Denna gammaldags hemgjorda nyponsoppa gör du på färska nypon och serveras med mandelspån, grädde och makroner. Väldigt gott som mellanmål eller efterrätt!
Nordens c-vitaminbomb
Visste du att en kopp nyponsoppa är rena vitaminbomben? Nyponsoppa innehåller tre och en halv gånger mer c-vitamin än samma mängd apelsin! Torkade nyponfrön innehåller hela fem gånger mer c-vitamin än samma mängd apelsin. I det vilda hittar du lätt nypon på olika ställen.
Nyponsoppans historia
Jan-Öjvind Swahn skriver i sin Stora Matlexikonet att nyponforskningen tycks alltjämt vara i sin linda. Jag håller delvis med, men Isabelle Fredborg, som driver bloggen Swedish Spoon, har lyckats följa ett spår av nyponrecept ända ner till 1700-talet. Det äldsta svenska receptet som hon har hittat kommer från Maria Elzbergs kokbok från 1751. Här kokas nyponen med bröd och en hel flaska franskt vin tillsätts. Russin, socker och suckat är bland de övriga ingredienserna.
Gustafva Björklund publicerar 1847 ett recept som är väldigt likt den som Dr. Hagdahl har i sin bok. Det är nyponsoppan som liknar den såsom vi äter den idag. Om du vill fördjupa dig i nyponsoppans historia, så kan jag varmt rekommendera Swedish Spoon. De tär välskriven och roligt att läsa!
Detta recept
Detta recept på nyponsoppa kommer från Dr. Hagdahls kokbok (1879), med steg-för-steg bilder och några tips och förslag på hur du kan variera receptet.
Det som gör denna soppa extra god är ingredienserna citronskal och kanel. I soppan finns även russin och mandel. Dr. Hagdahl lyxar till det genom att föreslå att ha macarons eller makroner som han skriver, i soppan. Här får ni även receptet på Dr. Hagdahls Makroner med bittermandel.
Nyponens historia
I alla tider har nypon ätits i Europa, Asien och av Indianerna i Nord-Amerika. På medeltiden ansågs nypon vara heliga, och de användes av troende i den katolska kyrkan för att räkna sina bönor. Därför kallas pärlbandet som används i bönor fortfarande på engelska för ”Rosary”.
Under Andra världskriget var det på många håll i Europa brist på c-vitaminrika frukter. Den brittiska hälsoorganisationen skickade därför skolbarn ut för att plocka nypon. Av dessa nyponen gjordes sirap, vilket gavs till småbarn. Fortfarande säljs nyponsirap i England, speciellt för småbarn.
Under min uppväxt i Holland, på 70- och 80-talet, var det vanligt att barn fick nyponsaft av märket Roosvicee. På 1950-talet utvecklades produkten då det var svårt att få tag i färsk frukt och grönt. Fortfarande finns denna saft i matbutikernas standardsortiment.
Detta recept
Små nypon, som jag har använt, tar vääääldigt lång tid att rensa. I ett flertal äldre kokböcker står det att nyponen ska rensas, men i moderna recept så står det att du kan skära bort det yttersta på nyponen och koka de hela. Sedan passerar du allt genom en sil. Det är helt upp till dig hur du vill göra. Jag gjorde detta recept enligt Dr. Hagdahls anvisningar.
Recept för många
Att rensa 2 liter nypon tog mig en och en halv timme. Men, jag har lite tips i receptbeskrivningen på hur man kan göra detta snabbare. När jag läste receptet och jämförde den med andra recept, blev jag tveksam till mängden vatten. Men, receptet är bra och känns inte alls vattnig! Dessutom räcker den till många.
När äter man nyponsoppa?
När som helst, skulle jag vilja påstå! Vissa tycker att det passar till frukost, andra menar att det blir ett riktigt bra mellanmål och om det serveras som här, med makroner blir det som ett festligt mellanmål eller efterrätt. Du kan servera soppan varm eller kall.
Hur länge är hållbarheten på hemgjord nyponsoppa?
Hållbarheten är några dagar i kylen.
Kan jag frysa ner hemgjord nyponsoppa?
Ja! Det går alldeles utmärkt! Hållbarheten är upp till 6 månader.
Om du gillar detta recept...
....då kanske du också gillar
- Holländsk chokladtårta
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Mockafylld rulltårta med hasselnötter
- Mormors äppelkompott
- Stekt sockerkaka med glass
Gammaldags hemgjord nyponsoppa
Utrustning
- sil
Ingredienser
- 6,5 dl rensade nypon Dubbla mängden om du vill koka med kärnor i.
- 130 gr russin
- 1 msk potatismjöl
- 110 gr sötmandel
- vispad grädde
- socker
- 1 kanelstång
- citronskal
Instruktioner
Orginaltext. Nästa text är på modern svenska
- Nyponen kokas mjuka i 2 l. 60 cl. vatten, vispas ofta och drifvas sedan med sked genom hårsikt, hvarefter spadet får koka med russin, kanel och citron 15 minuter; afredes med potatismjöl upplöst i kallt vatten. Socker och skållad mandel, skuren i strimlor, tillsättas. Serveras med vispad grädde och makroner. Anm. Kan äfven afredas med stötta skorpor.
Modern svenska, steg för steg
- Rensa nyponen: Här finns två alternativ: rensa nyponen och ta bort kärnorna eller skär av botten och toppen och koka de hela.Om du väljer att rensa nyponen: ta bort toppen och botten och dela nyponen i längden. Ta en tesked och ta bort fröna. Fröna är "håriga" och man får räkna med lite kliande fingrar. Min mormor varnade för att inte klia sig i ögonen när man hade rensat nypon.6,5 dl rensade nypon
- Fyll en kastrull med 2,6 liter vatten och lägg nyponen i. Koka i ca 30 minuter. Vispa då och då. Det viktiga är att man ser att nyponen blir mjuka och skalet lossnar.
- Tillsätt russin, kanel och citronskal. Jag valde att ha rivet citronskal i soppan, men man kan även skala citronen och ta bort skalen från soppan när den serveras. Koka allt i 15 minuter.130 gr russin, citronskal, 1 kanelstång
- Upplös potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt detta till soppan under vispning.1 msk potatismjöl
- Tillsätt socker. Jag tog 1 dl eftersom russinen i soppan ger sötma. Tillsätt skållad mandel, skuren i strimlor. Det sista blir snyggast att göra vid serveringen så att mandeln ligger ovanpå soppan. Strimlad mandel kan köpas i matbutiker. Skålla mandel: Lägg mandeln i en liten kastrull och tillsätt vatten. Koka upp. Häll sedan bort vattnet och häll på kallt vatten så att de svalnar. Häll bort vattnet och "kläm" bort skinnet från mandeln. Skär mandeln i strimlor.socker, 110 gr sötmandel
- Soppan serveras med vispad grädde och makroner. Recept på Makroner finns här på Smakminnen. Anm. Kan även avredas med stötta skorpor. Det här har jag inte testat, men vet att det var vanligt på den tiden.vispad grädde
Axel Brink
Helt otroligt, perfekta måt så glas tog nån timme men var värt det, ska frysa in till vinter och dela med kompisar. 10/10
Marloes
Vad roligt att du gillar receptet! Otroligt att ett recept som är 150 år gammal fortfarande passar oss idag.