• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Baka » Tårtor

    Mammas berömda chokladtårta

    26 april 2022 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    En chokladdröm är denna tårta som består av härligt sega browniebottnar och en ljuv chokladmousse. Om du älskar choklad då är denna tårta ett måste!

    Mammas berömda chokladtårta visas här, dekorerad med lila syrenblommor och violer i mörklila, ljuslila och vitt.

    En chokladdröm

    Browniebotten med ljuvlig lätt chokladmousse. Allt med äkta choklad och hasselnötter. Bättre än så här blir det inte när det gäller en chokladtårta, det kan jag lova. Tårtan kom till under 1980-talet och serverades på i stort sett alla födelsedagar i grannskapet där jag växte upp i Holland.

    Det var min mamma som hade ett recept på Brownies från en veckotidning som hon använde som tårtbottnar. Vår norska granne, Björg Vrasdonk, hade fått ett recept på chokladmousse från en av kockarna som jobbade på Nero, ett populärt café och restaurang i vår hemort Bergen, i Holland.

    Bild på kyrkan Ruinekerk i Bergen, Holland. I gatan bakom kyrkan fanns Grand Café Nero's Place, där en av kockarna gav receptet på chokladmousse till vår grannfru.
    Ruinekerk i orten Bergen i Holland där jag växte upp. I gatan bakom kyrkan fanns Grand Café Nero's Place, där en av kockarna gav receptet på chokladmousse till vår grannfru.

    Älskad av alla

    När jag växte upp, under 80- och 90-talet, var det så att när någon fyllde år, så kom släkt, vänner och grannar under dagen. Oftast inte samtidigt. Tonåringar var som regel mindre intresserade i att komma, men när det gällde våra födelsedagar, så gjorde de ett undantag. Jag minns långa, lätt finniga tonårspojkar som satt tysta i soffan, åt en bit av den åtråvärda chokladtårtan, tackade och gick hem. Det måste väl säga en del om tårtan, tycker jag!

    Bild tagen från sidan på Mammas berömda chokladtårta. Här syns dekorationerna mera tydligt. Syrén, violer och chokladsplitter.
    Det är tacksamt att dekorera med ätbara blommor. Kolla först upp om blommorna inte är giftiga! Syrén och violer fungerar fint!

    Tårtreferens

    Det finns ett problem med denna tårta. Efter att ha ätit den, så blir det som någon slags referens. När man äter en annan chokladtårta, så jämför man omedveten med denna tårta. Anledningen är nog att denna tårta bara har riktiga ingredienser, riktig choklad, smör och grädde. Och hasselnötter såklart. Med chokladmoussen är det samma sak. Tårtan tar en stund att göra i ordning, men man blir belönad för mödan. Fast nu avskräcker jag er kanske. Så farligt är det inte heller, men mer jobb än med att svänga ihop en kladdkaka är det ju såklart.

    På med bra musik, och se till att ha alla ingredienser framme!

    Marloes blåser ut ljusen på födelsedagstårtan någon gång på 1990-talet.
    Min födelsedag som någon gång på 1990-talet firades på mina morföräldrars sommarställe i Arild. På fikabordet står Mammas Berömda Chokladtårta, här pyntat med både godis och svenska flaggor.

    Tips på hur du bakar godaste chokladtårtan

    • Ge det tid! Socker och ägg ska vispas ihop, och här gäller det att inte skynda. Du kan räkna med att det tar minst 5 minuter, helst 10 minuter.
    • Blir browniebottnarna torra, så kan du vända på bottnarna och "skeda" över till exempel apelsinjuice eller saft.
    • Chokladmoussen är rätt lös när den är precis är färdig. Ställ den kallt, så blir det lättare att hantera.
    • Tårtan innehåller nötter! Vill du göra en nötfri tårta kan nötterna ersättas med solrosfrön eller pumpafrön.
    • Se till att servera tårtan i mindre skivor. Varför? Den är mäktig! Hellre att du tar två gånger, om du orkar. Klart du orkar!
    Mammas berömda chokladtårta dekorerad med godis. Bilden är från 1990-talet.
    Godis är tacksamt att dekorera tårtan med. Speciellt barnen tycker att det är roligt. Här en bild från 1990-talet.

    Tips på hur du kan dekorera din chokladtårta

    • Lösgodis. Enkelt! Speciellt för barn är det roligt.
    • Chokladspån: jag tog en chokladkaka, ställde upp den och skar "spån". Du kan också häller smält choklad på bakplåtspapper, låter det svalna, och skär spetsiga bitar. Stick sedan ner det i mitten av tårtan och småspånen och strösslas runt.
    • Chokladlöv. Pensla löv med smält choklad. Låt svalna. Dra bort löven. Är du duktig i köket och har tid kan du temperera chokladen. Den tiden hade inte jag när jag testade det sist, men ätbar guldpulver döljer fingeravtryck.
    Chokladlöv som blev till genom att pensla löv med smält choklad. Dra sedan försiktigt bort löven.
    Chokladlöv. Enkelt att göra och ibland svårt att lyckas med. Hur går det ihop? Det blir en vacker dekoration!

    Hur förvarar jag bäst chokladtårta?

    Ställ din tårta svalt, till exempel i kylskåp.

    Hur länge är chokladtårtan hållbart?

    Jag skulle rekommendera att äta den inom tre dagar. Moussen innehåller råa ägg och vispad grädde. Du får se till att förvara din chokladtårta svalt.

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också några av dessa recept

    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Enkel butter chicken
    • Toast Skagen - Fritz specialare
    • Äppelgott - smulpaj med havregryn

    Mammas berömda chokladtårta

    Browniebottnar med chokladmousse skapar den här fantastiska chokladdrömmen. Mammas berömda chokladtårta innehåller bland annat riktig choklad, smält smör och hasselnötter, vilket gör att den smakar helt ljuvligt.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 1 timme t
    Tillagningstid 25 minuter minuter
    Total tid 1 timme t 25 minuter minuter
    Måltid Tårta
    Kök Nederländerna
    Portioner 10
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skål
    • 2 springform 24 cm Ø
    • elvisp

    Ingredienser
      

    Browniebotten

    • 4 ägg
    • 4 dl socker
    • 200 gr mörk choklad
    • 3 till 4 dl hackade nötkärnor (hasselnötter) Är du nötallergiker kan du ersätta nötterna med pumpafrön eller solrosfrön.
    • 4 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 150 gr smör (smält)

    Neros chokladkräm (chokladmousse)

    • 5 dl vispgrädde
    • 1 till 2 msk socker
    • 300 gr mörk choklad (ej bakchoklad eller dekorationschoklad)
    • några msk vatten, whiskey eller konjak
    • 1 msk kakao

    Instruktioner
     

    Browniebottnar

    • Sätt ugnen på 200˚C.
      Smöra och bröa två springformar på 24 cm Ø. Smeten är för mäktig för att ha i en form för att sedan delas i två. Därför behöver smeten fördelas över två formar.
      200 gr mörk choklad
    • Bryt sönder chokladen och smält chokladen i vattenbad: ta en kastrull med lite vatten i. Koka upp, och ha en djup tallrik som ett lock på kastrullen. Däri läggs chokladen som får smälta.
    • Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i ca 5-10 minuter.
      4 ägg, 150 gr smör (smält), 4 dl socker
    • Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner smält smör, något avsvalnat, i äggsmeten. Sedan choklad och nötter och sist mjölblandningen.
      4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 3 till 4 dl hackade nötkärnor (hasselnötter)
    • Fördela smeten på de två formarna och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Om du använder varmluftsugn, ska temperaturen vara 175˚C. Då kan du ha två formar i samtidigt.
    • Testa om bottnarna är färdiga genom att sticka en provsticka i mitten. De ska vara en aning kladdiga inuti, men inte som en kladdkaka.
    • Låt bottnarna svalna i sin form. De behöver vara helt avsvalnade innan du lägger på Neros kräm.

    Neros kräm (chokladmousse)

    • Vispa grädden.
    • Smält chokladen i vattenbad.
    • Skilj äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri bunke.
    • Ta den något avsvalnade smälta chokladen och tillsätt äggulorna, en åt gången.Smeten blir då grynig. Tillsätt en matsked vatten eller konjak/whisky åt gången till dess smeten är smidig.
    • Vänd chokladblandningen i den vispade grädden och vänd sist ner de uppvispade äggvitorna. Skulle smeten nu vara för lös, ställ den att kallna i kylskåp. Överhuvudtaget är det bra att ha den i kylen i några timmar eftersom den då blir fastare och lättare att bre på tårtan.
    • Ställ en browniebotten på ett tårtfat. Bred på Neros kräm, lägg på nästa botten. Fördela resterande smeten runtom och ovanpå tårtan.
    • Tårtan är klar! Du kan dekorera tårtan på olika sätt. Enklast och uppskattat av barnen, är lösgodis. Ätbara blommor är också vackert. Kolla först upp om blommorna är ätbara.

    Anteckning

    Tips! 
    Ofta bakade min mamma denna tårta i en 28 cm springform (två stycken) eftersom det var många gäster som älskade just den här tårtan. Räkna en halv sats extra av allt. 
    Dekoration: 
    Du kan pensla löv med smält choklad. Riktigt bra är vinbärsblad. Kolla så att du inte väljer giftiga växter. Pensla löven, ställ svalt, låt stelna och dra försiktigt bort löven. Bäst är om du tempererar chokladen, men det brukar jag inte hinna. Jag använder guldpulver för att kamouflera där mina fingrar har smält chokladen. 
    Ett viktigt tips: 
    Servera smala bitar av den här tårtan. Den är mäktig! 
    Spara receptet på Mammas berömda chokladtårta i Pinterest!
    « Marängtårta med smörkräm och grädde
    Flädersaft - bästa receptet från förr »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA