Arbeta ihop pajdegen och låt den ligga kallt en stund. Tips: När du mäter upp vetemjölet, se till att du häller mjölet i måttet så att den inte är för kompakt, för då har du för mycket mjöl och då blir degen mjölig och torr. 175 gr smör eller margarin, 4 dl vetemjöl, 1 msk socker, 2 msk grädde
Kavla ut degen riktigt tunt, ca 2 mm tjock. Ta med mått ut 18 kakor, 6-7 cm Ø. Ta ett större mått, ca 8-10 cm Ø och ta ut ytterligare 18 st kakor. Dessa kommer bli bakelsernas lock!
Valfritt! Har du deg kvar så kan du kavla denna lika tunt som tidigare och skära ut små löv. Ta baksidan av kniven för att skära till lövens nerver. Dessa kan bli en snygg dekoration på äppelbakelserna.
Sätt ugnen på 200℃.
Skala äpplena, skiva eller hacka dem och lägg en litenäppelhög på halva antalet kakor. Tips: skär helst riktigt smått, för då passar locket lättare på kakorna. 3-4 äpplen
Strö på en del av sockret, gärna blandat med kanel.
1-1½ dl socker, litet kanel
Lägg på de andra kakorna och tryck väl runt kanten. Detta kan du göra försiktigt med en gaffel.
Lägg bakelserna på smord plåt, pensla dem med vatten eller uppvispad ägg. Om du har gjort löv av resterande deg kan dessa läggas på bakelserna. Pensla löven med vatten eller ägg. Strö över resten av sockret.
1 ägg, uppvispat för pensling
Grädda bakelserna i varm ugn tills de fått färg. Det tar ca 10-15 minuter. Kan serveras som efterrätt med vispgrädde, vanilj- eller citronsås.