• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Huvudrätter

    Recept på grävling

    25 januari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Detta recept är från kristiden, under Andra Världskriget. Just grävling var kanske inte dåtidens favoriträtt, men överraskande nog är det här på Smakminnen ett recept som varje sensommar får många besökare!

    Recept på grävling på Smakminnen. Bild: Skolplansch efter en målning av Nils Tirén, 1925
    Skolplansch föreställande en grävling. Källa: Väggtavlor (bilder) över svenska djur efter en målning av Nils Tirén 1925.

    Recept på grävling

    Har du någonsin undrat hur man tillagar en grävling? Här får du svaret! Receptet kommer från Stallarholmens hembygdsförening och är från kristiden, perioden under Andra Världskriget då många matvaror var ransonerade. Ytterligare ett recept på grävling från kristiden finns publicerad på Tidningens Lands hemsida. Ett recept från Dr. Charles Emil Hagdahl ut Kokkonsten (1870-talet) finns citerad på webbplatsen lummer.se.

    Från vattgröt till pizza

    Sommaren 2019 hade Stallarholmens hembygdsförening utställningen Från vattgröt till pizza - över 100 år av matkultur i Stallarholmen. I utställningen fanns anekdoter att läsa på personliga minnen, gamla bilder, fakta och en hel del föremål som visas i olika mathistoriska sammanhang.

    Utställningens namn, Från vattgröt till pizza, visar att samma ingredienser framställer två rätter som är typiska för var sin tid. ”Då kokades rågmjöl och vatten till gröt och blev till var mans vardagsmat – nu jäser mjöl med vatten till surdeg som blandas med mjöl och vatten till en pizza, den italienska vardagsrätten som har blivit vardagsmat i Stallarholmen.” Detta står som förord i boken med samma namn som utställningen, som finns att köpa på Hembygden.

    Gillar du detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Ekorrfrikassé
    • Ellas kaka - äppelkakan från Jerum
    • Moussaka på svenska
    • Mammas berömda chokladtårta
    • Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära

    Recept på grävling

    Detta recept är från Andra världskriget och har inte testats av Smakminnen. Detta har publicerats som kuriosa, men är likaväl ett riktigt recept som kan användas.
    5 from 4 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Huvudrätt
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 1 ung höstgrävling

    Marinad

    • svagdricka
    • vinäger
    • salt
    • evt. enbär

    Köttet gnides med:

    • salt
    • peppar
    • citronsaft

    Övriga ingredienser:

    • grädde
    • sur grädde

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • Plocka bort så mycket fett som man kommer åt. Stycka den i bitar lägg den i marinad i ett par dygn.
    •  Marinad: Svagdricka, vinäger, salt, ev enbär. Sedan späckas bitarna med späck och gnides med salt, peppar och citronsaft. Får ligga så ett dygn. Stekes ungefär som hare och späds med grädde lite i taget. Såsen reds med sur grädde (låt den inte koka sedan)

    Anteckning

    • Grävling kan innehålla trikiner och bör då tillagas väl eller undersökas.
    • Troligen har de flesta ätit grävling under kriget utan att veta om det. Bäst är en ung höstgrävling.
    • Man kan röka grävlingskött, tag bort allt fett innanden rimsaltas. Låter man köttet torka litet så kan man spjälka småskivor av det rimsaltade, rökta och torkade köttet.
    Keyword Kristidsmat

    Källa skolplanschen på grävlingen: Grävling, med hängare utan kantband, hörnskydd av metall. Väggtavlor (bilder) över svenska djur efter en målning av Nils Tirén 1925.
    Tryckt: Esselte Stockholm 1947. (Se s. 47 Norstedts katalog nr. 4).

    Spara detta recept på grävling på Pinterest!

    More Huvudrätter

    • Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Vit sparris - absolut bästa receptet
    • Recept på somrig potatissallad från Amsterdam, Smakminnen
      Somrig potatissallad från Amsterdam
    • Närbild på butter chicken i solsken.
      Butter Chicken - snabbt och enkelt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!