6,5 dl rensade nypon Dubbla mängden om du vill koka med kärnor i.
130gr russin
1mskpotatismjöl
110 gr sötmandel
vispad grädde
socker
1kanelstång
citronskal
Instruktioner
Orginaltext. Nästa text är på modern svenska
Nyponen kokas mjuka i 2 l. 60 cl. vatten, vispas ofta och drifvas sedan med sked genom hårsikt, hvarefter spadet får koka med russin, kanel och citron 15 minuter; afredes med potatismjöl upplöst i kallt vatten. Socker och skållad mandel, skuren i strimlor, tillsättas. Serveras med vispad grädde och makroner. Anm. Kan äfven afredas med stötta skorpor.
Modern svenska, steg för steg
Rensa nyponen: Här finns två alternativ: rensa nyponen och ta bort kärnorna eller skär av botten och toppen och koka de hela.Om du väljer att rensa nyponen: ta bort toppen och botten och dela nyponen i längden. Ta en tesked och ta bort fröna. Fröna är "håriga" och man får räkna med lite kliande fingrar. Min mormor varnade för att inte klia sig i ögonen när man hade rensat nypon.
6,5 dl rensade nypon
Fyll en kastrull med 2,6 liter vatten och lägg nyponen i. Koka i ca 30 minuter. Vispa då och då. Det viktiga är att man ser att nyponen blir mjuka och skalet lossnar.
Tillsätt russin, kanel och citronskal. Jag valde att ha rivet citronskal i soppan, men man kan även skala citronen och ta bort skalen från soppan när den serveras. Koka allt i 15 minuter.
130 gr russin, citronskal, 1 kanelstång
Upplös potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt detta till soppan under vispning.
1 msk potatismjöl
Tillsätt socker. Jag tog 1 dl eftersom russinen i soppan ger sötma. Tillsätt skållad mandel, skuren i strimlor. Det sista blir snyggast att göra vid serveringen så att mandeln ligger ovanpå soppan. Strimlad mandel kan köpas i matbutiker. Skålla mandel: Lägg mandeln i en liten kastrull och tillsätt vatten. Koka upp. Häll sedan bort vattnet och häll på kallt vatten så att de svalnar. Häll bort vattnet och "kläm" bort skinnet från mandeln. Skär mandeln i strimlor.
socker, 110 gr sötmandel
Soppan serveras med vispad grädde och makroner. Recept på Makroner finns här på Smakminnen. Anm. Kan även avredas med stötta skorpor. Det här har jag inte testat, men vet att det var vanligt på den tiden.
vispad grädde
Anteckning
Detta är ett recept med två varianter. Om du tycker att det är roligt att göra ett recept helt enligt anvisningarna från Dr. Hagdahls kokbok Kokkonsten, så tar det lite längre tid. I moderna recept är koktiden betydligt kortare, och då används mindre mängd vatten. I receptbeskrivningen finns anvisningar till det alternativet. Servera denna soppa med hembakade Makroner, från samma kokbok. De är enkla att baka och har en härlig smak av bittermandel. Soppan går utmärkt att frysa. När du ändå håller på kan du dubbla mängden på receptet.