Detta släktrecept på Mandelfromage är en luftig och elegant efterrätt som kan serveras med olika tillbehör.

Mammas älsklingsdessert
Mandel är ofta en del i fastare fyllningar, som i mandelmassa, mandelmusslor och mazariner. Här spelar mandeln istället huvudrollen i en luftig efterrätt som är lätt att laga.
Receptet på mandelfromage kommer från min mormor Ingrid Nordén och receptet hittade jag av en slump i Köksalmanack 1982. Min mamma, Anne-Marie Meijer, minns mandelfromage som en av sina favorit efterrätter som barn. Detta var på 1950-talet, så receptet är minst 70 år gammal. Min mormor skrev att Mandelfromage serveras med bitar av persika i en ring runt fromagen.

Som en hälsning
Hösten 2017 lanserade jag Smakminnen.se. En söndagsmorgon när jag, efter en sen frukost, satt i kökssoffan med katten Chill i knät, bläddrade jag i en köksalmanack som jag slumpmässigt valt. Det blev Köksalmanackan från 1982, och när jag slog upp boken, så tittade min mormor leende mot mig från en svart-vit bild. Jag upplevde det nästan som om hon skickade en hälsning från sin himmel. Som en varm kram och en uppmuntran om att Smakminnen kommer att blir bra. Många av recepten på denna webbsida kommer just från min mormor Ingrid Nordén.
Tips för att tillaga den godaste mandelfromagen
- På sommaren kan man servera färsk frukt runtom fromagen, som till exempel jordgubbar eller hallon. Extra festligt blir det om du först marinerar jordgubbarna i lime eller citron. För vuxna kan jordgubbarna marineras i rom.
- För chokladälskaren kan en chokladsås hällas på fromagen, eller vid sidan om fromagen.
- Du kan välja att antingen använda sig av färdigköpt mandelmjöl eller att själv mala mandeln. Mandelmjöl ger en någorlunda slätare konsistens.
- Byt ut några mandlar mot bittermandel för att få en mera biskviliknande smak på fromagen.
- Du kan göra denna mandelfromage dagen innan och ställa den i kylen.

Hur länge är hållbarheten på fromage?
Eftersom receptet innehåller råa ägg så rekommenderar jag att du äter mandelfromagen inom ett par dagar. Här är det extra viktigt att du använder dig av färska ägg!
Om du gillar detta recept...
...så kanske du också gillar
- Marängtårta med smörkräm och grädde
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill
- Körsbärslikör - godaste receptet
- Enkel butter chicken

Mandelfromage - enkelt och elegant
Utrustning
- elvisp
- skål
- kakform
- mandelkvarn
- Kastrull
Ingredienser
- 3 ägg
- 1 dl socker
- 200 gr malen mandel eller mandelmjöl
- 4 blad gelatin
- 1 burk persikor ca 500 gr.
Instruktioner
- Skålla och skal mandeln. Du kan rosta mandlarna i ugnen: 225°C i 5 minuter eller tills de är gyllene. Mal mandeln i mandelkvarn. Alternativt, använd mandelmjöl.
- Separera gulorna och vitorna.Rör socker och gulor pösigt vitt. Använd elvisp eller en köksmaskin, då blir det lättare! Vispa åtminstone i 5 minuter.
- Värm lite persikospad och ta det från värmen. Lägg i gelatinbladen som då får smälta i spadet.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Blanda i de uppvispade gulorna och sockret: 3 msk persikospad, mandeln och det smälta gelatinet.
- Vänd ner de till hårt skum slagna vitorna och lägg massan i en form som ställs kallt. Förslag: Skölj formen med kallt vatten innan man lägger in massan.
- Servera med bitar av persika i en ring kring fromagen.

Lämna ett svar!