Nypon är en fantastisk smaksättare och är en riktig c-vitamin bomb. Torkade nypon är ett enkelt recept och du kan använda det på många olika sätt!

Hemmets kokbok
Detta recept kommer från Hemmets kokbok, upplagan som trycktes 1952. Jag har två upplagor, och i den första upplagan från 1903, kunde jag inte hitta receptet.
Hemmets kokbok publicerades av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala. De var pionjärer i receptskrivning. Fram till 1950-talet var det vanligt att skriva ingredienser och beskrivningen löpande, som till exempel: "Ta två ägg och blanda med tre matskedar socker. etc. I förordet i första upplagan skrivs:
"Från våra bland allmänheten mera spridda kokböcker skiljer sig "Hemmets kokbok" i öfrigt därigenom, att ingrediensernas mängd och beskaffenhet i början af hvarje recept noggrant angifvas, och att tillagningen utförligt och noggrant beskrifves. Därigenom är kokboken i stånd att ge säker ledning äfven år husmödrar, som äro mindre vana vid matlagning."
Än idag använder vi receptbeskrivningen såsom den introducerades i Hemmets kokbok.

Vilka nypon går att äta?
Nypon finns att hitta ute i naturen, eller i sin egen trädgård. Alla olika sorters nypon går att äta och här är en allmän rekommendation att inte äta besprutade nypon.
Ska man torka nypon hela eller urkärnade?
Både och! Det beror på användningsområde. Om du torkar nypon hela kan du göra nyponpulver eller använda den till nyponsoppa då soppan kommer att silas. Urkärnade, torkade nypon kan användas till brödbak, som topping på yoghurt, till musli eller till te.
Du kan också mala urkärnade nypon till nyponpulver för att ha i müsli, eller för att göra Nyponmärg.

En c-vitamin-bomb
Nypon är kända för att innehålla mycket c-vitamin, men visste du att färska nypon innehåller ungefär 25 gånger mer askorbinsyra än en apelsin? Det blir hela 1400 mg C-vitamin per 100 gram. Dessutom innehåller det B-vitamin, betakaroten och en rad mineraler. En del av c-vitaminet försvinner vid torkningen, men de torra nyponen har ändå en c-vitaminhalt på 395 mg per 100 gram, vilket även här är mycket mer än apelsiner.
Hur långe är hållbarheten på torkade nypon?
Minst ett år, om de förvaras torrt och svalt.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Gammaldags hemgjord nyponsoppa
- Grönkålsstomp - holländsk potatismos med hackad grönkål
- Kolatårta från Hovdala slott
- Sluring från Kvekgården
- Ellas kaka - äppelkakan från Jerum

Torkade nypon
Utrustning
- skärbräda
- kniv
Instruktioner
Originaltext ur Hemmets kokbok 1952
- Torkning är en äldre konserveringsmetod som numera ej användes så ofta, eftersom närings- och smakämnen mycket dåligt bibehålles i konserven. Födoämnen som dock med fördel kan torkas är nypon och murklor. Nyponen ansas och torkas i ugn vid en temperatur av 50˚-75˚. Murklor bredes ut i tunt lager och lufttorkas. Torkade födoämnen förvaras torrt.
Tips och kommentar
- Tips på hur man kan gå tillväga för att ta bort kärnorna: skär toppen och botten på nyponen. Halvera dem och gröp med en tesked ur nyponen. Min mormor burkade säga att man fick passa sig för att klia sig i ögonen när man håller på rensa nypon. Det tar ett antal timmar att torka nyponen. Hur lång tid det tar beror på vilken sorts nypon du har.
Lämna ett svar!