnen.se så ser jag till att den publiceras här.
Andra sätt att nå mig på är:
Må din väg i köket vara kantad av sol, glädje och lycka!
Med varmaste hälsningar från Örsundsbro i Uppland,
Marloes