Torkning är en äldre konserveringsmetod som numera ej användes så ofta, eftersom närings- och smakämnen mycket dåligt bibehålles i konserven. Födoämnen som dock med fördel kan torkas är nypon och murklor. Nyponen ansas och torkas i ugn vid en temperatur av 50˚-75˚. Murklor bredes ut i tunt lager och lufttorkas. Torkade födoämnen förvaras torrt.
Tips och kommentar
Tips på hur man kan gå tillväga för att ta bort kärnorna: skär toppen och botten på nyponen. Halvera dem och gröp med en tesked ur nyponen. Min mormor burkade säga att man fick passa sig för att klia sig i ögonen när man håller på rensa nypon. Det tar ett antal timmar att torka nyponen. Hur lång tid det tar beror på vilken sorts nypon du har.
Anteckning
Nypon går att hitta ute i naturen, eller i sin egen trädgård. Dessa små frukter är fulla med c-vitaminer och i torkad form så går de att förvara riktigt länge. Detta är nog en av de äldsta konserveringsmetoder som finns.Om du väljer att avlägsna fröna, så kan du mala de torkade nyponen till pulver för att ha i müsli, eller för att göra Nyponmärg. Du kan också torka nyponen i sin helhet och då kan de användas till soppa, eftersom det kommer att silas.