Denna sallad på rökt makrill, kokta rödbetor, äpplen och dill blir en färgglad förrätt eller så kan den serveras som lättare lunch. Servera då gärna kokt potatis till.
Snabblagad och gott
Denna rätt kan du snabbt svänga ihop om du köper färdigkokta rödbetor och en filead, rökt makrill. Smakerna i denna matiga sallad passar riktigt bra ihop: rödbetans jordiga sötman, en härlig rökig smak från makrill, äpplet bjuder på ett sötsurligt inslag och en näve hackad dill ger en kryddig aroma som binder de hela ihop.
Receptets historia
För en sisådär 30 år sedan var min syster barnvakt hos en ensamstående mamma. Vi är uppväxta i Holland och bodde i den idylliska orten Bergen, som ligger 3 mil norr om Amsterdam. Det var hos den här mamman som min syster åt Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill, och det är så det här receptet kom till vår familj och nu ger jag receptet till dig som läser detta.
Förrätt, lunch eller lätt middag?
Allt! Du kan servera den här matiga salladen i små skålar till förrätt. Om du kokar delikatesspotatis och serverar till så har du en lunch eller lätt middag.
Hur länge är hållbarheten på rökt makrill med rödbetor, äpplen och dill?
Rökt fisk som inte längre är i sin förpackning, bör ätas inom två dagar. Förvara rätten i kylen.
Vad passar att dricka till rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill?
Ett torrt vitt vin eller rosé, eller en iskall öl. Som alkoholfri alternativ passar cider eller fläderblomssaft.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Glass på 3 ingredienser
- Somrig potatissallad från Amsterdam
- Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott
- Mammas berömda chokladtårta
- Moussaka på svenska
Rökt makrill med rödbetor, äpplen och dill
Ingredienser
Sallad
- 150 gr rökt makrill
- 500 gr kokta rödbetor
- 1 äpple
- 1 näve dill
- syltlök valfri!
Dressing
- 3 msk majonnäs
- 3 msk gräddfil eller yoghurt/matyoghurt
- 2 msk lag från syltlöken
- salt och peppar
- gräslök valfri
Instruktioner
Salladen
- Om du har färska rödbetor, ta bort blasten, tvätta dem och koka i lättsaltat vatten. Koktiden kan variera starkt mellan rödbetor som skördas på sommaren (20-30 minuter) och under vinterhalvåret (90 minuter). Häll av kokvattnet och när de har svalnat kan du med ett kökspapper "klämma av" skalet. Du kan också köpa förkokta rödbetor. Tärna rödbetorna och äpplet.500 gr kokta rödbetor, 1 äpple
- Dela upp den rökta makrillen i mindre bitar. Ta bort eventuella fiskben. Hacka dillen grovt.150 gr rökt makrill, 1 näve dill
- Lägg ihop alla ingredienser, även syltlöken, i en skål eller ett fat. Eftersom rödbetorna färger av sig kan du blanda försiktigt.syltlök
Dressing
- Blanda ihop alla ingrediener till en dressing. Häll över salladen.3 msk majonnäs, 3 msk gräddfil, 2 msk lag från syltlöken, salt och peppar, gräslök
Lämna ett svar!