Go Back
+ servings

Små söta äppelbakelser

En spröd bakelse som innehåller härliga äppelbitar med smak av kanel. Här har du ett recept som du lätt kan ändra och sätta din egen prägel på. Vill du kan du dekorera bakelserna med små löv.
5 from 1 vote
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 1 timme
Måltid Baka, Mjuka kakor
Kök Sverige
Portioner 18 bakelser

Ingredienser
  

Pajdeg

  • 175 gr smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 2 msk grädde eller lika mycket söndervispat ägg

Fyllning

  • 3-4 äpplen (300 gr)
  • 1-1½ dl socker
  • litet kanel

Övrigt

  • 1 ägg, uppvispat för pensling

Instruktioner
 

Originaltext

  • Arbeta ihop pajdegen och låt den ligga kallt en stund. Kavla ut degen och ta med mått ut kakor, 6-7 cm i diameter. Skala äpplena, skiva eller hacka dem och lägg en liten äppelhög på halva antalet kakor. Lägg på de andra kakorna och tryck väl runt kanten. Lägg bakelserna på smord plåt, pensla dem med vatten eller ägg och strö över resten av sockret. Grädda bakelserna i varm ugn tills de fåttfärg.Kan serveras som efterrätt med vispgrädde, vanilj- eller citronsås.

Steg för steg

  • Arbeta ihop pajdegen och låt den ligga kallt en stund.
    Tips: När du mäter upp vetemjölet, se till att du häller mjölet i måttet så att den inte är för kompakt, för då har du för mycket mjöl och då blir degen mjölig och torr.
    175 gr smör eller margarin, 4 dl vetemjöl, 1 msk socker, 2 msk grädde
  • Kavla ut degen riktigt tunt, ca 2 mm tjock. Ta med mått ut 18 kakor, 6-7 cm Ø. Ta ett större mått, ca 8-10 cm Ø och ta ut ytterligare 18 st kakor. Dessa kommer bli bakelsernas lock!
  • Valfritt! Har du deg kvar så kan du kavla denna lika tunt som tidigare och skära ut små löv. Ta baksidan av kniven för att skära till lövens nerver. Dessa kan bli en snygg dekoration på äppelbakelserna.
  • Sätt ugnen på 200℃.
  • Skala äpplena, skiva eller hacka dem och lägg en litenäppelhög på halva antalet kakor.
    Tips: skär helst riktigt smått, för då passar locket lättare på kakorna.
    3-4 äpplen
  • Strö på en del av sockret, gärna blandat med kanel.
    1-1½ dl socker, litet kanel
  • Lägg på de andra kakorna och tryck väl runt kanten. Detta kan du göra försiktigt med en gaffel.
  • Lägg bakelserna på smord plåt, pensla dem med vatten eller uppvispad ägg. Om du har gjort löv av resterande deg kan dessa läggas på bakelserna. Pensla löven med vatten eller ägg. Strö över resten av sockret.
    1 ägg, uppvispat för pensling
  • Grädda bakelserna i varm ugn tills de fått färg. Det tar ca 10-15 minuter.
    Kan serveras som efterrätt med vispgrädde, vanilj- eller citronsås.

Anteckning

Det här receptet på äppelbakelse har kanel som smaksättare. Enkelt och gott, med andra ord! Det tyckte familjen, grannarna och Hemkunskapsläraren. 
Tips på hur du kan sätta din egen prägel på receptet: 
  • lägg russin i ljummet vatten i ca 20 minuter, och blanda ner det i äppelblandningen.
  • riv lite marsipan eller mandelmassa och lägg till lite på varje äppelhög innan locket läggs på.
  • blanda förutom kanel, även lite malen eller stött kardemumma i sockret.
  • blanda ner lite hackade hasselnötter i äppelblandningen.
Keyword Fika, Höstmat