Bacon, lök och svamp är en otroligt lyckad kombination av smaker. Du kan servera den här svampstuvningen som förrätt eller tilltugg. Dessutom är den lättlagad och väldigt gott!
Rysk svamprätt
Jag hittade detta recept i Prinsessornas kokbok där den kallas för Rysk svamprätt. Detta är en härlig Svampstuvning med bacon, lök och färska örter som serveras på smörstekt toast eller i krustader. Du kan servera den till förrätt eller ha som tilltugg till en drink. Om du serverar denna svampstuvning på en större toast med en sallad till blir detta en härlig höstlig lunch.
Jenny Åkerström och prinsessorna
Nyfiken blir jag när jag hör namnet på det här receptet: Rysk svamprätt! Det var Jenny Åkerström som 1929 gav ut Prinsessornas kokbok. I denna kokbok hittade jag receptet. Jenny Åkersträm hade en berömd hushållsskola för flickor i Stockholm under förra halvan av 1900-talet.
Så här står det på Wikipedia:
”Bland eleverna fanns prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg. Åkerström tillägnade kokboken prinsessorna och boken utkom i många upplagor under 1930-, 40- och 50-talet.
I boken fanns en tårta som kallades för ”Grön tårta” som prinsessorna sägs ha varit speciellt förtjusta i och denna kom sedan att kallas prinsesstårta.[2]”
Visst kan man undra om receptets historia? Receptnamnet Rysk svamprätt lockar till fantasifulla gissningar: Var det kanske en rysk diplomathustru som gav receptet till Jenny Åkerström? Eller var det en svensk resenär som hade varit i Ryssland och kommit hem med receptet? Vi lär nog aldrig få svaret, men gott är den här svamprätten.
Om receptet
Det är smakkombinationer, konsistens och utseende som gör en rätt till en succé. Den här rätten bockar av allt! Baconets rökighet kombinerad med stekt svamp och lök fräschas upp av klippta färska örter och grädden rundar av härligheten. Sprödbakad bröd eller knapriga krustader ger en välbehövlig kontrast till stuvningen.
Tips för att servera bästa svampstuvningen
- Spara fina små svampar för att steka separat. Dessa kan utgöra en trevlig dekoration eftersom en stuvning lätt blir en aningen färglöst.
- Du kan dekorera svampstuvningen med de örter som ingår i rätten, nämligen persilja och dill. Min erfarenhet är att dill som dekoration lätt blir lite hängig och föredrar därför persilja. Om du väljer att dekorera med dill, servera rätten då direkt!
- Lägg en liten bit sallat i botten på krustaden. Den förhindrar att åtminstone krustaden blir mjuk av stuvningen.
Variera svampstuvningen på ditt eget sätt
Här kommer några förslag på hur du kan sätta din egen prägel på svampstuvningen.
- Använd crème fraiche istället för grädde eller syrad grädde. Just syrligheten utgör en trevlig brytning mot de övriga smakerna.
- Ett vegetariskt alternativ: uteslut bacon och ersätt med en eller flera matskedar Smokey BBQ sås av något slag. Du kan smaka dig fram och börja med lite sås. Det är baconets rökighet som med denna sås kompenseras.
- Om du vill ha fler grönsaker, så kan du tärna morötter eller palsternacka, koka en kort stund och tillsätta det i svampstuvningen.
- Om du serverar svampstuvningen i krustader kan du dekorera fatet med det vackra och färgstarka som naturen har att erbjuda på hösten, som löv och rönnbär.
Vad passar att dricka till en svampstuvning?
Ett fylligt rödvin är gott att dricka till denna svampstuvning. För dig som föredrar öl kan en höstöl passa fint. Om du vill dricka alkoholfritt är cider ett bra alternativ.
Vad gör jag om det blir svampstuvning kvar?
Du har flera alternativ! Här är det bara fantasin som sätter gränsen, som det heter. Jag nämnde det tidigare, men du kan servera din Svampstuvning med bacon, lök och färska örter på en rostad eller smörstekt smörgås. Om du då serverar en sallad till, så har du har en god lunch! Tillsammans sed valfri pasta blir svampstuvningen en god middag. Tagliatella är en pastasort som jag kan tänka mig passa extra bra. Du får passa på att riva lite parmesanost över din pastamiddag, för det sätter pricken över i-et!
Kan man frysa ner svampstuvning?
Ja, Det kan man! Eftersom svampstuvning innehåller fett, så kan den efter 6 månader härskna i frysen.
Om du gillar detta recept, så gillar du kanske också...
- Mormors äppelkompott
- Toast Skagen - Fritz specialare
- Grönskålsstomp
- Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum
- Äppelgott - smulpaj med havregryn
Svampstuvning med bacon, lök och färska örter
Ingredienser
- 150 gr Fett rökt sidfläsk. (Eller bacon!)
- 1 gul lök (stor)
- 2-3 liter blandad svamp. Eller ¾ burk konserverad svamp
- salt en aning
- 2-3 dl grädde Gärna syrad, men vanlig fungerar också bra.
- 1 msk dill och persilja finklippt. Och småblad för dekoration.
Instruktioner
- Skär sidfläsk eller bacon i små tärningar. Hacka löken fint och fräs den tillsammans med bacontärningarna.
- Tillsätt blandad svamp skuren i små bitar och låt alltsammans småkoka under lock 8-10 minuter under omrörning emellanåt.(Red. anm. jag använde mig av trattkantareller och kantareller och tog några fina små kantareller åt sidan för att steka separat. Dessa använde jag för att dekorera med.)
- Smaksätt med salt och en aning vitpeppar.
- Späd med grädde, helst sur.
- Tillsätt sist finklippt dill och persilja.
- Serveras som ensamrätt, som fyllning i pastejer och krustader eller på stekta brödskivor. De kan också användas som fyllning i kroppkakor.(Red. anm. Stekta brödskivor: ta vitt formbröd och skär bort kanterna. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelhög värme.
- Serveringstips: Lägg upp stuvningen på toast eller krustader. Dekorera med en liten stekt svamp och en liten kvist persilja och dill.Tips för krustader: Lägg gärna ett litet salladsblad i botten på krustaderna så att de håller sig krispiga.
Lämna ett svar!