• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » 1980-talet

    Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill

    12 juni 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Denna sallad på rökt makrill, kokta rödbetor, äpplen och dill blir en färgglad förrätt eller så kan den serveras som lättare lunch. Servera då gärna kokt potatis till.

    Ett ljusgrönt fat med sallad på rökt makrill, rödbetor, äpplen och dill.

    Snabblagad och gott

    Denna rätt kan du snabbt svänga ihop om du köper färdigkokta rödbetor och en filead, rökt makrill. Smakerna i denna matiga sallad passar riktigt bra ihop: rödbetans jordiga sötman, en härlig rökig smak från makrill, äpplet bjuder på ett sötsurligt inslag och en näve hackad dill ger en kryddig aroma som binder de hela ihop.

    Närbild på rökt makrill, rödbetor, äpplen och dill.

    Receptets historia

    För en sisådär 30 år sedan var min syster barnvakt hos en ensamstående mamma. Vi är uppväxta i Holland och bodde i den idylliska orten Bergen, som ligger 3 mil norr om Amsterdam. Det var hos den här mamman som min syster åt Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill, och det är så det här receptet kom till vår familj och nu ger jag receptet till dig som läser detta.

    Min älskade syster Wendy. Bilden tog vi när vi var på släktmöte i Landskrona.

    Förrätt, lunch eller lätt middag?

    Allt! Du kan servera den här matiga salladen i små skålar till förrätt. Om du kokar delikatesspotatis och serverar till så har du en lunch eller lätt middag.

    Hur länge är hållbarheten på rökt makrill med rödbetor, äpplen och dill?

    Rökt fisk som inte längre är i sin förpackning, bör ätas inom två dagar. Förvara rätten i kylen.

    Ett ljusgrönt fat med en sallad på makrill och rödbetor.

    Vad passar att dricka till rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill?

    Ett torrt vitt vin eller rosé, eller en iskall öl. Som alkoholfri alternativ passar cider eller fläderblomssaft.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Glass på 3 ingredienser
    • Somrig potatissallad från Amsterdam
    • Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott
    • Mammas berömda chokladtårta
    • Moussaka på svenska

    Rökt makrill med rödbetor, äpplen och dill

    I denna matiga sallad hittar du alla smakkomponenter i en underbar harmoni. Den kan serveras som förrätt eller som lättare lunch eller middag.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Förrätt, Lunch
    Kök Nederländerna
    Portioner 4 mindre portioner
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skärbräda
    • kniv

    Ingredienser
      

    Sallad

    • 150 gr rökt makrill
    • 500 gr kokta rödbetor
    • 1 äpple
    • 1 näve dill
    • syltlök valfri!

    Dressing

    • 3 msk majonnäs
    • 3 msk gräddfil eller yoghurt/matyoghurt
    • 2 msk lag från syltlöken
    • salt och peppar
    • gräslök valfri

    Instruktioner
     

    Salladen

    • Om du har färska rödbetor, ta bort blasten, tvätta dem och koka i lättsaltat vatten. Koktiden kan variera starkt mellan rödbetor som skördas på sommaren (20-30 minuter) och under vinterhalvåret (90 minuter). Häll av kokvattnet och när de har svalnat kan du med ett kökspapper "klämma av" skalet.
      Du kan också köpa förkokta rödbetor.
      Tärna rödbetorna och äpplet.
      500 gr kokta rödbetor, 1 äpple
    • Dela upp den rökta makrillen i mindre bitar. Ta bort eventuella fiskben. Hacka dillen grovt.
      150 gr rökt makrill, 1 näve dill
    • Lägg ihop alla ingredienser, även syltlöken, i en skål eller ett fat. Eftersom rödbetorna färger av sig kan du blanda försiktigt.
      syltlök

    Dressing

    • Blanda ihop alla ingrediener till en dressing. Häll över salladen.
      3 msk majonnäs, 3 msk gräddfil, 2 msk lag från syltlöken, salt och peppar, gräslök

    Anteckning

    Denna matiga sallad kan serveras som förrätt eller lätt lunch. Den går lätt att variera genom att tillsätta 2 kokta ägg i klyftor, en liten hackad röd lök eller en näve kokta bönor. Du kan också öka mängden makrill eller äpple. 
    Om du vill ha en matigare sallad kan du servera kokt delikatesspotatis till. 
    Keyword Snabblagad
    Bild gör Pinterest på Rökt makrill med rödbetor, äpplen och dill.
    « Klassiska engelska scones
    Glass på 3 ingredienser »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA