• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1980-talet

    Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill

    12 juni 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Denna sallad på rökt makrill, kokta rödbetor, äpplen och dill blir en färgglad förrätt eller så kan den serveras som lättare lunch. Servera då gärna kokt potatis till.

    Ett ljusgrönt fat med sallad på rökt makrill, rödbetor, äpplen och dill.

    Snabblagad och gott

    Denna rätt kan du snabbt svänga ihop om du köper färdigkokta rödbetor och en filead, rökt makrill. Smakerna i denna matiga sallad passar riktigt bra ihop: rödbetans jordiga sötman, en härlig rökig smak från makrill, äpplet bjuder på ett sötsurligt inslag och en näve hackad dill ger en kryddig aroma som binder de hela ihop.

    Närbild på rökt makrill, rödbetor, äpplen och dill.

    Receptets historia

    För en sisådär 30 år sedan var min syster barnvakt hos en ensamstående mamma. Vi är uppväxta i Holland och bodde i den idylliska orten Bergen, som ligger 3 mil norr om Amsterdam. Det var hos den här mamman som min syster åt Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill, och det är så det här receptet kom till vår familj och nu ger jag receptet till dig som läser detta.

    Min älskade syster Wendy. Bilden tog vi när vi var på släktmöte i Landskrona.

    Förrätt, lunch eller lätt middag?

    Allt! Du kan servera den här matiga salladen i små skålar till förrätt. Om du kokar delikatesspotatis och serverar till så har du en lunch eller lätt middag.

    Hur länge är hållbarheten på rökt makrill med rödbetor, äpplen och dill?

    Rökt fisk som inte längre är i sin förpackning, bör ätas inom två dagar. Förvara rätten i kylen.

    Ett ljusgrönt fat med en sallad på makrill och rödbetor.

    Vad passar att dricka till rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill?

    Ett torrt vitt vin eller rosé, eller en iskall öl. Som alkoholfri alternativ passar cider eller fläderblomssaft.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Glass på 3 ingredienser
    • Somrig potatissallad från Amsterdam
    • Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott
    • Mammas berömda chokladtårta
    • Moussaka på svenska

    Rökt makrill med rödbetor, äpplen och dill

    I denna matiga sallad hittar du alla smakkomponenter i en underbar harmoni. Den kan serveras som förrätt eller som lättare lunch eller middag.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Förrätt, Lunch
    Kök Nederländerna
    Portioner 4 mindre portioner
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    Sallad

    • 150 gr rökt makrill
    • 500 gr kokta rödbetor
    • 1 äpple
    • 1 näve dill
    • syltlök valfri!

    Dressing

    • 3 msk majonnäs
    • 3 msk gräddfil eller yoghurt/matyoghurt
    • 2 msk lag från syltlöken
    • salt och peppar
    • gräslök valfri

    Instruktioner
     

    Salladen

    • Om du har färska rödbetor, ta bort blasten, tvätta dem och koka i lättsaltat vatten. Koktiden kan variera starkt mellan rödbetor som skördas på sommaren (20-30 minuter) och under vinterhalvåret (90 minuter). Häll av kokvattnet och när de har svalnat kan du med ett kökspapper "klämma av" skalet.
      Du kan också köpa förkokta rödbetor.
      Tärna rödbetorna och äpplet.
      500 gr kokta rödbetor, 1 äpple
    • Dela upp den rökta makrillen i mindre bitar. Ta bort eventuella fiskben. Hacka dillen grovt.
      150 gr rökt makrill, 1 näve dill
    • Lägg ihop alla ingredienser, även syltlöken, i en skål eller ett fat. Eftersom rödbetorna färger av sig kan du blanda försiktigt.
      syltlök

    Dressing

    • Blanda ihop alla ingrediener till en dressing. Häll över salladen.
      3 msk majonnäs, 3 msk gräddfil, 2 msk lag från syltlöken, salt och peppar, gräslök

    Anteckning

    Denna matiga sallad kan serveras som förrätt eller lätt lunch. Den går lätt att variera genom att tillsätta 2 kokta ägg i klyftor, en liten hackad röd lök eller en näve kokta bönor. Du kan också öka mängden makrill eller äpple. 
    Om du vill ha en matigare sallad kan du servera kokt delikatesspotatis till. 
    Keyword Snabblagad
    Bild gör Pinterest på Rökt makrill med rödbetor, äpplen och dill.

    More 1980-talet

    • Kinesisk tomatsoppa med ägg
    • Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Jordgubbar doppade i konjak och socker
    • Holländsk chokladtårta

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!