Här får du ett vansinnigt gott recept på naanbröd. Degen gör du som en vanlig jäsdeg, och bröden gräddas i en torr stekpanna. Resultatet blir mjuka bröd som är lätt sega och perfekta att doppa i indiska grytor.

Lång historia
Naanbröd har en lång historia. Första gången den nämns är på 1400-talet, av den indiska poeten och musikern Amir Khusrow. Förmodligen utvecklades brödet när jäst importerades från Egypten till Indien, vilket var långt innan den nämndes för första gången. Under Moghul-perioden (1526-1858) serverades i de adliga familjerna Naanbröd till frukost. Nedan en bild på Amir Khusrow och hans lärlingar.

Om detta recept
Jag har letat efter ett gammalt recept på naanbröd, eller naan som det också kallas, utan att lyckas. Traditionellt gräddas naanbröd i en tandoori-ugn, vilket i sig har en historia som kan ledas till det gamla Egypten. Det här receptet är inspirerat av The Kitchen Paper. Jag har ändrat receptet en aning.
Vad använder man naanbröd till?
Naanbröd, eller naan, passar perfekt för att doppa i grytor. Speciellt kryddiga indiska grytor passar bra till naan. Här på Smakminnen finns ett riktigt bra recept på Enkel Butter Chicken.

Hur länge är hållbarheten på naanbröd?
Den håller i några dagar, men det här receptet på naanbröd är godast när den äts direkt, eller åtminstone inom någon timme.
Kan jag frysa ner hembakad naanbröd?
Det går alldeles utmärkt. Se till att förvara ditt naan i lufttäta fryspåsar. De håller i minst 3 månader. Tina bröden i rumstemperatur. Det finns olika sätt att värma upp naanbröd, bland annat mikrovågsugn och ugn. I mikrovågsugn: värm i 30 sekunder. Ta max 4 bröd åt gången. I ugn: värm ugnen till 180 grader C. Värm bröden i 3 till 5 minuter. För att förhindra att de blir torra kan du linda bröden i aluminiumfolie.
3 tips på hur du lyckas med naanbröd
- Planera att göra ditt naanbröd så att den serveras nygräddat till middagen. Ju färskare, ju godare!
- Knåda degen tillräckligt länge så att gluten bildas. Jag brukar köra min deg 5 till 10 minuter i assistenten. Sen kollar jag hur elastiskt degen är.
- Lägg en handduk över tallriken med dina nygräddade naanbröd så att de förblir varma.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Mandelfromage - enkelt och elegant
- Glass på 3 ingredienser
- Kolatårta från Hovdala slott
- Grönkålsstomp
- Körbärssaft med mandelsmak

Recept naanbröd - mjukt och härligt segt
Ingredienser
- 2 dl vatten, fingervarmt eller 36℃
- 1 tsk honung
- 25 gr jäst
- 7 till 8 dl vetemjöl
- 1 dl yoghurt olika sorter fungerar, t.ex. vanlig eller matlagningsyoghurt.
- 2 msk smält smör
- ½ tsk salt
- 4 msk smält smör
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke och blanda ner lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och blanda ner honungen.2 dl vatten, fingervarmt eller 36℃, 25 gr jäst, 1 tsk honung
- Blanda ner resten av ingredienserna, förutom det smälta smöret som står sist i ingredienslistan.7 till 8 dl vetemjöl, 1 dl yoghurt, 2 msk smält smör, ½ tsk salt
- Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Du kan dra i en liten bit av degen för att se hur elastisk den är. Om den är lite "stum" kan du knåda degen i några minuter till.
- Låt degen jäsa under bakduk i en timme.
- Häll ut degen på ett mjölbestrött underlag eller bakbord och dela upp den i 10 delar.
- Värm en stekpanna på spisen på medelvärme. Använd inte någon stekfett i pannan. Platta till degen till avlånga bröd som är ungefär en centimeter tjocka. Jag brukar använda en kavel.
- Lägg ett bröd i stekpannan och vänd brödet när ytan börjar bubbla. Håll ett öga på bröden, för mjölet som ramlar av bröden i stekpannan blir snabbt vidbränd.
- Råkar du ha en gasspis, eller om du gör detta när du har grillen på gång, så kan man hålla bröden en kort stund över gaslågan eller grillen. Genom att svärta brödet ytan en aning får brödet en extra dimension. Bröden på bilden har inte svärtats på det viset.
- Pensla lite smält smör på bröden och servera direkt. Du kan smaksätta det smälta smöret med till exempel en pressad vitlöksklyfta.4 msk smält smör
Anteckning


Lämna ett svar!