• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Bröd

    Recept Naanbröd - mjukt och härligt segt

    14 juni 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Här får du ett vansinnigt gott recept på naanbröd. Degen gör du som en vanlig jäsdeg, och bröden gräddas i en torr stekpanna. Resultatet blir mjuka bröd som är lätt sega och perfekta att doppa i indiska grytor.

    Närbild på naanbröd som också kallas naan.

    Lång historia

    Naanbröd har en lång historia. Första gången den nämns är på 1400-talet, av den indiska poeten och musikern Amir Khusrow. Förmodligen utvecklades brödet när jäst importerades från Egypten till Indien, vilket var långt innan den nämndes för första gången. Under Moghul-perioden (1526-1858) serverades i de adliga familjerna Naanbröd till frukost. Nedan en bild på Amir Khusrow och hans lärlingar.

    Amir Khusrow undervisar sina lärlingar. Bild från Wikipedia.

    Om detta recept

    Jag har letat efter ett gammalt recept på naanbröd, eller naan som det också kallas, utan att lyckas. Traditionellt gräddas naanbröd i en tandoori-ugn, vilket i sig har en historia som kan ledas till det gamla Egypten. Det här receptet är inspirerat av The Kitchen Paper. Jag har ändrat receptet en aning.

    Vad använder man naanbröd till?

    Naanbröd, eller naan, passar perfekt för att doppa i grytor. Speciellt kryddiga indiska grytor passar bra till naan. Här på Smakminnen finns ett riktigt bra recept på Enkel Butter Chicken.

    Närbild på butter chicken i solsken.
    Enkel Butter Chicken. Ett recept som är omåttlig populär här hemma. Så pass att det önskas när någon fyller år. Krämig med härliga, djupa, varma smaker från vitlök, garam masala, kanel, och färsk ingefära. Enkelt att göra!

    Hur länge är hållbarheten på naanbröd?

    Den håller i några dagar, men det här receptet på naanbröd är godast när den äts direkt, eller åtminstone inom någon timme.

    Kan jag frysa ner hembakad naanbröd?

    Det går alldeles utmärkt. Se till att förvara ditt naan i lufttäta fryspåsar. De håller i minst 3 månader. Tina bröden i rumstemperatur. Det finns olika sätt att värma upp naanbröd, bland annat mikrovågsugn och ugn. I mikrovågsugn: värm i 30 sekunder. Ta max 4 bröd åt gången. I ugn: värm ugnen till 180 grader C. Värm bröden i 3 till 5 minuter. För att förhindra att de blir torra kan du linda bröden i aluminiumfolie.

    3 tips på hur du lyckas med naanbröd

    • Planera att göra ditt naanbröd så att den serveras nygräddat till middagen. Ju färskare, ju godare!
    • Knåda degen tillräckligt länge så att gluten bildas. Jag brukar köra min deg 5 till 10 minuter i assistenten. Sen kollar jag hur elastiskt degen är.
    • Lägg en handduk över tallriken med dina nygräddade naanbröd så att de förblir varma.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Mandelfromage - enkelt och elegant
    • Glass på 3 ingredienser
    • Kolatårta från Hovdala slott
    • Grönkålsstomp
    • Körbärssaft med mandelsmak

    Recept naanbröd - mjukt och härligt segt

    Dessa naanbröd är gjorda på en vanlig jäsdeg. De gräddas i en stekpanna och är helt gudomligt goda att ha till en kryddig indisk gryta, till exempel Butter chicken.
    4.54 from 15 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Bröd
    Kök Indiskt
    Portioner 10 bröd
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 2 dl vatten, fingervarmt eller 36℃
    • 1 tsk honung
    • 25 gr jäst
    • 7 till 8 dl vetemjöl
    • 1 dl yoghurt olika sorter fungerar, t.ex. vanlig eller matlagningsyoghurt.
    • 2 msk smält smör
    • ½ tsk salt
    • 4 msk smält smör

    Instruktioner
     

    • Smula ner jästen i en bunke och blanda ner lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och blanda ner honungen.
      2 dl vatten, fingervarmt eller 36℃, 25 gr jäst, 1 tsk honung
    • Blanda ner resten av ingredienserna, förutom det smälta smöret som står sist i ingredienslistan.
      7 till 8 dl vetemjöl, 1 dl yoghurt, 2 msk smält smör, ½ tsk salt
    • Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Du kan dra i en liten bit av degen för att se hur elastisk den är. Om den är lite "stum" kan du knåda degen i några minuter till.
    • Låt degen jäsa under bakduk i en timme.
    • Häll ut degen på ett mjölbestrött underlag eller bakbord och dela upp den i 10 delar.
    • Värm en stekpanna på spisen på medelvärme. Använd inte någon stekfett i pannan. Platta till degen till avlånga bröd som är ungefär en centimeter tjocka. Jag brukar använda en kavel.
    • Lägg ett bröd i stekpannan och vänd brödet när ytan börjar bubbla. Håll ett öga på bröden, för mjölet som ramlar av bröden i stekpannan blir snabbt vidbränd.
    • Råkar du ha en gasspis, eller om du gör detta när du har grillen på gång, så kan man hålla bröden en kort stund över gaslågan eller grillen. Genom att svärta brödet ytan en aning får brödet en extra dimension. Bröden på bilden har inte svärtats på det viset.
    • Pensla lite smält smör på bröden och servera direkt. Du kan smaksätta det smälta smöret med till exempel en pressad vitlöksklyfta.
      4 msk smält smör

    Anteckning

    Detta recept på naanbröd är godast att servera direkt.
    Om du har kvar några naanbröd går det bra att frysa ner. Se till att förvara bröden i en lufttät fryspåse. 
    Tina i rumstemperatur och värm upp i mikron i 10-30 sekunder eller 3-5 minuter i ugnen (180 grader C).  
    Supertips: Butter Chicken! Mitt recept går enkelt och snabbt att göra och smakar riktigt, riktigt gott. Krämigt och med en massa kryddor. Du kan själv bestämma hur mild eller kryddstark du vill att din Butter chicken blir.
    Närbild på butter chicken i solsken.
    Keyword comfort food

    More Bröd

    • Pain riche - godaste baguetten
    • Klassiska engelska scones
    • Cranks bröd - nyttiga och goda grahamsbullar
    • Lussekatter, dövelskatter och dyvelskatter

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!