Äppelkompott är enkelt att göra och gott som tillbehör till julskinka, griskött, fyllning i pajer eller som efterrätt.
Äppelkompott till sött och salt
Mormors äppelkompott är ett enkelt recept som kan smaksättas på olika sätt och därmed användas både till efterrätter och pajer, men även som tillbehör till middagar. Mina starkaste minnen till äppelkompott är till jularna som vi firade på släktgården Spargodt. Vi hade äppelkompott som tillbehör till julskinka. Detta med en klick grovkornig skånsk senap blir en ljuvlig kombination!
Ett släktrecept
Det här receptet är såsom min mormor Ingrid Nordén gjorde äppelkompott. Därför fick det heta mormors äppelkompott. Min mormor var som en äkta drottning i köket och var känd för sin goda matlagning.
Olika äppelsorter
Det finns en uppsjö av olika äppelsorter, vilket gör att det är bäst att smaka av kompotten och tillsätter socker efter smak. Vissa äppelsorter är mera syrliga än andra. Om du ska använda äppelkompotten som fyllning till en paj, så kan det vara gott med lite extra socker och kanske smaksättning av kanel eller kardemumma.
Hur länge håller äppelkompott?
Om du fryser ner din äppelkompott håller den i åtminstone ett år, kanske längre. När du tinar den så håller den i några dagar. Om du tillsätter natriumbensoat, då förlänger du hållbarheten. Läs instruktionen på förpackningen innan du tillsätter den.
Om du väljer att förvara din äppelkompott i ett svalt skafferi, se då till att syltburkarna är steriliserade och att du stänger burken när kompotten fortfarande är varm. Vänd burken upp och ner och låt svalna.
Hur använder jag äppelkompott?
- Som tillbehör till griskött, till exempel julskinka. Då är det gått med senap till!
- Äppelkompott passar till kryddstark mat, och rökig mat.
- Du kan ta några matskedar på morgongröten.
- Servera din äppelkompott ljummen med en kula vaniljglass.
- Använd som grund till en smulpaj.
Fler äppelrecept på Smakminnen:
Små söta äppelbakelser, Äppelgott, Ellas kaka - äppelkakan från Jerum, Klassisk äppelpaj med rutnät, Äppelgott - smulpaj med havregryn.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Gammaldags hemgjord nyponsoppa
- Klassiska engelska scones
- Mockafylld rulltårta med hasselnötter
- Chili con carne - riktig cowboymat
- Mormors sega maränger
Mormors äppelkompott
Ingredienser
- äpplen
- lite vatten
- socker efter smak
Instruktioner
- Detta recept har inga volymer, för det är ett typiskt recept på en höft. Ta så mycket du vill, orkar eller finns! Skala äpplena och dela de i mindre bitar. Lägg i en kastrull.
- Tillsätt lite vatten så att det står 1-2 cm i botten. Koka upp allt på inte alltför hög värme. Tillsätt socker efter smak. Börja med lite, för att smaka av och sedan tillsätta mer om det behövs. Koka tills äpplena har mjuknat. Det beror på äppelsort, men det borde ta mellan 5-10 minuter.
- Om du vill frysa in äppelkompotten i en glasbehållare, se till att inte fylla behållaren helt, då kompotten kan expandera i frysen och då riskerar glaset att spricka. Du kan också välja en förvaringsburk av plast. Om du väljer att ha äppelkompotten i skafferiet, använd konserveringsburkar som diskas och steriliseras (utan gummiring) i 125 grader i en kvart. Koka gummiringarna.
- Fyll burkarna när kompotten fortfarande är het och förslut dem direkt.
Lämna ett svar!