Små spröda ostkakor som passar perfekt som tilltugg till ett glas öl eller vin. Detta släktrecept består av endast tre ingredienser.
Ostkakor eller ostbröd
Riven ost, smör och mjöl är ingredienserna till Sophies små spröda ostkakor. Det här släktreceptet är från 1870-talet. När jag kollade nätet hittade jag snarlika recept på ostkakor, vilket visar att vissa recept förblir populära.
Kanske det är enkelheten och det goda resultatet som är hemligheten med detta recept?
Receptets historia
Receptet hittade jag i släktens gamla handskrivna receptsamling. I ett litet häfte från 1800-talets senare hälft, finns en massa recept prydligt nedtecknade. Författaren är min morfars mormor Sophie Montén, född Kuylenstierna. ”Små ostbröd till buljong” heter receptet som jag på den här sidan har döpt om till små spröda ostkakor.
Självklart kan dessa små kakor avnjutas till buljong, men jag tycker att de passar lika bra till ett glas öl eller vin. Sophie skrev en del av recepten innan hon gifte sig, förmodligen under förlovningstiden då hon bodde på Dammtorp utanför Drottningholms slott, där hennes far, Claes Kuylenstierna, var hovläkare.
Sophie
Sophie Montén, född Kuylenstierna, var min morfars mormor. Hon föddes 1855 på Hargs bruk i Uppland. ”La bouche!” kunde hon säga till sina barn och barnbarn, vilket på franska betyder ”Munnen!”. Jag har i perioder varit en nagelbitare, och min morfar har kommenterat att man inte ska ha händerna i ansiktet. Han hade nog lärt sig detta från sin mormor kan jag tänka mig. En indirekt hälsning från Sophie till mig.
Sophie och kärleken
Sophies föräldrar gifte sig för att de blev förälskade, något som på mitten av 1850-taket var ovanligt i högborgerliga och adliga kretsar. Sophie gjorde samma sak när hon gifte sig med sin Henning Montén 1878. Som nygifta köpte de Lundens gård utanför Vänersborg där nästa generation föddes och växte upp.
Tips på hur du kan variera dina ostkakor
- Blanda ner en tesked kumminfrön.
- Toppa kakorna med sesamfrön.
- Tryck en oliv i varje kaka.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Ostkuber med syltad ingefära
- Drömmar om ökensands-kakor
- Mandelfromage
- Kolatårta från Hovdala slott
- Toast Skagen - Fritz specialare
Sophies små spröda ostkakor
Ingredienser
Lika delar i vikt:
- riven ost
- mjöl
- smör
Instruktioner
Originaltexten:
- Små ostbröd till buljongLika mycket af rifven ost, smör och hvetemjöl räkna di efter vigt arbetas tillsammans och bakas ut till små kakor i form af sockerbröd. Smöret behöfver ej skiras. Ätes till buljong.
Ny text:
- Blanda lika delar i vikt av riven ost, smör och mjöl till en deg. Kakorna håller bättre formen om degen är kall. Om du har tid kan du ställa degen i kylskåpet en stund.
- Gör små bollar och platta till dem lätt. Grädda mitt i ugnen (175˚C) tills de är gyllene. Det tar 10-15 minuter.
Lämna ett svar!