• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » 1950-talet

    Mandelfromage - enkelt och elegant

    27 januari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Detta släktrecept på Mandelfromage är en luftig och elegant efterrätt som kan serveras med olika tillbehör.

    Mandelfromage är enkelt att göra och elegant att servera som avslutning på en middag. Fotograf: Annika Skoglöv.

    Mammas älsklingsdessert

    Mandel är ofta en del i fastare fyllningar, som i mandelmassa, mandelmusslor och mazariner. Här spelar mandeln istället huvudrollen i en luftig efterrätt som är lätt att laga.

    Receptet på mandelfromage kommer från min mormor Ingrid Nordén och receptet hittade jag av en slump i Köksalmanack 1982. Min mamma, Anne-Marie Meijer, minns mandelfromage som en av sina favorit efterrätter som barn. Detta var på 1950-talet, så receptet är minst 70 år gammal. Min mormor skrev att Mandelfromage serveras med bitar av persika i en ring runt fromagen. 

    Uppslaget från Köksalmanack 1982 med Ingrid Nordén.
    Min mormor Ingrid Nordén i Köksalmanack från 1982. Bilden tog jag med min mobil kort efter att jag helt oväntad hittade denna artikel.

    Som en hälsning

    Hösten 2017 lanserade jag Smakminnen.se. En söndagsmorgon när jag, efter en sen frukost, satt i kökssoffan med katten Chill i knät, bläddrade jag i en köksalmanack som jag slumpmässigt valt. Det blev Köksalmanackan från 1982, och när jag slog upp boken, så tittade min mormor leende mot mig från en svart-vit bild. Jag upplevde det nästan som om hon skickade en hälsning från sin himmel. Som en varm kram och en uppmuntran om att Smakminnen kommer att blir bra. Många av recepten på denna webbsida kommer just från min mormor Ingrid Nordén.

    Tips för att tillaga den godaste mandelfromagen

    • På sommaren kan man servera färsk frukt runtom fromagen, som till exempel jordgubbar eller hallon. Extra festligt blir det om du först marinerar jordgubbarna i lime eller citron. För vuxna kan jordgubbarna marineras i rom.
    • För chokladälskaren kan en chokladsås hällas på fromagen, eller vid sidan om fromagen.
    • Du kan välja att antingen använda sig av färdigköpt mandelmjöl eller att själv mala mandeln. Mandelmjöl ger en någorlunda slätare konsistens.
    • Byt ut några mandlar mot bittermandel för att få en mera biskviliknande smak på fromagen.
    • Du kan göra denna mandelfromage dagen innan och ställa den i kylen.
    Mandelfromage serverad med persikohalvor.
    Istället för persikor som tillbehör till din mandelfromage, kan du välja färsk frukt, outspädd saft eller chokladsås.

    Hur länge är hållbarheten på fromage?

    Eftersom receptet innehåller råa ägg så rekommenderar jag att du äter mandelfromagen inom ett par dagar. Här är det extra viktigt att du använder dig av färska ägg!

    Om du gillar detta recept...

    ...så kanske du också gillar

    • Marängtårta med smörkräm och grädde
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill
    • Körsbärslikör - godaste receptet
    • Enkel butter chicken

    Mandelfromage - enkelt och elegant

    En luftig och elegant efterrätt som kan serveras med olika tillbehör.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Tillagningstid 20 minuter minuter
    Skålla, skala och mala mandel 30 minuter minuter
    Total tid 50 minuter minuter
    Måltid Efterrätt
    Kök Sverige
    Portioner 8
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • elvisp
    • skål
    • kakform
    • mandelkvarn
    • Kastrull

    Ingredienser
      

    • 3 ägg
    • 1 dl socker
    • 200 gr malen mandel eller mandelmjöl
    • 4 blad gelatin
    • 1 burk persikor ca 500 gr.

    Instruktioner
     

    • Skålla och skal mandeln. Du kan rosta mandlarna i ugnen: 225°C i 5 minuter eller tills de är gyllene. Mal mandeln i mandelkvarn. Alternativt, använd mandelmjöl.
    • Separera gulorna och vitorna.Rör socker och gulor pösigt vitt.
      Använd elvisp eller en köksmaskin, då blir det lättare! Vispa åtminstone i 5 minuter.
    • Värm lite persikospad och ta det från värmen. Lägg i gelatinbladen som då får smälta i spadet.
    • Vispa äggvitorna till hårt skum.
    • Blanda i de uppvispade gulorna och sockret: 3 msk persikospad, mandeln och det smälta gelatinet.
    • Vänd ner de till hårt skum slagna vitorna och lägg massan i en form som ställs kallt.
      Förslag: Skölj formen med kallt vatten innan man lägger in massan.
    • Servera med bitar av persika i en ring kring fromagen.
    Spara detta recept på Pinterest!
    « Stekt sockerkaka med glass
    Somrig potatissallad från Amsterdam »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA