• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Baka

    Små söta äppelbakelser

    24 september 2024 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Riktigt fina blir dessa små söta äppelbakelser när de får små löv som dekoration. Här finns också tips på hur du kan variera dessa små frestelser!

    Tekoppar i orange, vit och svart med äpplen och äppelbakelser på en rutig duk.

    Nytt på kakfatet från 1953

    Receptet på äppelbakelser hittade jag i den enormt populära kakboken ”Nytt på kakfatet – 200 moderna recept på kakor, tårtor och gott dopp” som ICA-förlaget gav ut 1953. Det är en uppföljning av ”Sju sorters kakor” och ”Det bästa brödet” står det i inledningen. Roligt att läsa är det vi kan uppleva idag: ”I vår jäktade tid gäller det att söka rationalisera där det går – dvs inget onödigt arbete där samma resultat kan nås med enklare metoder.” Visst är det än idag så att recepten görs enklare och olika slags köksmaskiner ska hjälpa oss att spara tid?

    Kokboken Nytt på Kakfatet från 1953 från ICA-förlaget.

    Olika smaksättningar till äppelbakelser

    Det här receptet på små söta äppelbakelser har kanel som smaksättare. Enkelt och gott, med andra ord. Det tyckte familjen, grannarna och Hemkunskapsläraren. Men, visst går det här goda receptet att utvecklas! Du kan lätt sätta din egen prägel på det här receptet.

    Här kommer några förslag:

    • Lägg russin i ljummet vatten i ca 20 minuter, och blanda ner det i äppelblandningen.
    • Riv lite marsipan eller mandelmassa och lägg till lite på varje äppelhög innan locket läggs på.
    • Blanda förutom kanel, även lite malen eller stött kardemumma i sockret.
    • Blanda ner lite hackade hasselnötter i äppelblandningen.
    Närbild på äppelbakelse serverad på en assiett från 1930-talet med rutig kant och orangea blommor.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Mormors äppelkompott
    • Moussaka på svenska, originalreceptet
    • Mockafylld rulltårta med rostade hasselnötter
    • Nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Mjuk pepparkaka - mormors

    Små söta äppelbakelser

    En spröd bakelse som innehåller härliga äppelbitar med smak av kanel. Här har du ett recept som du lätt kan ändra och sätta din egen prägel på. Vill du kan du dekorera bakelserna med små löv.
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 45 minuter minuter
    Tillagningstid 15 minuter minuter
    Total tid 1 timme t
    Måltid Baka, Mjuka kakor
    Kök Sverige
    Portioner 18 bakelser
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    Pajdeg

    • 175 gr smör eller margarin
    • 4 dl vetemjöl
    • 1 msk socker
    • 2 msk grädde eller lika mycket söndervispat ägg

    Fyllning

    • 3-4 äpplen (300 gr)
    • 1-1½ dl socker
    • litet kanel

    Övrigt

    • 1 ägg, uppvispat för pensling

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • Arbeta ihop pajdegen och låt den ligga kallt en stund. Kavla ut degen och ta med mått ut kakor, 6-7 cm i diameter. Skala äpplena, skiva eller hacka dem och lägg en liten äppelhög på halva antalet kakor. Lägg på de andra kakorna och tryck väl runt kanten. Lägg bakelserna på smord plåt, pensla dem med vatten eller ägg och strö över resten av sockret. Grädda bakelserna i varm ugn tills de fåttfärg.Kan serveras som efterrätt med vispgrädde, vanilj- eller citronsås.

    Steg för steg

    • Arbeta ihop pajdegen och låt den ligga kallt en stund.
      Tips: När du mäter upp vetemjölet, se till att du häller mjölet i måttet så att den inte är för kompakt, för då har du för mycket mjöl och då blir degen mjölig och torr.
      175 gr smör eller margarin, 4 dl vetemjöl, 1 msk socker, 2 msk grädde
    • Kavla ut degen riktigt tunt, ca 2 mm tjock. Ta med mått ut 18 kakor, 6-7 cm Ø. Ta ett större mått, ca 8-10 cm Ø och ta ut ytterligare 18 st kakor. Dessa kommer bli bakelsernas lock!
    • Valfritt! Har du deg kvar så kan du kavla denna lika tunt som tidigare och skära ut små löv. Ta baksidan av kniven för att skära till lövens nerver. Dessa kan bli en snygg dekoration på äppelbakelserna.
    • Sätt ugnen på 200℃.
    • Skala äpplena, skiva eller hacka dem och lägg en litenäppelhög på halva antalet kakor.
      Tips: skär helst riktigt smått, för då passar locket lättare på kakorna.
      3-4 äpplen
    • Strö på en del av sockret, gärna blandat med kanel.
      1-1½ dl socker, litet kanel
    • Lägg på de andra kakorna och tryck väl runt kanten. Detta kan du göra försiktigt med en gaffel.
    • Lägg bakelserna på smord plåt, pensla dem med vatten eller uppvispad ägg. Om du har gjort löv av resterande deg kan dessa läggas på bakelserna. Pensla löven med vatten eller ägg. Strö över resten av sockret.
      1 ägg, uppvispat för pensling
    • Grädda bakelserna i varm ugn tills de fått färg. Det tar ca 10-15 minuter.
      Kan serveras som efterrätt med vispgrädde, vanilj- eller citronsås.

    Anteckning

    Det här receptet på äppelbakelse har kanel som smaksättare. Enkelt och gott, med andra ord! Det tyckte familjen, grannarna och Hemkunskapsläraren. 
    Tips på hur du kan sätta din egen prägel på receptet: 
    • lägg russin i ljummet vatten i ca 20 minuter, och blanda ner det i äppelblandningen.
    • riv lite marsipan eller mandelmassa och lägg till lite på varje äppelhög innan locket läggs på.
    • blanda förutom kanel, även lite malen eller stött kardemumma i sockret.
    • blanda ner lite hackade hasselnötter i äppelblandningen.
    Keyword Fika, Höstmat

    More Baka

    • Pain riche - godaste baguetten
    • Mandelmusslor, Weibull
    • Farmors saftiga saffransbullar
    • Klassisk äppelpaj med rutnät

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!