Go Back

Mormors äppelkompott

Äppelkompott är väldigt enkelt att göra, och det går fort! Gott till griskött, till exempel julskinka, som pajfyllning eller som efterrätt.
3.75 from 4 votes
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Konservering
Kök Sverige
Portioner 0

Ingredienser
  

  • äpplen
  • lite vatten
  • socker efter smak

Instruktioner
 

  • Detta recept har inga volymer, för det är ett typiskt recept på en höft. Ta så mycket du vill, orkar eller finns! Skala äpplena och dela de i mindre bitar. Lägg i en kastrull.
  • Tillsätt lite vatten så att det står 1-2 cm i botten. Koka upp allt på inte alltför hög värme. Tillsätt socker efter smak. Börja med lite, för att smaka av och sedan tillsätta mer om det behövs. Koka tills äpplena har mjuknat. Det beror på äppelsort, men det borde ta mellan 5-10 minuter.
  • Om du vill frysa in äppelkompotten i en glasbehållare, se till att inte fylla behållaren helt, då kompotten kan expandera i frysen och då riskerar glaset att spricka. Du kan också välja en förvaringsburk av plast.
    Om du väljer att ha äppelkompotten i skafferiet, använd konserveringsburkar som diskas och steriliseras (utan gummiring) i 125 grader i en kvart. Koka gummiringarna.
  • Fyll burkarna när kompotten fortfarande är het och förslut dem direkt.

Anteckning

Detta är ett bra recept att ha tillhands på hösten, under skördetiden. Eller närsom, eftersom receptet är så snabbt och enkelt att göra. 
Du kan använda mormors äppelkompott som tillbehör på middagsbordet när det serveras griskött. Den passar riktigt bra till julskinka, gärna med en klick senap till. 
Äppelkompott blir en god efterrätt när den serveras med lite gräddmjölk och skorpsmulor. Eller servera den varm, men lite glass till. 
Ett sista förslag är att ha en klick äppelkompott i morgongröten. Det ger extra smak och vitaminer!
Keyword Enkla recept