En chokladdröm är denna tårta som består av härligt sega browniebottnar och en ljuv chokladmousse. Om du älskar choklad då är denna tårta ett måste!
En chokladdröm
Browniebotten med ljuvlig lätt chokladmousse. Allt med äkta choklad och hasselnötter. Bättre än så här blir det inte när det gäller en chokladtårta, det kan jag lova. Tårtan kom till under 1980-talet och serverades på i stort sett alla födelsedagar i grannskapet där jag växte upp i Holland.
Det var min mamma som hade ett recept på Brownies från en veckotidning som hon använde som tårtbottnar. Vår norska granne, Björg Vrasdonk, hade fått ett recept på chokladmousse från en av kockarna som jobbade på Nero, ett populärt café och restaurang i vår hemort Bergen, i Holland.
Älskad av alla
När jag växte upp, under 80- och 90-talet, var det så att när någon fyllde år, så kom släkt, vänner och grannar under dagen. Oftast inte samtidigt. Tonåringar var som regel mindre intresserade i att komma, men när det gällde våra födelsedagar, så gjorde de ett undantag. Jag minns långa, lätt finniga tonårspojkar som satt tysta i soffan, åt en bit av den åtråvärda chokladtårtan, tackade och gick hem. Det måste väl säga en del om tårtan, tycker jag!
Tårtreferens
Det finns ett problem med denna tårta. Efter att ha ätit den, så blir det som någon slags referens. När man äter en annan chokladtårta, så jämför man omedveten med denna tårta. Anledningen är nog att denna tårta bara har riktiga ingredienser, riktig choklad, smör och grädde. Och hasselnötter såklart. Med chokladmoussen är det samma sak. Tårtan tar en stund att göra i ordning, men man blir belönad för mödan. Fast nu avskräcker jag er kanske. Så farligt är det inte heller, men mer jobb än med att svänga ihop en kladdkaka är det ju såklart.
På med bra musik, och se till att ha alla ingredienser framme!
Tips på hur du bakar godaste chokladtårtan
- Ge det tid! Socker och ägg ska vispas ihop, och här gäller det att inte skynda. Du kan räkna med att det tar minst 5 minuter, helst 10 minuter.
- Blir browniebottnarna torra, så kan du vända på bottnarna och "skeda" över till exempel apelsinjuice eller saft.
- Chokladmoussen är rätt lös när den är precis är färdig. Ställ den kallt, så blir det lättare att hantera.
- Tårtan innehåller nötter! Vill du göra en nötfri tårta kan nötterna ersättas med solrosfrön eller pumpafrön.
- Se till att servera tårtan i mindre skivor. Varför? Den är mäktig! Hellre att du tar två gånger, om du orkar. Klart du orkar!
Tips på hur du kan dekorera din chokladtårta
- Lösgodis. Enkelt! Speciellt för barn är det roligt.
- Chokladspån: jag tog en chokladkaka, ställde upp den och skar "spån". Du kan också häller smält choklad på bakplåtspapper, låter det svalna, och skär spetsiga bitar. Stick sedan ner det i mitten av tårtan och småspånen och strösslas runt.
- Chokladlöv. Pensla löv med smält choklad. Låt svalna. Dra bort löven. Är du duktig i köket och har tid kan du temperera chokladen. Den tiden hade inte jag när jag testade det sist, men ätbar guldpulver döljer fingeravtryck.
Hur förvarar jag bäst chokladtårta?
Ställ din tårta svalt, till exempel i kylskåp.
Hur länge är chokladtårtan hållbart?
Jag skulle rekommendera att äta den inom tre dagar. Moussen innehåller råa ägg och vispad grädde. Du får se till att förvara din chokladtårta svalt.
Om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också några av dessa recept
- Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Enkel butter chicken
- Toast Skagen - Fritz specialare
- Äppelgott - smulpaj med havregryn
Mammas berömda chokladtårta
Utrustning
- skål
- 2 springform 24 cm Ø
- elvisp
Ingredienser
Browniebotten
- 4 ägg
- 4 dl socker
- 200 gr mörk choklad
- 3 till 4 dl hackade nötkärnor (hasselnötter) Är du nötallergiker kan du ersätta nötterna med pumpafrön eller solrosfrön.
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 150 gr smör (smält)
Neros chokladkräm (chokladmousse)
- 5 dl vispgrädde
- 1 till 2 msk socker
- 2 ägg
- 300 gr mörk choklad (ej bakchoklad eller dekorationschoklad)
- några msk vatten, whiskey eller konjak
- 1 msk kakao
Instruktioner
Browniebottnar
- Sätt ugnen på 200˚C. Smöra och bröa två springformar på 24 cm Ø. Smeten är för mäktig för att ha i en form för att sedan delas i två. Därför behöver smeten fördelas över två formar.
- Bryt sönder chokladen och smält chokladen i vattenbad: ta en kastrull med lite vatten i. Koka upp, och ha en djup tallrik som ett lock på kastrullen. Däri läggs chokladen som får smälta.200 gr mörk choklad
- Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i ca 5-10 minuter.4 ägg, 150 gr smör (smält), 4 dl socker
- Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner smält smör, något avsvalnat, i äggsmeten. Sedan choklad och nötter och sist mjölblandningen.4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 3 till 4 dl hackade nötkärnor (hasselnötter)
- Fördela smeten på de två formarna och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Om du använder varmluftsugn, ska temperaturen vara 175˚C. Då kan du ha två formar i samtidigt.
- Testa om bottnarna är färdiga genom att sticka en provsticka i mitten. De ska vara en aning kladdiga inuti, men inte som en kladdkaka.
- Låt bottnarna svalna i sin form. De behöver vara helt avsvalnade innan du lägger på Neros kräm.
Neros kräm (chokladmousse)
- Vispa grädden.5 dl vispgrädde, 1 till 2 msk socker
- Smält chokladen i vattenbad.300 gr mörk choklad
- Skilj äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri bunke.2 ägg
- Ta den något avsvalnade smälta chokladen och tillsätt äggulorna, en åt gången.Smeten blir då grynig. Tillsätt en matsked vatten eller konjak/whisky åt gången till dess smeten är smidig.några msk vatten, whiskey eller konjak
- Vänd chokladblandningen i den vispade grädden och vänd sist ner de uppvispade äggvitorna. Tillsätt kakaon. Skulle smeten nu vara för lös, ställ den att kallna i kylskåp. Överhuvudtaget är det bra att ha den i kylen i några timmar eftersom den då blir fastare och lättare att bre på tårtan.1 msk kakao
- Ställ en browniebotten på ett tårtfat. Bred på Neros kräm, lägg på nästa botten. Fördela resterande smeten runtom och ovanpå tårtan.
- Tårtan är klar! Du kan dekorera tårtan på olika sätt. Enklast och uppskattat av barnen, är lösgodis. Ätbara blommor är också vackert. Kolla först upp om blommorna är ätbara.
Lämna ett svar!