• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1950-talet

    Mandelfromage - enkelt och elegant

    27 januari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Detta släktrecept på Mandelfromage är en luftig och elegant efterrätt som kan serveras med olika tillbehör.

    Mandelfromage är enkelt att göra och elegant att servera som avslutning på en middag. Fotograf: Annika Skoglöv.

    Mammas älsklingsdessert

    Mandel är ofta en del i fastare fyllningar, som i mandelmassa, mandelmusslor och mazariner. Här spelar mandeln istället huvudrollen i en luftig efterrätt som är lätt att laga.

    Receptet på mandelfromage kommer från min mormor Ingrid Nordén och receptet hittade jag av en slump i Köksalmanack 1982. Min mamma, Anne-Marie Meijer, minns mandelfromage som en av sina favorit efterrätter som barn. Detta var på 1950-talet, så receptet är minst 70 år gammal. Min mormor skrev att Mandelfromage serveras med bitar av persika i en ring runt fromagen. 

    Uppslaget från Köksalmanack 1982 med Ingrid Nordén.
    Min mormor Ingrid Nordén i Köksalmanack från 1982. Bilden tog jag med min mobil kort efter att jag helt oväntad hittade denna artikel.

    Som en hälsning

    Hösten 2017 lanserade jag Smakminnen.se. En söndagsmorgon när jag, efter en sen frukost, satt i kökssoffan med katten Chill i knät, bläddrade jag i en köksalmanack som jag slumpmässigt valt. Det blev Köksalmanackan från 1982, och när jag slog upp boken, så tittade min mormor leende mot mig från en svart-vit bild. Jag upplevde det nästan som om hon skickade en hälsning från sin himmel. Som en varm kram och en uppmuntran om att Smakminnen kommer att blir bra. Många av recepten på denna webbsida kommer just från min mormor Ingrid Nordén.

    Tips för att tillaga den godaste mandelfromagen

    • På sommaren kan man servera färsk frukt runtom fromagen, som till exempel jordgubbar eller hallon. Extra festligt blir det om du först marinerar jordgubbarna i lime eller citron. För vuxna kan jordgubbarna marineras i rom.
    • För chokladälskaren kan en chokladsås hällas på fromagen, eller vid sidan om fromagen.
    • Du kan välja att antingen använda sig av färdigköpt mandelmjöl eller att själv mala mandeln. Mandelmjöl ger en någorlunda slätare konsistens.
    • Byt ut några mandlar mot bittermandel för att få en mera biskviliknande smak på fromagen.
    • Du kan göra denna mandelfromage dagen innan och ställa den i kylen.
    Mandelfromage serverad med persikohalvor.
    Istället för persikor som tillbehör till din mandelfromage, kan du välja färsk frukt, outspädd saft eller chokladsås.

    Hur länge är hållbarheten på fromage?

    Eftersom receptet innehåller råa ägg så rekommenderar jag att du äter mandelfromagen inom ett par dagar. Här är det extra viktigt att du använder dig av färska ägg!

    Om du gillar detta recept...

    ...så kanske du också gillar

    • Marängtårta med smörkräm och grädde
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill
    • Körsbärslikör - godaste receptet
    • Enkel butter chicken

    Mandelfromage - enkelt och elegant

    En luftig och elegant efterrätt som kan serveras med olika tillbehör.
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Tillagningstid 20 minuter minuter
    Skålla, skala och mala mandel 30 minuter minuter
    Total tid 50 minuter minuter
    Måltid Efterrätt
    Kök Sverige
    Portioner 8
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • elvisp
    • skål
    • kakform
    • mandelkvarn
    • Kastrull

    Ingredienser
      

    • 3 ägg
    • 1 dl socker
    • 200 gr malen mandel eller mandelmjöl
    • 4 blad gelatin
    • 1 burk persikor ca 500 gr.

    Instruktioner
     

    • Skålla och skal mandeln. Du kan rosta mandlarna i ugnen: 225°C i 5 minuter eller tills de är gyllene. Mal mandeln i mandelkvarn. Alternativt, använd mandelmjöl.
    • Separera gulorna och vitorna.Rör socker och gulor pösigt vitt.
      Använd elvisp eller en köksmaskin, då blir det lättare! Vispa åtminstone i 5 minuter.
    • Värm lite persikospad och ta det från värmen. Lägg i gelatinbladen som då får smälta i spadet.
    • Vispa äggvitorna till hårt skum.
    • Blanda i de uppvispade gulorna och sockret: 3 msk persikospad, mandeln och det smälta gelatinet.
    • Vänd ner de till hårt skum slagna vitorna och lägg massan i en form som ställs kallt.
      Förslag: Skölj formen med kallt vatten innan man lägger in massan.
    • Servera med bitar av persika i en ring kring fromagen.
    Spara detta recept på Pinterest!

    More 1950-talet

    • Små söta äppelbakelser
    • Torkade nypon
    • Chokladkola
    • Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!