Som en lyxig kladdkaka är denna Holländska chokladtårtan. Den är festlig, vacker och en chokladälskares dröm.
Nya konditoriet i Umeå
Anrika Nya Konditoriet, NK, i Umeå, serverar denna kladdiga härlighet. Äkta choklad och en riklig mängd med smör är några av denna tårtans hemligheter. Holländsk chokladtårta är härligt kladdigt och en riktig fest på fikabordet!
När Västerbottens-Kuriren år 2015 skulle utse Umeås bästa kladdkaka, så hamnade den här på andra plats. Så här recenserades tårtan:
”Vi testar en bit Holländsk chokladtårta som utlovas vara snarlik kladdkaka och vi instämmer. Något mer tryffelliknande kanske, men med en intensiv chokladsmak samt en liten mintton. Väldigt gott, här har vi en kaka som nästan kniper förstaplatsen.”
Västerbottens-Kuriren år 2015.
Mormors receptsamling
Var minttonen kommer ifrån, det vet jag inte, för den smaken har jag inte upplevd när jag bakade Holländsk chokladtårta. Min mormor Ingrid Nordén hade det här receptet i sin receptsamling, med hänvisning till Nya Konditoriet i Umeå. Jag kan tänka mig att hon hade hittat den i en veckotidning.
När passar det att servera Holländsk chokladtårta?
Den här lyxiga kladdkakan passar både till fika eller till efterrätt. Vill du vara "överdådig", som min mormor skrev, kan du servera lite lösvispad grädde till.
Vad passar att dricka till Holländsk chokladtårta?
Kaffe, såklart, och te. Till choklad blir det gott med svart vinbärssaft eller körsbärssaft. Om du serverar tårtan till efterrätt kan det vara festligt att ha en avec till kaffet. Vad sägs om conjac, mörk rom eller körsbärslikör?
Hur länge är hållbarheten på Holländsk chokladtårta?
Om du förvarar den i kylskåpet så håller den i åtminstone fem dagar.
Om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Mammas berömda chokladtårta
- Äkta Nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Iste - ett grundrecept
- Körsbärslikör - godaste receptet
- Mjuk pepparkaka - min mormors
Holländsk chokladtårta
Utrustning
- elvisp
- skål
- springform
Ingredienser
Tårtbotten
- 200 gr ljus choklad
- 200 gr smör
- 3 ägg
- 2,5 dl socker
- 3 dl mjöl
Chokladglasyr
- 25 gr smör
- 1 dl vispgrädde
- 150 gr mörk choklad
Extra, valfritt
- aprikossylt
- lätt vispad grädde
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 ℃.
- Låt choklad och smör smälta över vattenbad. Vattenbad: fyll en kastrull med lite vatten, och ställ en djup tallrik eller skål (ej plast!) över den. Lägg choklad och smör i tallriken/skålen. Låt vattnet koka upp och sänk värmen. Rör om då och då.200 gr ljus choklad, 200 gr smör
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Det tar ca fem minuter att få det riktigt vitt och luftigt.3 ägg, 2,5 dl socker
- Tillsätt mjölet. Sikta för att undvika att det kommer mjöl-klumpar i smeten. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda ner det försiktigt så att smeten ska få behålla sin luftighet.3 dl mjöl
- Tillsätt den smälta choklad- och smörblandningen. Rör till jämt smet.
- Häll i smord form (jag tog en 24 cm Ø springform) och grädda den i ugnen i 30 minuter på 175 grader. Skall vara "kladdig" inuti. Om den är alldeles för kladdig kan den stå fem till tio minuter längre i ugnen.
Chokladglasyr:
- Hetta upp smör, ovispad grädde och choklad på svag värme. Rör runt och passa den, för blir den överhettad skär sig glasyren.
- Vi ("Vi", så skrev min mormor Ingrid Nordén) brer aprikossylt över kakan och sedan chokladglasyren. Vill man vara överdådig serveras vispad grädde i en skål till. Se tips nedan!
Staffan
hmm, ska det inte vara bakpulver i receptet?
Marloes
Hej!
Nej, inget bakpulver ingår i receptet. Den här tårtan är som en exklusiv kusin till den "vanliga" kladdkakan, och när inget bakpulver används, så blir kakan kompakt och nästan lite krämig i mitten med gräddade kanter. Har du provat att baka holländsk chokladtårta redan?