• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Konservering

    Mormors Äppelkompott

    25 maj 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Äppelkompott är enkelt att göra och gott som tillbehör till julskinka, griskött, fyllning i pajer eller som efterrätt.

    Tre burkar med hemgjord äppelkompott.

    Äppelkompott till sött och salt

    Mormors äppelkompott är ett enkelt recept som kan smaksättas på olika sätt och därmed användas både till efterrätter och pajer, men även som tillbehör till middagar. Mina starkaste minnen till äppelkompott är till jularna som vi firade på släktgården Spargodt. Vi hade äppelkompott som tillbehör till julskinka. Detta med en klick grovkornig skånsk senap blir en ljuvlig kombination!

    Gården Spargodt utanför Tågarp i Bjuvs kommun.
    Min mormor Ingrid Nordén. Bilden tog min morbror Jan Nordén.

    Ett släktrecept

    Det här receptet är såsom min mormor Ingrid Nordén gjorde äppelkompott. Därför fick det heta mormors äppelkompott. Min mormor var som en äkta drottning i köket och var känd för sin goda matlagning.

    Olika äppelsorter

    Det finns en uppsjö av olika äppelsorter, vilket gör att det är bäst att smaka av kompotten och tillsätter socker efter smak. Vissa äppelsorter är mera syrliga än andra. Om du ska använda äppelkompotten som fyllning till en paj, så kan det vara gott med lite extra socker och kanske smaksättning av kanel eller kardemumma.

    Hur länge håller äppelkompott?

    Om du fryser ner din äppelkompott håller den i åtminstone ett år, kanske längre. När du tinar den så håller den i några dagar. Om du tillsätter natriumbensoat, då förlänger du hållbarheten. Läs instruktionen på förpackningen innan du tillsätter den.

    Om du väljer att förvara din äppelkompott i ett svalt skafferi, se då till att syltburkarna är steriliserade och att du stänger burken när kompotten fortfarande är varm. Vänd burken upp och ner och låt svalna.

    Hur använder jag äppelkompott?

    • Som tillbehör till griskött, till exempel julskinka. Då är det gått med senap till!
    • Äppelkompott passar till kryddstark mat, och rökig mat.
    • Du kan ta några matskedar på morgongröten.
    • Servera din äppelkompott ljummen med en kula vaniljglass.
    • Använd som grund till en smulpaj.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Gammaldags hemgjord nyponsoppa
    • Klassiska engelska scones
    • Mockafylld rulltårta med hasselnötter
    • Chili con carne - riktig cowboymat
    • Mormors sega maränger

    Mormors äppelkompott

    Äppelkompott är väldigt enkelt att göra, och det går fort! Gott till griskött, till exempel julskinka, som pajfyllning eller som efterrätt.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 10 minuter minuter
    Total tid 30 minuter minuter
    Måltid Konservering
    Kök Sverige
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • Kastrull
    • skärbräda
    • kniv
    • matlådor eller syltburkar

    Ingredienser
      

    • äpplen
    • lite vatten
    • socker efter smak

    Instruktioner
     

    • Detta recept har inga volymer, för det är ett typiskt recept på en höft. Ta så mycket du vill, orkar eller finns! Skala äpplena och dela de i mindre bitar. Lägg i en kastrull.
    • Tillsätt lite vatten så att det står 1-2 cm i botten. Koka upp allt på inte alltför hög värme. Tillsätt socker efter smak. Börja med lite, för att smaka av och sedan tillsätta mer om det behövs. Koka tills äpplena har mjuknat. Det beror på äppelsort, men det borde ta mellan 5-10 minuter.
    • Om du vill frysa in äppelkompotten i en glasbehållare, se till att inte fylla behållaren helt, då kompotten kan expandera i frysen och då riskerar glaset att spricka. Du kan också välja en förvaringsburk av plast.
      Om du väljer att ha äppelkompotten i skafferiet, använd konserveringsburkar som diskas och steriliseras (utan gummiring) i 125 grader i en kvart. Koka gummiringarna.
    • Fyll burkarna när kompotten fortfarande är het och förslut dem direkt.

    Anteckning

    Detta är ett bra recept att ha tillhands på hösten, under skördetiden. Eller närsom, eftersom receptet är så snabbt och enkelt att göra. 
    Du kan använda mormors äppelkompott som tillbehör på middagsbordet när det serveras griskött. Den passar riktigt bra till julskinka, gärna med en klick senap till. 
    Äppelkompott blir en god efterrätt när den serveras med lite gräddmjölk och skorpsmulor. Eller servera den varm, men lite glass till. 
    Ett sista förslag är att ha en klick äppelkompott i morgongröten. Det ger extra smak och vitaminer!
    Keyword Enkla recept
    Mormors äppelkompott, en bild tagen ovanifrån, med tre små burkar med äppelkompott. Äpplen ligger runtom på ett blått träbord.
    Spara receptet på Mormors Äppelkompott på Pinterest!
    « Ekorrfrikassé
    Klassiska engelska scones »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA