Enkelt att laga, krämig och full av milda, härliga kryddor. Detta recept på Butter Chicken är comfort food när den är som bäst! Hembakad naanbröd är farligt gott som tillbehör.
Comfort Food
Butter Chicken hör hemma i kategorin comfort food. Den är som en varm och kryddig omfamning i matväg. Vissa marinerar kycklingbitar i kryddorna, men jag gör inte det. Detta är en snabbvariant som älskas av familjen här hemma. Servera den med basmatiris och gärna med hembakad naanbröd som är alldeles utmärkt att sleva upp såsen med. Du kan servera en fräsch sallad till.
Historien bakom Butter Chicken
Det sägs att någon gång i början på 1930-talet, skapade Kundan Lal Gujral rätten. Han ägde restaurangen Moti Mahal i Dehli i Indien där en populär rätt som serverades var tandoori chicken. Det hände att de hade mycket tandoori chicken kvar, och dessa torra kycklingbitar skars i mindre bitar och tillsattes till en krämig tomatsås. Denna rätt kallades Murgh Makhani. Nedan ser ni Kundan Lal Gujral - det är herren i mitten, klädd i hatt. Bildkälla är Moti Mahal.
När Murgh Makhani blev Butter Chicken
I 1974 publicerades ett recept på Murgh Makhani och år 1975 skrevs ”Butter Chicken” för första gången i en meny. Det var Gaylord Indian restaurant på Manhattan i New York, USA. Rätten hittar du idag på restauranger runtom i Indien och i många andra länder världen över.
Enkel Butter Chicken
Det är väldigt många olika recept på Butter Chicken. Eftersom jag inte har lyckats hitta ett gammalt recept har jag inspirerats av ett recept från The Kitchen Paper som jag har ändrat på lite grann. I mitt recept på Enkel Butter Chicken har jag en gul lök, men efter lite googlande har jag förstått att många menar att det inte ska finnas lök i Butter Chicken. Däremot ska Chicken Tikka Masala ha det, en rätt som är väldigt likt Butter Chicken. Här kan du bestämma själv hur du vill göra, för du kan också utesluta löken. På indiska matbloggsidor finns mer utförliga varianter på Butter Chicken. Där ska kycklingen till exempel marineras två gånger. Nyfiken? Då finns det ett bra recept på Indian Healthy Recipes.
Naanbröd
Naan, eller som vi här i Sverige säger, naanbröd, är gott att doppa i såsiga rätter. Godast blir det när den är hembakad. Här får du ett recept på Smakminnen på naanbröd. Den kan stekas direkt i en torr stekpanna eller under grillen i ugnen. Det är ett en vanlig jäsdeg som innehåller yoghurt och smält smör. Rätt enkelt, men det tar tid med jäsning och att kavla. Varning - när du har smakar på hembakt naan är det svårt att gå tillbaka till fabriksbakad naan.
Tips på hur du kan variera din Butter Chicken
- Vill du servera en vegetarisk version på Butter Chicken, då kan du använda Quornbitar istället för kyckling. Ersätt grädden mot en växtbaserad grädde och du har en vegansk rätt.
- För en kalorisnålare version kan du ersätta grädden mot matlagningsgrädde med lägre fetthalt.
- Servera en sallad till, eller rivna morötter. Det blir en bra balans mot den här krämiga indiska rätten.
- Naanbröd är väldigt gott att servera till Enkel Butter Chicken. Hembakad är för det mesta godast, men du kan även köpa färdig naanbröd i de flesta mathandel.
Vad passar att dricka till Butter Chicken?
Eftersom den här rätten är krämig och kryddig passar något uppfriskande, såsom en öl, ett friskt vitt vin eller vatten smaksatt med citron eller gurka.
Hur lång är hållbarheten på Butter Chicken?
Hållbarheten är tre till fyra dagar i kylen. Du får se till att förvara grytan i en ren behållare som är täckt.
Kan man frysa ner Enkel Butter Chicken?
Ja! Du kan frysa ner Butter Chicken. Den håller i ungefär tre månader. Bäst är att tina den i kylskåp, men du kan även tina i Mikrovågsugnen eller långsamt på spisen.
Tips! Dubbla receptet och frys in!
Om du gillar detta recept...
...så kanske du också gillar
- Recept naanbröd - mjukt och härligt segt
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Holländsk chokladtårta
- Recept på grävling (ja, du läste rätt!)
- Mormors sega maränger
Butter Chicken - snabbt och enkelt
Ingredienser
Butter Chicken
- smör att steka i
- 3 kycklingfiléer skurna i bitar
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk garam masala
- 1 msk färsk ingefära riven. Kan ersättas med torkad ingefära
- 1 tsk chili
- 1 tsk kummin malen
- 1 tsk kanel, malen
- ½ tsk cayenne
- 1 burk passerade tomater
- 4 dl grädde eller 2 dl mjölk och 2 dl grädde.
- 3 msk tomatpuré
Instruktioner
Butter Chicken
- Fräs kycklingen så att den får färg. Ställ åt sidan.3 kycklingfiléer, smör att steka i
- Fräs löken mjuk och tillsätt kryddorna, vitlök, ingefära och tomatpuré. Uteslut eller använd chili och cayenne peppar med måtta om ni vill ha en mildare variant på Butter Chicken. Fräs i någon minut.1 gul lök, 3 vitlöksklyftor, 1 msk garam masala, 1 msk färsk ingefära, 1 tsk chili, 1 tsk kummin, ½ tsk cayenne, 3 msk tomatpuré, 1 tsk kanel, malen
- Tillsätt passerade tomater och låt allt puttra i fem minuter. Tillsätt kycklingen, grädden och buljong (eller salt) och låt det koka upp och koka i ytterligare fem minuter.1 burk passerade tomater, 4 dl grädde
Anteckning
- Chili och cayenne ger denna Butter Chicken lite hetta. Minska eller uteslut för en mildare variant.
- Tips! Dubbla receptet och frys in.
- Servera med ris, lime i klyftor, naanbröd och en fräsch sallad till.
- Att dricka: öl, ett friskt vitt vin, en torr cider eller vatten med citron eller gurka i.
Lämna ett svar!