Detta recept är från kristiden, under Andra Världskriget. Just grävling var kanske inte dåtidens favoriträtt, men överraskande nog är det här på Smakminnen ett recept som varje sensommar får många besökare!
Recept på grävling
Har du någonsin undrat hur man tillagar en grävling? Här får du svaret! Receptet kommer från Stallarholmens hembygdsförening och är från kristiden, perioden under Andra Världskriget då många matvaror var ransonerade. Ytterligare ett recept på grävling från kristiden finns publicerad på Tidningens Lands hemsida. Ett recept från Dr. Charles Emil Hagdahl ut Kokkonsten (1870-talet) finns citerad på webbplatsen lummer.se.
Från vattgröt till pizza
Sommaren 2019 hade Stallarholmens hembygdsförening utställningen Från vattgröt till pizza - över 100 år av matkultur i Stallarholmen. I utställningen fanns anekdoter att läsa på personliga minnen, gamla bilder, fakta och en hel del föremål som visas i olika mathistoriska sammanhang.
Utställningens namn, Från vattgröt till pizza, visar att samma ingredienser framställer två rätter som är typiska för var sin tid. ”Då kokades rågmjöl och vatten till gröt och blev till var mans vardagsmat – nu jäser mjöl med vatten till surdeg som blandas med mjöl och vatten till en pizza, den italienska vardagsrätten som har blivit vardagsmat i Stallarholmen.” Detta står som förord i boken med samma namn som utställningen, som finns att köpa på Hembygden.
Gillar du detta recept...
...då gillar du kanske också
- Ekorrfrikassé
- Ellas kaka - äppelkakan från Jerum
- Moussaka på svenska
- Mammas berömda chokladtårta
- Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
Recept på grävling
Ingredienser
- 1 ung höstgrävling
Marinad
- svagdricka
- vinäger
- salt
- evt. enbär
Köttet gnides med:
- salt
- peppar
- citronsaft
Övriga ingredienser:
- grädde
- sur grädde
Instruktioner
Originaltext
- Plocka bort så mycket fett som man kommer åt. Stycka den i bitar lägg den i marinad i ett par dygn.
- Marinad: Svagdricka, vinäger, salt, ev enbär. Sedan späckas bitarna med späck och gnides med salt, peppar och citronsaft. Får ligga så ett dygn. Stekes ungefär som hare och späds med grädde lite i taget. Såsen reds med sur grädde (låt den inte koka sedan)
Anteckning
- Grävling kan innehålla trikiner och bör då tillagas väl eller undersökas.
- Troligen har de flesta ätit grävling under kriget utan att veta om det. Bäst är en ung höstgrävling.
- Man kan röka grävlingskött, tag bort allt fett innanden rimsaltas. Låter man köttet torka litet så kan man spjälka småskivor av det rimsaltade, rökta och torkade köttet.
Källa skolplanschen på grävlingen: Grävling, med hängare utan kantband, hörnskydd av metall. Väggtavlor (bilder) över svenska djur efter en målning av Nils Tirén 1925.
Tryckt: Esselte Stockholm 1947. (Se s. 47 Norstedts katalog nr. 4).
Lämna ett svar!