• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1970-talet

    Toast Skagen, Fritz specialare

    17 januari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Denna Toast Skagen har några "hemliga ingredienser" som gör den en aning annorlunda och extra god. Receptet kommer från min morfar Fritz Nordén.

    Toasts med Skagenröra med vispad grädde och konjak.
    Fotograf: Annika Skoglöv

    De hemliga ingredienserna...

    ...är inte alls så hemliga. Men visst blir man nyfiken? Jag har ofta tyckt att det låter motbjudande, med en hemlig ingrediens. Vad är det som ingen får se? Kommer gästerna i så fall vägra äta rätten?

    I denna Toast Skagen kan vi räkna till tre ingredienser som vanligtvis inte finns i denna förrätt. Grädde, Congac (tips på billigare alternativ hittar du längre ner) och chilisås. Det är dessa ingredienserna som gör denna Toast Skagen unik och ger den smakmässigt en extra dimension.

    Fritz specialare

    Fritz Nordén –  det var min morfar. En modern man för sin tid som tog aktivt del i sysslorna kring hemmet. Väl minns jag hur man aldrig kunde packa en diskmaskin utan att han packade om den för att få plats med mera disk.

    När det gällde matlagning så var det min mormor Ingrid Nordén som med bestämdhet, passion och kärlek regerade i köket. Men visst hände det att min morfar stod vid spisen. Det var min morfar som komponerade den här goda förrätten, som därför i vår släkt kallas Toast Skagen, Fritz Specialare.

    Passion för hästar

    Mina morföräldrar hade ett kärleksfullt äktenskap. Under förlovningstiden red de ofta tillsammans, och det fortsatte de med under äktenskapet. ”Det som är besvärligt med en stor häst är att det är långt ner till marken när man tappar handsken”, sa min mormor till mig. Jag som är tredje generations hästtjej, håller med. Nu har jag gett rådet till min hästtokiga dotter.

    Tips på hur du lagar den godaste Toast Skagen

    • Eftersom detta recept innehåller vispad grädde är det godast om du servera den så fort som möjligt. Du kan förbereda själva röran någon timme i förväg och ställa den i kylen.
    • Om du använder frysta räkor, ta hela räkor och inte skalade. Både smaken och konsistensen tycker jag är inte lika god när de är färdigskalade.
    • Congac, som även stavas konjak på svenska, kan ersättas med den billigare varianten Eau de Vie. Det var en butiksbiträde på Systembolaget i Enköping som tipsade mig om detta, och mycket riktigt så fungerar det utmärkt!
    • Lägg ett sallatsblad under röran, så förhindrar du att röran blöter ner brödet. Om du serverar Toast Skagen direkt behövs det inte. Däremot kan det vara gott med sallad under röran!

    Gör din egen variant på Toast Skagen

    • Tillsätt fint tärnat äpple för att ge mer struktur och en fräsch sötma åt röran.
    • Denna variant på skagenröra kan du servera i krustader som tilltugg. Se till att ha en separat räka för varje tilltugg. Det ser gott och elegant ut.
    • Lyxa till din Toast Skagen genom att lägga en klick löjrom på röran. Därtill en räka och en dillkvist, och du har en elegant förrätt.

    Heter det Toast Skagen eller Skagenröra?

    Båda! Enligt Wikipedia, så heter det Toast Skagen om du serverar den på en smörstekt eller rostad skiva formfranska. Används samma röra som pålägg heter det plötsligt Skagenröra.

    Vem uppfann Toast Skagen?

    Tore Wretman skapade på 1950-talet Toast Skagen, som då endast bestod av räkor, majonnäs och enligt vissa återgivningar dill. Trots att namnet syftar till Skagen i Danmark är receptet rätt så okänd där.

    När passar det att servera Toast Skagen?

    Du kan servera det som förrätt, eller tilltugg. Om du servera Toast Skagen som tilltugg, kan du skära brödskivorna i mindre bitar eller servera den i krustader. Det passar också bra som vickning.

    Vad passar att dricka till Toast Skagen?

    Vitt, torrt vin eller en ljus öl passar bra. Om du vill dricka alkoholfritt så passar bubbelvatten eller en torr alkoholfri cider till.

    Vad är hållbarheten på hemmagjord Toast Skagen?

    Eftersom detta recept innehåller grädde och räkor, så bör du äta det inom två dagar. Du får se till att förvara din skagenröra i en försluten förpackning i kylen. Om du har kvar en toast med skagenröra på, då kan du ta bort toasten, eftersom den kommer att mjukna av röran.

    Om du gillar detta recept...

    ... då kanske du också gillar

    • Svampstuvning med bacon, lök och färska örter
    • Mandelfromage - enkelt och elegant
    • Mammas berömda chokladtårta
    • Sophies små ostkakor
    • Iste- ett grundrecept

    Toast Skagen - Fritz Specialare

    Chilisås och konjak tar det här receptet till nya höjder! Den passar utmärkt som förrätt, men kan även göras i mindre portioner som tilltugg.
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 15 minuter minuter
    Tillagningstid 20 minuter minuter
    Total tid 35 minuter minuter
    Måltid Förrätt
    Kök Sverige
    Portioner 6 pers
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skärbräda
    • kniv
    • skål

    Ingredienser
      

    • 30 st räkor med skal
    • 1 liten gul lök
    • 1 dl vispgrädde
    • 2 msk chilisås
    • ½ knippe dill
    • 1 msk konjak
    • salt & vitpeppar
    • 6 skivor formbröd
    • 1 klick smör

    Instruktioner
     

    • Skala räkorna och spara några till garneringen. Hacka de övriga grovt. 
      30 st räkor med skal
    • Hacka löken fint. Hacka det mesta av dillen fint. Spara några kvistar av dillen till garneringen.
      1 liten gul lök, ½ knippe dill
    •  Vispa grädden.
      1 dl vispgrädde
    • Ta bort kanterna på toasten och stek dem i smör.
      6 skivor formbröd, 1 klick smör
    • Blanda de hackade räkorna, löken, grädde, chilisås, konjak och den hackade dillen. Smaka av med salt och peppar.
      2 msk chilisås, 1 msk konjak, salt & vitpeppar
    • Fördela skagenröran över toasten och garnera med räkor och en dillkvist. Servera genast.

    Anteckning

    Viktig notis här är att inte använda majonnäs här. Då blir smaken helt annorlunda. Chilisås, konjak och grädde blir tillsammans en fin kombination som gör den här toast Skagen annorlunda än de flesta. 
    Du kan även servera Toast Skagen - Fritz specialare i krustader. Lägg en liten salladsbit i bitten, så behåller krustaden sin krispighet. 
    Bild för Pinterest på Toast Skagen med chili och konjak.
    Spara detta recept i Pinterest!

    More 1970-talet

    • Pain riche - godaste baguetten
    • Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina
    • Cranks bröd - nyttiga och goda grahamsbullar

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!