Skär löken, purjon, vitkålen, fyra av rödbetorna och selleriklyftan i fina strimlor. (Jag gjorde detta för hand, men det tar onödigt lång tid. Ta gärna en köksmaskin eller rivjärn!)
1 gul lök, 1 purjolök, 200 gr vitkål, 6 rödbetor, 1 liten klyfta rotselleri
Låt grönsakerna fräsa i matfettet. Häll över buljongen (tex 2 buljongtärningar som får lösas upp i 1 liter vatten).
3 msk smör eller margarin, 1 liter god buljong
Lägg i kryddbuketten, salt, peppar och den krossade vitlöksklyftan.(Kryddbuketten: Jag hade engångs-tepåsar hemma som används för löste. Det fungerade utmärkt. Annars kan du strimla gräslök, persilja och ha lagerbladet löst i soppan.)
1 kryddbukett med persilja, gräslök, lagerblad, 1 krossad vitlöksklyfta
Låt soppan koka långsamt under lock 10-15 minuter. Ta upp buketten. Lägg i prinskorvarna. (Dessa kan uteslutas om du vill ha en vegetarisk soppa)
200 gr prinskorv
Medan soppan kokar rivs de två sista rödbetorna och blandas med soppan. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
salt & peppar, 1 msk vinäger
Servera soppan med gräddfil och persilja i skålar bredvid så att var och en får ta efter behag.
gräddfil, finhackad persilja till serveringen