Enkelt att laga, krämig och full av milda kryddor. Enkel Butter Chicken är comfort food när den är som bäst! Hembakad naanbröd är farligt gott som tillbehör.

Comfort Food
Du som har smakat på Butter Chicken vet nog varför jag klassar denna silkeslena och kryddiga rätt för comfort food. Om du aldrig har smakat på denna härliga indiska rätt så har du verkligen något att se fram emot! Det är kryddorna, bland annat garam masala och kummin, tillsammans med passerade tomater och grädde som är grunden till Butter Chicken. Och kyckling såklart. Butter Chicken serveras med ris och gärna med naanbröd som är alldeles utmärkt att sleva upp såsen med. Du kan servera en fräsch sallad till.
Oman, ett brandlarm och en hummande man.
Här kommer jag att berätta om varför jag förknippar Butter chicken med Oman, hur jag fick brandlarmet att gå när jag lagade denna rätt här hemma i Örsundsbro, och om hur min man hummade sig genom middagen. Lite mathistoria om Butter Chicken får ni också.
Oman
Som jag nämnde, så är det här receptet konstigt nog för mig ett smakminne från tiden då vi bodde i Oman i Mellanöstern. Jag kan verkligen varmt rekommendera Oman som ett resmål. Den här pärlan bjuder på både fantastiska stränder, vackra berglandskap och viktigast av allt, en gästvänlig befolkning. Under åren i Oman har jag samlat på mig många kära minnen. Inte alla minnen är specifika, vissa handlar om sinnen. Här tänker jag på de varma kvällarna där en svag bris får dadelpalmernas stora,spretiga blad att rassla. Samma svaga bris för med sig en massa olika dofter, såsom kryddig mat som grillas på stranden, rökelse och vattenpipa. Söta, kryddiga och lite spännande.

Snabbmat
Hos indiska restauranger i Oman finns standard Butter Chicken på deras oändligt långa meny. Men, samma rätt finns också satt köpa som snabbmat, till exempel på Lulu Hypermarket. I denna enorma butik finns både mathandel och på övervåningen allt som ett varuhus kan erbjuda, bland annat vitvaror till kläder och leksaker.
Det är här vi med familjen har stått många gånger, vid disken med färdiga rätter från främst Oman och Indien. Här stod vi bland omanska män i sina långa vita dishdasha (som klänningar) och kvinnor i sina långa klänningar, ofta kompletterad med huvudduk. Även många Pakistani och Indier fanns här, för de utgör den billiga arbetskraften som gör tunga arbetsintensiva jobb. Med en blandning av västerländsk och indisk hämtmat körde vi i den varma arabiska natten hem.



Butter Chicken, sedan 1930-talet
Det sägs att någon gång i början på 1930-talet, skapade Kundan Lal Gujral rätten. Han ägde restaurangen Moti Mahal i Dehli i Indien där en populär rätt som serverades var tandoori chicken. Det hände att de hade mycket tandoori chicken kvar, och dessa torra kycklingbitar skars i mindre bitar och tillsattes till en krämig tomatsås. Denna rätt kallades Murgh Makhani.
I 1974 publicerades ett recept på Murgh Makhani och år 1975 skrevs ”Butter Chicken” för första gången i en meny. Det var Gaylord Indian restaurant på Manhattan i New York, USA. Rätten är vanligt i Indien och i många andra länder världen över.

Enkel Butter Chicken
Det är väldigt många olika recept på Butter Chicken. Eftersom jag inte har lyckats hitta ett gammalt recept har jag inspirerats av ett recept från The Kitchen Paper som jag har ändrat på lite grann. I mitt recept på Enkel Butter Chicken har jag en gul lök, men efter lite googlande har jag förstått att många menar att det inte ska finnas lök i Butter Chicken. Däremot ska Chicken Tikka Masala ha det, en rätt som är väldigt likt Butter Chicken. Här kan du bestämma själv hur du vill göra, för du kan också utesluta löken. På indiska matbloggsidor finns mer utförliga varianter på Butter Chicken. Där ska kycklingen till exempel marineras två gånger. Nyfiken? Då är finns det ett recept på Indian Healthy Recipes.
Naanbröd
Självaste naanbrödet lyckades jag första gången nästan brännas vid, vilket resulterade i att brandlarmet gick. Man ska inte bjuda både sig och själv och grannfrun på ett glas vin och under tiden slänga ihop en deg. Sätt först degen och njut sedan av vinet! Naanbröd är väldigt gott att servera till såsiga indiska rätter. Det är perfekt att doppa såsen i.
Kryddigt ris
Här får ni även ett recept på ris, såsom vi fick det ibland i Oman. Det går också bra att servera riset utan krussiduller, men visst är det gott med både kokosmjölk och kryddorna i riset!

Tips på hur du kan variera din Butter Chicken
- Vill du servera en vegetarisk version på Enkel Butter Chicken, då kan du använda Quornbitar istället för kyckling. Ersätt grädden mot en växtbaserad grädde och du har en vegansk rätt.
- För en kalorisnålare version kan du ersätta grädden mot matlagningsgrädde med lägre fetthalt.
- Servera en sallad till, eller rivna morötter. Det blir en bra balans mot den här krämiga indiska rätten.
- Naanbröd är väldigt gott att servera till Enkel Butter Chicken. Hembakad är för det mesta godast, men du kan även köpa färdig naanbröd i de flesta mathandel.
Vad passar att dricka till Butter Chicken?
Eftersom den här rätten är krämig och kryddig passar något uppfriskande, såsom en öl, ett friskt vitt vin eller vatten smaksatt med citron eller gurka.
Hur lång är hållbarheten på Butter Chicken?
Hållbarheten är tre till fyra dagar i kylen. Du får se till att förvara grytan i en ren behållare som är täckt.
Kan man frysa ner Enkel Butter Chicken?
Ja! Du kan frysa ner Butter Chicken. Den håller i ungefär tre månader. Bäst är att tina den i kylskåp, men du kan även tina i Mikrovågsugnen eller långsamt på spisen.
Tips! Dubbla receptet och frys in!
Om du gillar detta recept...
...så kanske du också gillar
- Recept naanbröd - mjukt och härligt segt
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Holländsk chokladtårta
- Recept på grävling (ja, du läste rätt!)
- Mormors sega maränger

Enkel Butter Chicken
Ingredienser
Butter Chicken
- smör att steka i
- 3 kycklingfiléer skurna i bitar
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk garam masala
- 1 msk färsk ingefära riven. Kan ersättas med torkad ingefära
- 1 tsk chili
- 1 tsk kummin malen
- 1 tsk kanel, malen
- ½ tsk cayenne
- 1 burk passerade tomater
- 4 dl grädde eller 2 dl mjölk och 2 dl grädde.
- 2 msk tomatpuré
- 1 buljongtärning, tex kyckling- eller grönsaksbuljong kan erättas med salt
Kryddigt ris
- Basmatiris, 4 port. enligt förpackningen
- 1 burk kokosmjölk
- 5 st kardemumma med skal
- russin
- salt
Instruktioner
Butter Chicken
- Fräs kycklingen så att den får färg. Ställ åt sidan.3 kycklingfiléer, smör att steka i
- Fräs löken mjuk och tillsätt kryddorna, vitlök, ingefära och tomatpuré. Uteslut eller använd chili och cayenne peppar med måtta om ni vill ha en mildare variant på Butter Chicken. Fräs i någon minut.1 gul lök, 3 vitlöksklyftor, 1 msk garam masala, 1 msk färsk ingefära, 1 tsk chili, 1 tsk kummin, ½ tsk cayenne, 2 msk tomatpuré, 1 tsk kanel, malen
- Tillsätt passerade tomater och låt allt puttra i fem minuter. Tillsätt kycklingen, grädden och buljong (eller salt) och låt det koka upp och koka i ytterligare fem minuter.1 burk passerade tomater, 4 dl grädde, 1 buljongtärning, tex kyckling- eller grönsaksbuljong
Kryddigt ris
- Byt 3 dl vatten med kokosmjölk när du mäter upp ris och vatten enligt risförpackningens anvisningar. Tillsätt kardamumma, salt (eller buljong) och en liten näve russin. Koka enligt förpackningens anvisningar.Basmatiris, 4 port. enligt förpackningen, 1 burk kokosmjölk, 5 st kardemumma med skal, russin, salt
Anteckning
- Chili och cayenne ger denna Butter Chicken lite hetta. Minska eller uteslut för en mildare variant.
- Tips! Dubbla receptet och frys in.
- Servera med ris, lime i klyftor, naanbröd och en fräsch sallad till.
- Att dricka: öl, ett friskt vitt vin, en torr cider eller vatten med citron eller gurka i.

Lämna ett svar!