Mättande, vacker och mycket god är Borscht, en matig rödbetssoppa från Ukraina. 5 olika grönsaker ingår i soppan som därmed blir en härlig vitaminbomb.

Ursprung
När kan en rätt tillägnas en nation? Den smakrika och mättande rödbetssoppan Borsjtj anses av många vara en rysk soppa, men visste du att första gången den nämns, var under medeltiden i Kiev, i Ukraina? Sedan har borsjtj, som ibland stavas borscht, spridit sig i regionen, där det finns många olika varianter med olika färger på soppan, såsom vit och grön, beroende på vilka grönsaker som ingår.
Detta recept
Receptet på Borsjtj som du får här kommer från receptsamlingen ICA-kurirens godaste, som gavs ut 1975. Här nämns inget om soppans historia, endast att soppan är rött. När jag läste receptet var jag lite skeptisk mot att det mot slutet ska tillsättas prinskorvar som får koka en lite stund. Men, resultatet var över förväntan, och de höll formen fint, hade trevlig konsistens och gav en härlig rökig sälta till soppan! Däremot blev just prinskorvarna lite smaklösa när jag åt soppan dagen efter.

Tips för att laga riktigt god Borsjtj
- Du kan spara tid och trötta händer genom att använda en köksmaskin eller ett rivjärn för att finstrimla grönsakerna. Önskar du ha lite större bitar rotfrukter är det bäst att skära allt för hand.
- I receptet står det att man ska göra en kryddbukett av persilja, gräslök och lagerblad. Jag använde en tepåse för löste för kryddorna, vilket fungerade utmärkt. Om du finhackar persilja och gräslök kan du ha kryddorna direkt i soppan. Lagerblad är lätt att ta bort när soppan är färdig.
- Borsjtj kan du laga i förväg för att värmas upp när den serveras. Smakerna utvecklas och soppan smakar ännu godare! Prinskorvarna får du tillsätta när soppan värms upp, då behålls den lättrökiga smaken bäst.
Gör din egna variant på Borsjtj
- Önskar du en vegetarisk soppa, så behöver du bara utesluta prinskorvarna.
- Du kan tillsätta andra grönsaker som morötter, palsternacka och potatis.
- Istället för prinskorv kan du tillsätta lammbog. Skär den i bitar och fräs innan du tillsätter den till soppan.
Vad är goda tillbehör till Borsjtj?
- ICA-kurirens godaste skriver "Servera soppan med gräddfil och persilja i skålar bredvid så att var och en får ta efter behag."
- Knaperstekt bacon i småbitar! Du får en härlig sälta och rökig smak som passar fint med soppans sötsurliga bas.
- Gräddfil eller smetana är, som originalreceptet föreslår, ett vanligt tillbehör. Om du vill servera en mera lyxig borsjtj kan du blanda Chèvre och crème fraiche och smaksätta den med lite salt och peppar. Det är på så vis Monica Ahlberg serverar sin rödbetssoppa. Tack för tipset, Monica!
- Baguette eller småbröd är för många ett måste när man äter soppa.
Vad passar att dricka till Borsjtj?
Det mesta, skulle jag säga! En klassiker är att servera en kall öl till borsjtj, men fin passar överraskande bra till den här mättande rödbetssoppan som har så många smaker.
Hur länge kan man spara Borsjtj?
Den här soppan håller några dagar i kylskåp. Plocka gärna ut prinskorvarna, för jag upptäckte att de blir rätt så smaklösa efter en dag. Antingen förvarar du prinskorvarna i en annan behållare, eller så tillsätter du nya när du värmer upp soppan.
Kan man frysa ner Borsjtj?
Ja! Det går alldeles utmärkt. Egentligen finns det enligt Livsmedelsverket ingen gräns för hur länge man kan frysa ner mat, men om det finns fett i maten kan det påverka smaken. När man tydligt känner att maten har härsknat är det bäst att inte äta det. Förvara soppan i så täta förpackningar som möjligt, så håller den längre.
Tips: Gör en dubbelsats av Borsjtj och frys ner hälften!
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Sluring från Kvekgården
- Cranks bröd
- Grönkålsstomp
- Kolatårta från Hovdala slott
- Kinesisk tomatsoppa med ägg

Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina
Utrustning
- skärbräda
- kniv
- Kastrull
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 purjolök
- 200 gr vitkål
- 6 rödbetor
- 1 liten klyfta rotselleri
- 3 msk smör eller margarin
- 1 liter god buljong T.ex. 2 buljongtärningar, gärna grönsaks, upplösta i 1 liter kokande vatten.
- 1 krossad vitlöksklyfta
- 1 kryddbukett med persilja, gräslök, lagerblad tips följer nedan
- salt & peppar
- 200 gr prinskorv
- 1 msk vinäger
- gräddfil
- finhackad persilja till serveringen
Instruktioner
- Skär löken, purjon, vitkålen, fyra av rödbetorna och selleriklyftan i fina strimlor. (Jag gjorde detta för hand, men det tar onödigt lång tid. Ta gärna en köksmaskin eller rivjärn!)1 gul lök, 1 purjolök, 200 gr vitkål, 6 rödbetor, 1 liten klyfta rotselleri
- Låt grönsakerna fräsa i matfettet. Häll över buljongen (tex 2 buljongtärningar som får lösas upp i 1 liter vatten).3 msk smör eller margarin, 1 liter god buljong
- Lägg i kryddbuketten, salt, peppar och den krossade vitlöksklyftan.(Kryddbuketten: Jag hade engångs-tepåsar hemma som används för löste. Det fungerade utmärkt. Annars kan du strimla gräslök, persilja och ha lagerbladet löst i soppan.)1 kryddbukett med persilja, gräslök, lagerblad, 1 krossad vitlöksklyfta
- Låt soppan koka långsamt under lock 10-15 minuter. Ta upp buketten. Lägg i prinskorvarna. (Dessa kan uteslutas om du vill ha en vegetarisk soppa)200 gr prinskorv
- Medan soppan kokar rivs de två sista rödbetorna och blandas med soppan. Smaka av med salt, peppar och vinäger.salt & peppar, 1 msk vinäger
- Servera soppan med gräddfil och persilja i skålar bredvid så att var och en får ta efter behag.gräddfil, finhackad persilja till serveringen
Anteckning

Lämna ett svar!