En mandelmarängdröm med vispad grädde och däremellan en härlig kolasås. Vi får tacka Fröknarna Ehrenborg som en gång i tiden skapade detta fantastiska recept! Kolatårtans historia och receptet hittar du här. Varsågod!
Kolatårta från Hovdala slott
Denna ljuvliga mandelmarängdröm heter från början Kolatårta, och är även känd som Hovdalatårta. Kärt barn har många namn. Tårtan vispar du, bokstavligen talat, lätt ihop. På Fröknarnas Café på Hovdala slott utanför Hässleholm står kolatårtan på menyn och är oerhört populär.
Hovdala slott för alla
Varje slott är unikt, så också Hovdala slott, såklart. Med sin karakteristiska stenmurar ter sig slottet riktigt skånskt. Slottet ägs sedan 1944 av staten, och är öppet för allmänheten. Här kan man strosa i den stora, lummiga slottsparken. Det som en gång i tiden var vallgrav, är numera torrlagd, och bjuder nu in för spring nedanför backarna. Har du tur, kan du under sommartid se miljövänligt gräsklippning i form av ardennerhästar som drar en gräsklippare bakom sig.
Skulle du bli hungrig under ditt besök på Hovdala slott, bjuder Hovdala slottsrestaurang på förstklassig mat. Speciellt julbordet kan jag varmt rekommendera! Den tidigare nämnda Fröknarnas Café bjuder på lättare luncher och fika. Däribland Hovdalatårtan, som är oerhört populär bland besökarna.
Slottet på gränslandet
Lite kort om Hovdala slotts historia: Slottet nämndes första gången år 1130, och ankarjärnen på en av byggnaderna bär årtalet 1511. Mycket dramatik har genom seklen utspelat sig kring Hovdala slott, inte minst med anledning av att slottet låg på gränslandet mellan Sverige och Danmark. Här spelade Hovdala en viktig roll under krigen mellan dessa länder på 1600-talet.
Hovdala medeltidsdagar
Historien blir levande på riktigt under Hovdala Medeltidsdagar. Varje år, i slutet på maj, arrangeras detta välbesökta evenemang. Här får du uppleva allt möjligt som har med medeltiden att göra. Först och främst är det att många går klädda i medeltidsinspirerade kläder, spelar medeltida musik och säljer medeltidsinspirerade produkter. Riktigt spännande blir det under rikstorneringen, där riddare tävlar mot varandra.
Kolatårtan och fröknarna Ehrenborg
Kolatårtan kommer från släkten Ehrenborgs handskrivna receptsamling. Släkten Ehrenborg bodde på Hovdala slott från 1665 till 1981. Receptsamlingen är förmodligen från 1900-talets första hälft och är skrivna av Charlotta Ehrenborg och hennes döttrar Eva och Elsa Ehrenborg. Receptsamlingen fanns hos Västra Göinge Hembygdsförening som kontaktade Föreningen Hovdala Vänner som provlagade ett flertal av dessa goda recept.
Hovdala vänner och bakboken
Det är föreningen Hovdala vänner som har skapat en fantastisk liten bakbok. Som föreningens namn redan antyder har de som syfte att främja och utveckla intresset för Hovdala. När Hovdala slott år 2011 fyllde 500, hade Hovdala vänner flera utställningar på slottet, och en av utställningarna handlade om maten som tillagades i det gamla köket på slottet. Flera recept från Ehrenborgs receptsamling fanns med på utställningen, vilket inspirerade till provlagning av ännu fler recept. Resultatet blev ”Bakbok – Från Hovdalas kök” som består av 80 sidor goda och intressanta recept och historia. Just Kolatårta finns med i denna bakbok.
Tips för godaste kolatårtan
Här kommer tre tips på hur du får bästa resultatet på tårtan.
- Mandelmjöl kan ersätta mald mandel. Det tar mer tid att mala mandel i mandelkvarn, men det har har som fördel att kolatårtan får mera struktur.
- Mandelmarängbotten kan du göra en eller flera dagar i förväg. Kolasmeten skyddar marängbottnarna från att bli blöta av grädden. Även om kolasmeten skyddar bottnarna är mitt tips att du sätter ihop tårtan samma dag som den serveras.
- Marängen: Skålen som du vispar i måste vara fettfri. Jag använder en skål i metall där jag häller i en skvätt ättika och salt. Sedan vänder jag på skålen så att det täcks av blandningen för att sedan skölja den med kallt vatten. Jag brukar även vända ner visparna i ättika-salt-blandningen. Börja vispa äggvitorna långsamt, för att sedan öka takten. Tillsätt sockret lite i taget.
Tips på olika variationer på kolatårtan
Det är lätt och roligt att variera det här receptet och göra den mera personligt.
- Gör som på Fröknarnas Café och dekorera tårtan med rostad, flagad mandel. Vackert och gott! Du rostar flagad mandel i en torr stekpanna. Passa den, för det går väldigt fort. När mandeln är vackert gyllene, häller du över allt på ett fat.
- Är du hemma i det veganska köket kan du göra tårtan veganskt. Kikärtsspad kan ersätta äggvitorna. Det finns flera sorters vegansk vispgrädde att välja mellan.
- Du kan servera kolatårtan i portionsform. Detta passar särskilt bra när det är en finare middag. Klicka eller spritsa ut marängsmeten i önskad storlek på en bakplåtspapper. Nu gäller inte längre gräddningstiden som för en stor kaka. Min gissning är att det tar 15-20 minuter.
När passar det att servera Kolatårta?
Den här goda kolatårtan från Hovdala slott blir väldigt god att servera till fikat, men även till efterrätt. Om du planerar en tårt- och kakbuffé, så kommer tårtan vara en uppskattad höjdpunkt. Fördelen här är att alla kan ta så mycket eller så lite som de önskar. Kolatårtan är naturligt glutenfri.
Hur länge är hållbarheten på kolatårtan?
I kylskåp håller kolatårtan i upp till två dagar. Det är den vispade grädden som styr hållbarheten här, eftersom marängen och kolasmeten håller längre.
Kan man frysa ner kolatårtan?
Ja! det går alldeles utmärkt att frysa ner kolatårtan. En klassisk marängtårta eller pavlova går att frysa ner, vilket betyder att du också kan frysa ner en kolatårta som i stora drag består av samma ingredienser. Här får jag tillägga att jag inte har testat detta själv. För bästa resultat bör du tina tårtan i kylskåp.
Om du gillar detta recept....
...så gillar du kanske även dessa:
- Mammas berömda chokladtårta
- Somrig potatissallad från Amsterdam
- Ice cream float
- Körsbärssaft med mandelsmak
- Sluring från Kvekgården
- Svampstuvning med bacon, lök och färska örter
Kolatårta från Hovdala slott
Utrustning
- 1 Bunke
- elvisp
- Kastrull
- ugnsform
Ingredienser
Mandelmarängbotten:
- 4 äggvitor
- 2 dl socker
- 175 gr sötmandel malen
Kolasmet
- 2 dl tjock grädde (vanlig vispgrädde)
- 1 dl socker
- 0,5 dl sirap
- 1 tsk vaniljsocker
Dekoration
- 2,5 dl tjock grädde (vanlig vispgrädde
- ett par msk kakao
Instruktioner
- Texten är efter originalet från Fröknarna Ehrenborgs receptsamling.
Mandelmarängbotten:
- Sätt ugnen på 175 grader C. Vispa 4 äggvitor till hårt skum och strö i 2 dl socker litet åt gången under kraftig vispning.
- Sist nedblandas 175 gr mandel, skållad eller ej. (Mandeln ska malas)
- Gör en fyrkantig form av hushållsfolie. (Red. anm. Bakplåtspapper fungerar bra), ställ den på plåten, smörj och bred ut mandelsmeten i den. (Red. anm. Storlek som en A4 form) Grädda i 175 grader varm ugn i en ½ timme. När kakan är kall lossas den från formen och föres över till serveringsfat.
Kolasmet
- En kolasmet kokas av 2 dl tjock grädde, 1 dl socker och en ½ dl sirap. När den är så tjock att den bildar gångar när man rör tillsättes 1 tsk vaniljsocker. Låt smeten kallna något och häll den sedan över mandelbotten. (Red. anm. Det tar en stund att koka ihop den! Vänta inte för länge med att hälla över kolasåsen eftersom den stelnar snabbt.)
Tårtan
- Vispa 2½ dl tjock grädde till skum. Bred den över den kalla tårtan och fullborda verket genom att strö över ett par msk kakao. (Red. anm. Gör detta gärna genom en sil eller tesil.)
Pin Kolatårta från Hovdala slott för senare
Bild i Canva
Lämna ett svar!