Denna Toast Skagen har några "hemliga ingredienser" som gör den en aning annorlunda och extra god. Receptet kommer från min morfar Fritz Nordén.
De hemliga ingredienserna...
...är inte alls så hemliga. Men visst blir man nyfiken? Jag har ofta tyckt att det låter motbjudande, med en hemlig ingrediens. Vad är det som ingen får se? Kommer gästerna i så fall vägra äta rätten?
I denna Toast Skagen kan vi räkna till tre ingredienser som vanligtvis inte finns i denna förrätt. Grädde, Congac (tips på billigare alternativ hittar du längre ner) och chilisås. Det är dessa ingredienserna som gör denna Toast Skagen unik och ger den smakmässigt en extra dimension.
Fritz specialare
Fritz Nordén – det var min morfar. En modern man för sin tid som tog aktivt del i sysslorna kring hemmet. Väl minns jag hur man aldrig kunde packa en diskmaskin utan att han packade om den för att få plats med mera disk.
När det gällde matlagning så var det min mormor Ingrid Nordén som med bestämdhet, passion och kärlek regerade i köket. Men visst hände det att min morfar stod vid spisen. Det var min morfar som komponerade den här goda förrätten, som därför i vår släkt kallas Toast Skagen, Fritz Specialare.
Passion för hästar
Mina morföräldrar hade ett kärleksfullt äktenskap. Under förlovningstiden red de ofta tillsammans, och det fortsatte de med under äktenskapet. ”Det som är besvärligt med en stor häst är att det är långt ner till marken när man tappar handsken”, sa min mormor till mig. Jag som är tredje generations hästtjej, håller med. Nu har jag gett rådet till min hästtokiga dotter.
Tips på hur du lagar den godaste Toast Skagen
- Eftersom detta recept innehåller vispad grädde är det godast om du servera den så fort som möjligt. Du kan förbereda själva röran någon timme i förväg och ställa den i kylen.
- Om du använder frysta räkor, ta hela räkor och inte skalade. Både smaken och konsistensen tycker jag är inte lika god när de är färdigskalade.
- Congac, som även stavas konjak på svenska, kan ersättas med den billigare varianten Eau de Vie. Det var en butiksbiträde på Systembolaget i Enköping som tipsade mig om detta, och mycket riktigt så fungerar det utmärkt!
- Lägg ett sallatsblad under röran, så förhindrar du att röran blöter ner brödet. Om du serverar Toast Skagen direkt behövs det inte. Däremot kan det vara gott med sallad under röran!
Gör din egen variant på Toast Skagen
- Tillsätt fint tärnat äpple för att ge mer struktur och en fräsch sötma åt röran.
- Denna variant på skagenröra kan du servera i krustader som tilltugg. Se till att ha en separat räka för varje tilltugg. Det ser gott och elegant ut.
- Lyxa till din Toast Skagen genom att lägga en klick löjrom på röran. Därtill en räka och en dillkvist, och du har en elegant förrätt.
Heter det Toast Skagen eller Skagenröra?
Båda! Enligt Wikipedia, så heter det Toast Skagen om du serverar den på en smörstekt eller rostad skiva formfranska. Används samma röra som pålägg heter det plötsligt Skagenröra.
Vem uppfann Toast Skagen?
Tore Wretman skapade på 1950-talet Toast Skagen, som då endast bestod av räkor, majonnäs och enligt vissa återgivningar dill. Trots att namnet syftar till Skagen i Danmark är receptet rätt så okänd där.
När passar det att servera Toast Skagen?
Du kan servera det som förrätt, eller tilltugg. Om du servera Toast Skagen som tilltugg, kan du skära brödskivorna i mindre bitar eller servera den i krustader. Det passar också bra som vickning.
Vad passar att dricka till Toast Skagen?
Vitt, torrt vin eller en ljus öl passar bra. Om du vill dricka alkoholfritt så passar bubbelvatten eller en torr alkoholfri cider till.
Vad är hållbarheten på hemmagjord Toast Skagen?
Eftersom detta recept innehåller grädde och räkor, så bör du äta det inom två dagar. Du får se till att förvara din skagenröra i en försluten förpackning i kylen. Om du har kvar en toast med skagenröra på, då kan du ta bort toasten, eftersom den kommer att mjukna av röran.
Om du gillar detta recept...
... då kanske du också gillar
- Svampstuvning med bacon, lök och färska örter
- Mandelfromage - enkelt och elegant
- Mammas berömda chokladtårta
- Sophies små ostkakor
- Iste- ett grundrecept
Toast Skagen - Fritz Specialare
Utrustning
- skärbräda
- kniv
- skål
Ingredienser
- 30 st räkor med skal
- 1 liten gul lök
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk chilisås
- ½ knippe dill
- 1 msk konjak
- salt & vitpeppar
- 6 skivor formbröd
- 1 klick smör
Instruktioner
- Skala räkorna och spara några till garneringen. Hacka de övriga grovt.30 st räkor med skal
- Hacka löken fint. Hacka det mesta av dillen fint. Spara några kvistar av dillen till garneringen.1 liten gul lök, ½ knippe dill
- Vispa grädden.1 dl vispgrädde
- Ta bort kanterna på toasten och stek dem i smör.6 skivor formbröd, 1 klick smör
- Blanda de hackade räkorna, löken, grädde, chilisås, konjak och den hackade dillen. Smaka av med salt och peppar.2 msk chilisås, 1 msk konjak, salt & vitpeppar
- Fördela skagenröran över toasten och garnera med räkor och en dillkvist. Servera genast.
Lämna ett svar!