Go Back
+ servings

Mammas berömda chokladtårta

Browniebottnar med chokladmousse skapar den här fantastiska chokladdrömmen. Mammas berömda chokladtårta innehåller bland annat riktig choklad, smält smör och hasselnötter, vilket gör att den smakar helt ljuvligt.
5 from 5 votes
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 1 timme 25 minuter
Måltid Tårta
Kök Nederländerna
Portioner 10

Utrustning

  • skål
  • 2 springform 24 cm Ø
  • elvisp

Ingredienser
  

Browniebotten

  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 200 gr mörk choklad
  • 3 till 4 dl hackade nötkärnor (hasselnötter) Är du nötallergiker kan du ersätta nötterna med pumpafrön eller solrosfrön.
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 gr smör (smält)

Neros chokladkräm (chokladmousse)

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 till 2 msk socker
  • 2 ägg
  • 300 gr mörk choklad (ej bakchoklad eller dekorationschoklad)
  • några msk vatten, whiskey eller konjak
  • 1 msk kakao

Instruktioner
 

Browniebottnar

  • Sätt ugnen på 200˚C.
    Smöra och bröa två springformar på 24 cm Ø. Smeten är för mäktig för att ha i en form för att sedan delas i två. Därför behöver smeten fördelas över två formar.
  • Bryt sönder chokladen och smält chokladen i vattenbad: ta en kastrull med lite vatten i. Koka upp, och ha en djup tallrik som ett lock på kastrullen. Däri läggs chokladen som får smälta.
    200 gr mörk choklad
  • Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i ca 5-10 minuter.
    4 ägg, 150 gr smör (smält), 4 dl socker
  • Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner smält smör, något avsvalnat, i äggsmeten. Sedan choklad och nötter och sist mjölblandningen.
    4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 3 till 4 dl hackade nötkärnor (hasselnötter)
  • Fördela smeten på de två formarna och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Om du använder varmluftsugn, ska temperaturen vara 175˚C. Då kan du ha två formar i samtidigt.
  • Testa om bottnarna är färdiga genom att sticka en provsticka i mitten. De ska vara en aning kladdiga inuti, men inte som en kladdkaka.
  • Låt bottnarna svalna i sin form. De behöver vara helt avsvalnade innan du lägger på Neros kräm.

Neros kräm (chokladmousse)

  • Vispa grädden.
    5 dl vispgrädde, 1 till 2 msk socker
  • Smält chokladen i vattenbad.
    300 gr mörk choklad
  • Skilj äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri bunke.
    2 ägg
  • Ta den något avsvalnade smälta chokladen och tillsätt äggulorna, en åt gången.Smeten blir då grynig. Tillsätt en matsked vatten eller konjak/whisky åt gången till dess smeten är smidig.
    några msk vatten, whiskey eller konjak
  • Vänd chokladblandningen i den vispade grädden och vänd sist ner de uppvispade äggvitorna. Tillsätt kakaon. Skulle smeten nu vara för lös, ställ den att kallna i kylskåp. Överhuvudtaget är det bra att ha den i kylen i några timmar eftersom den då blir fastare och lättare att bre på tårtan.
    1 msk kakao
  • Ställ en browniebotten på ett tårtfat. Bred på Neros kräm, lägg på nästa botten. Fördela resterande smeten runtom och ovanpå tårtan.
  • Tårtan är klar! Du kan dekorera tårtan på olika sätt. Enklast och uppskattat av barnen, är lösgodis. Ätbara blommor är också vackert. Kolla först upp om blommorna är ätbara.

Anteckning

Tips! 
Ofta bakade min mamma denna tårta i en 28 cm springform (två stycken) eftersom det var många gäster som älskade just den här tårtan. Räkna en halv sats extra av allt. 
Dekoration: 
Du kan pensla löv med smält choklad. Riktigt bra är vinbärsblad. Kolla så att du inte väljer giftiga växter. Pensla löven, ställ svalt, låt stelna och dra försiktigt bort löven. Bäst är om du tempererar chokladen, men det brukar jag inte hinna. Jag använder guldpulver för att kamouflera där mina fingrar har smält chokladen. 
Ett viktigt tips: 
Servera smala bitar av den här tårtan. Den är mäktig!