Go Back
+ servings

Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina

Mättande, vacker och mycket god är Borsjtj, en matig rödbetssoppa från Ukraina. 5 olika grönsaker ingår i soppan som därmed blir en härlig vitaminbomb.
5 from 1 vote
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 50 minuter
Måltid Soppa
Kök Ukraina
Portioner 4

Utrustning

  • skärbräda
  • kniv
  • Kastrull

Ingredienser
  

  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 200 gr vitkål
  • 6 rödbetor
  • 1 liten klyfta rotselleri
  • 3 msk smör eller margarin
  • 1 liter god buljong T.ex. 2 buljongtärningar, gärna grönsaks, upplösta i 1 liter kokande vatten.
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 1 kryddbukett med persilja, gräslök, lagerblad tips följer nedan
  • salt & peppar
  • 200 gr prinskorv
  • 1 msk vinäger
  • gräddfil
  • finhackad persilja till serveringen

Instruktioner
 

  • Skär löken, purjon, vitkålen, fyra av rödbetorna och selleriklyftan i fina strimlor. (Jag gjorde detta för hand, men det tar onödigt lång tid. Ta gärna en köksmaskin eller rivjärn!)
    1 gul lök, 1 purjolök, 200 gr vitkål, 6 rödbetor, 1 liten klyfta rotselleri
  • Låt grönsakerna fräsa i matfettet. Häll över buljongen (tex 2 buljongtärningar som får lösas upp i 1 liter vatten).
    3 msk smör eller margarin, 1 liter god buljong
  • Lägg i kryddbuketten, salt, peppar och den krossade vitlöksklyftan.(Kryddbuketten: Jag hade engångs-tepåsar hemma som används för löste. Det fungerade utmärkt. Annars kan du strimla gräslök, persilja och ha lagerbladet löst i soppan.)
    1 kryddbukett med persilja, gräslök, lagerblad, 1 krossad vitlöksklyfta
  • Låt soppan koka långsamt under lock 10-15 minuter. Ta upp buketten. Lägg i prinskorvarna. (Dessa kan uteslutas om du vill ha en vegetarisk soppa)
    200 gr prinskorv
  • Medan soppan kokar rivs de två sista rödbetorna och blandas med soppan. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
    salt & peppar, 1 msk vinäger
  • Servera soppan med gräddfil och persilja i skålar bredvid så att var och en får ta efter behag.
    gräddfil, finhackad persilja till serveringen

Anteckning

Det finns oändligt många varianter på borsjtj, som även stavas borscht. Just den soppan som innehåller rödbetor som ger en vacker lila färg till soppan, har sitt ursprung i Ukraina. Soppor med samma namn i andra länder kan vara gröna eller vita, och då innehåller de inga rödbetor. 
Det är lätt att variera denna soppa. Du kan tillsätta eller utesluta vissa ingredienser. 
Den här soppan kan du lätt dubbla för att frysa in. Uteslut då prinskorvarna, för de blir lätt smaklösa redan efter en dag i soppan, när den förvaras i kylen. 
Servera gärna baguette eller bröd till soppan.