Riktigt fina blir dessa små söta äppelbakelser när de får små löv som dekoration. Här finns också tips på hur du kan variera dessa små frestelser!
Nytt på kakfatet från 1953
Receptet på äppelbakelser hittade jag i den enormt populära kakboken ”Nytt på kakfatet – 200 moderna recept på kakor, tårtor och gott dopp” som ICA-förlaget gav ut 1953. Det är en uppföljning av ”Sju sorters kakor” och ”Det bästa brödet” står det i inledningen. Roligt att läsa är det vi kan uppleva idag: ”I vår jäktade tid gäller det att söka rationalisera där det går – dvs inget onödigt arbete där samma resultat kan nås med enklare metoder.” Visst är det än idag så att recepten görs enklare och olika slags köksmaskiner ska hjälpa oss att spara tid?
Olika smaksättningar till äppelbakelser
Det här receptet på äppelbakelse har kanel som smaksättare. Enkelt och gott, med andra ord! Det tyckte familjen, grannarna och Hemkunskapsläraren. Det finns många möjligheter att sätta sin egen prägel på detta recept.
Här kommer några förslag:
- lägg russin i ljummet vatten i ca 20 minuter, och blanda ner det i äppelblandningen.
- riv lite marsipan eller mandelmassa och lägg till lite på varje äppelhög innan locket läggs på.
- blanda förutom kanel, även lite malen eller stött kardemumma i sockret.
- blanda ner lite hackade hasselnötter i äppelblandningen.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Mormors äppelkompott
- Moussaka på svenska
- Mockarulltårta med rostade hasselnötter
- Nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Mjuk pepparkaka - mormors
Små söta äppelbakelser
Ingredienser
Pajdeg
- 175 gr smör eller margarin
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk socker
- 2 msk grädde eller lika mycket söndervispat ägg
Fyllning
- 3-4 äpplen (300 gr)
- 1-1½ dl socker
- litet kanel
Övrigt
- 1 ägg, uppvispat för pensling
Instruktioner
Originaltext
- Arbeta ihop pajdegen och låt den ligga kallt en stund. Kavla ut degen och ta med mått ut kakor, 6-7 cm i diameter. Skala äpplena, skiva eller hacka dem och lägg en liten äppelhög på halva antalet kakor. Lägg på de andra kakorna och tryck väl runt kanten. Lägg bakelserna på smord plåt, pensla dem med vatten eller ägg och strö över resten av sockret. Grädda bakelserna i varm ugn tills de fåttfärg.Kan serveras som efterrätt med vispgrädde, vanilj- eller citronsås.
Steg för steg
- Arbeta ihop pajdegen och låt den ligga kallt en stund. Tips: När du mäter upp vetemjölet, se till att du häller mjölet i måttet så att den inte är för kompakt, för då har du för mycket mjöl och då blir degen mjölig och torr.175 gr smör eller margarin, 4 dl vetemjöl, 1 msk socker, 2 msk grädde
- Kavla ut degen riktigt tunt, ca 2 mm tjock. Ta med mått ut 18 kakor, 6-7 cm Ø. Ta ett större mått, ca 8-10 cm Ø och ta ut ytterligare 18 st kakor. Dessa kommer bli bakelsernas lock!
- Valfritt! Har du deg kvar så kan du kavla denna lika tunt som tidigare och skära ut små löv. Ta baksidan av kniven för att skära till lövens nerver. Dessa kan bli en snygg dekoration på äppelbakelserna.
- Sätt ugnen på 200℃.
- Skala äpplena, skiva eller hacka dem och lägg en litenäppelhög på halva antalet kakor. Tips: skär helst riktigt smått, för då passar locket lättare på kakorna.3-4 äpplen
- Strö på en del av sockret, gärna blandat med kanel.1-1½ dl socker, litet kanel
- Lägg på de andra kakorna och tryck väl runt kanten. Detta kan du göra försiktigt med en gaffel.
- Lägg bakelserna på smord plåt, pensla dem med vatten eller uppvispad ägg. Om du har gjort löv av resterande deg kan dessa läggas på bakelserna. Pensla löven med vatten eller ägg. Strö över resten av sockret.1 ägg, uppvispat för pensling
- Grädda bakelserna i varm ugn tills de fått färg. Det tar ca 10-15 minuter. Kan serveras som efterrätt med vispgrädde, vanilj- eller citronsås.
Anteckning
- lägg russin i ljummet vatten i ca 20 minuter, och blanda ner det i äppelblandningen.
- riv lite marsipan eller mandelmassa och lägg till lite på varje äppelhög innan locket läggs på.
- blanda förutom kanel, även lite malen eller stött kardemumma i sockret.
- blanda ner lite hackade hasselnötter i äppelblandningen.
Lämna ett svar!