Här får du ett recept på Kinesisk tomatsoppa med ägg som har allt: den är enkelt att laga, smakar mycket och är billigt.
Fantastisk smak
Kinesisk tomatsoppa med ägg svänger du ihop på nolltid! Malen ingefära, ketjap manis och en skvätt sherry ger soppan sin goda speciella smak som har extra djup. Här hemma älskar både stora och små den här värmande soppa!
Med sitt koloniala förflutna finns det i Nederländerna många Chinees-Indische (Kinesisk-Indonesiska) restauranger. Kina har aldrig varit en holländsk koloni, men restaurangerna har en meny med rätter från båda länderna på sin meny. Inte sällan är maten anpassad efter västerländska smaker.
Så också den här soppan. Kinesisk tomatsoppa med ägg hittar du på många Kina-restauranger i Nederländerna, och den finns dessutom att köpa som färdigmat i matbutiker.
Receptet kommer från Studentenkookboek som trycktes första gången 1981, men utgåvan som jag skaffade som student är tryckt 1996.
Tre olika sätt på hur du kan variera Kinesisk tomatsoppa
- Tillsätt grönsaker till soppan. Detta ska du göra innan maizena eller potatismjöl tillsätts. Exempel på grönsaker som passar är strimlade morötter, purjolök eller små blomkålsbuketter. Låt allt koka i 10 minuter innan du tillsätter resten av ingredienserna.
- För att göra soppan mera mättande kan du tillsätta frikadeller: smaksätt köttfärs efter önskemål och rulla små köttbullar. Tillsätt till soppan och låt det koka i 10 minuter. Detta gör du innan du tillsätter maizena eller potatismjöl.
- Vermicelli, en tunn pasta, passar bra till den här soppan. Låt det koka i några minuter.
Hur lång är hållbarheten på kinesisk tomatsoppa?
I kylen håller den i åtminstone tre dagar. Se till att du förvarar den i en täckt behållare.
Kan jag frysa ner kinesisk tomatsoppa?
Ja, det går bra att frysa ner soppan. Hållbarheten är minst 3 månader.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Tagliatelle med rökt lax och spenat
- Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
- Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
- Mammas berömda chokladtårta
Kinesisk tomatsoppa med ägg
Ingredienser
- 0,5 liter tomatjuice
- 0,5 liter hönsbuljong
- ½ gul lök
- 2-4 msk ketjap manis finns numera att köpa i alla mathandel. Står vid olika sorters soja.
- 1 tsk malen ingefära Eller 4 msk finskuren färsk ingefära
- 1 msk potatismjöl eller maizena, utrörd i lite kallt vatten
- några msk sherry
- 1 ägg
Instruktioner
- Hacka en halv gul lök och stek den i mjuk i lite olja. Häll tomatjuice och hönsbuljong i en kastrull och koka upp det. Tillsätt löken.
- Blanda ketjap manis och ingefäran. Blanda ner detta i soppan. Om du använder färsk finskuren ingefära, tillsätt detta till soppan.
- Tillsätt potatismjöl/maizena, blandad i lite kallt vatten, till soppan och rör om.
- Knäck ägget i en liten skål och vispa lätt. Placera en finmaskig sil på kastrullen med soppan och häll i ägget i silen. Rör under tiden runt i soppan. På det viset får du de typiska ägg "trådarna" som Kinesisk tomatsoppa brukar ha. Rör runt i silen tills all ägg har silats.
- Tillsätt efter smak några matskedar sherry.Smaklig måltid!
Anteckning
- Tillsätt grönsaker till soppan. Detta ska du göra innan maizena eller potatismjöl tillsätts. Exempel på grönsaker som passar är strimlade morötter, purjolök eller små blomkålsbuketter. Låt allt koka i 10 minuter innan du tillsätter resten av ingredienserna.
- För att göra soppan mera mättande kan du tillsätta frikadeller: smaksätt köttfärs efter önskemål och rulla små köttbullar. Tillsätt till soppan och låt det koka i 10 minuter. Detta gör du innan du tillsätter maizena eller potatismjöl.
- Vermicelli, en tunn pasta, passar bra till den här soppan. Låt det koka i några minuter.
Lämna ett svar!