Go Back
+ servings

Kolatårta från Hovdala slott

Fullständigt ljuvlig är denna tårta som består av mandelmarängbottnar, ett tunt lager kola och vispad grädde.
5 from 3 votes
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter
Måltid Efterrätt, Tårta
Kök Sverige
Portioner 10 pers

Utrustning

  • 1 Bunke
  • elvisp
  • Kastrull
  • ugnsform

Ingredienser
  

Mandelmarängbotten:

  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 175 gr sötmandel malen

Kolasmet

  • 2 dl tjock grädde (vanlig vispgrädde)
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Dekoration

  • 2,5 dl tjock grädde (vanlig vispgrädde
  • ett par msk kakao

Instruktioner
 

  • Texten är efter originalet från Fröknarna Ehrenborgs receptsamling.

Mandelmarängbotten:

  • Sätt ugnen på 175 grader C. Vispa 4 äggvitor till hårt skum och strö i 2 dl socker litet åt gången under kraftig vispning.
  • Sist nedblandas 175 gr mandel, skållad eller ej. (Mandeln ska malas)
  • Gör en fyrkantig form av hushållsfolie. (Red. anm. Bakplåtspapper fungerar bra), ställ den på plåten, smörj och bred ut mandelsmeten i den. (Red. anm. Storlek som en A4 form)
    Grädda i 175 grader varm ugn i en ½ timme. När kakan är kall lossas den från formen och föres över till serveringsfat.

Kolasmet

  • En kolasmet kokas av 2 dl tjock grädde, 1 dl socker och en ½ dl sirap. När den är så tjock att den bildar gångar när man rör tillsättes 1 tsk vaniljsocker.
    Låt smeten kallna något och häll den sedan över mandelbotten. (Red. anm. Det tar en stund att koka ihop den! Vänta inte för länge med att hälla över kolasåsen eftersom den stelnar snabbt.)

Tårtan

  • Vispa 2½ dl tjock grädde till skum. Bred den över den kalla tårtan och fullborda verket genom att strö över ett par msk kakao. (Red. anm. Gör detta gärna genom en sil eller tesil.)