En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord!
Hyfsat snabblagad
Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade hasselnötter i. Den är enkelt att göra men tar mer tid än till exempel smörkräm. Om du väljer att spritsa grädde på rulltårtan och dekorera den med spritsade chokladlöv så har du en riktig vacker tårta som utstrålar höst som bara den!
Nytt på kakfatet
Under uppväxten i Holland har jag ibland ätit mockatårta, och då har mockakrämen alltid varit rätt hård om tårtan serverades kall. Samma resultat blev det med denna tårta. Om du vill ha en mjukare smörkräm i denna mockafylld rulltårta med hasselnötter så kan du servera den i rumstemperatur. Receptet kommer från Nytt på kakfatet som 1953 gavs ut av ICA-förlaget.
Tips på hur du kan variera mockafylld rulltårta med hasselnötter
- Rulltårtan är lika lång som en bakplåt, och därför kan man välja att dela den i mitten för att få plats på ett fat. När man gör det kan man ha olika fyllningar i de två olika delar av tårtan.
- Smaka av krämen; om du vill ha den sötare, kan du tillsätta mer socker eller florsocker. Önskar du en starkare kaffesmak, tillsätt mer pulverkaffe (stöt den gärna i morteln först).
- Rulltårtan kan utgöra basen för en dessert när den serveras med en kula glass. Extra gott blir det när man serverar t.ex. Baileys eller Amaretto till.
Hur förvarar jag mockafylld rulltårta med hasselnötter?
I kylskåp. Om du äter den samma dag håller den sig även i rumstemperatur.
Vad är hållbarheten på mockafylld rulltårta?
En tre-fyra dagar skulle jag säga. Men se till att förvara den i kylskåp!
Kan jag frysa ner min mockafyllda rulltårta?
Ja! Det går bra. Men dekorera inte med vispad grädde och chokladlöv. När du ska äta rulltårtan, ta ut den minst tre timmar innan och strax innan servering kan du dekorera med till exempel vispad grädde.
Om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Svampstuvning med bacon, lök och färska örter
- Drömmar om ökensands-kakor
- Ekorrfrikassé (ja, du läste rätt! Ett kuriosa-recept mest för läsning)
- Sluring från Kvekgården
- Havregrynskakor
Mockafylld rulltårta med hasselnötter
Ingredienser
Botten
- 3 ägg
- 1½ dl socker
- 4 msk potatismjöl = 50 gram
- 1 tsk bakpulver
Kräm
- ½ dl mycket starkt hopkokt kaffe eller 1-1½ tsk pulverkaffe utblandad i ½ dl vatten
- 1 dl hasselnötskärnor (ta gärna färdigskalade) = 50 gram
- 2 äggulor
- 1,25 dl grädde
- 1 tsk potatismjöl
- 5-7 tsk socker
- 1,25 gr smör eller margarin
- 1½ tsk vaniljsocker
Valfritt - dekoration
- 2½ dl vispgrädde
- 100 gr mörk choklad
Instruktioner
Chokladlöv (valfritt)
- Om du vill göra chokladlöv som dekoration är det bra att börja med det. Smält chokladen över ett vattenbad. (Ta en kastrull med några cm vatten i, ställ en djup tallrik över kastrullen och lägg chokladen i tallriken. Koka upp vattnet och låt det koka på svag värme tills chokladen har smält.)Låt den smälta chokladen svalna. Häll över i en förvaringspåse och klipp av ett litet hörn, ca 1-2 mm. Spritsa sedan löv på en bricka med bakplåtspapper. Ett tips är att öva på att rita löv på ett papper. Eftersom choklad fortsätter rinna när man ritar chokladlöven ska man inte behöva lyfta spritspåsen när man ritar ett löv för att sedan fortsätta med nästa. Ställ brickan på ett svalt ställe.100 gr mörk choklad
Botten
- Sätt ugnen på 250˚C.Vispa äggen och sockret så det blir poröst. Sikta eller blanda ner mjölet med bakpulvret.3 ägg, 1½ dl socker, 4 msk potatismjöl, 1 tsk bakpulver
- Bre ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Den ska bres ut över hela ytan. I originalreceptet står det att den ska smöras. Detta kan underlätta att få loss kakan från pappret när den är färdiggräddad.
- Grädda kakan tills ytan får brun färg. Det tar ca 5 minuter så passa ugnen noga!
- Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret, som är på undersidan av kakan men som nu är överst, med vatten. Dra försiktigt bort pappret. Lägg en fuktat handduk över kakan.
Kräm
- (Om du har hasselnötter utan det bruna tunna skalet, behöver du inte rosta som i följande steg. Du kan däremot rosta nötterna för smakens skull.) Rosta nötkärnorna lätt i ugnen (100-125˚). Lägg dem i hushållspapper, gnugga bort de bruna skalen och hacka eller krossa sönder nötterna i mortel. (Jag tog en skärbräda och hackade med en stor kniv.)1 dl hasselnötskärnor (ta gärna färdigskalade)
- Blanda gulor, grädde, mjöl och socker i en kastrull och låt krämen sjuda tjock. Vispa då och då tills den kallnat. (Tips: om krämen skär sig, tillsätt matskedsvis med kall mjölk eller grädde och vispa tills krämen har blivit slät igen.)2 äggulor, 1,25 dl grädde, 1 tsk potatismjöl, 5-7 tsk socker
- Blanda klickvis ner det rörda smöret, därefter vaniljen. Droppa i kaffet och rör ner nötterna.½ dl mycket starkt hopkokt kaffe, 1,25 gr smör eller margarin, 1½ tsk vaniljsocker
Montering
- Bred ut den kalla krämen över hela kakan och rulla ihop den. (Rulla ihop kakan i längden, dvs att kakan blir lång istället för kort och tjock.)Låt den ligga i kylskåp eller -box att stelna till.Serveras till kaffe eller te eller som dessert.
- Om du vill dekorera rulltårtan som på bilden:Vispa grädden. Spritsa den på tårtan. Strö över lite hackade hasselnötter. Dekorera med chokladlöv. Var snabb med chokladlöven så att de inte smälter mellan fingrarna och lämnar fingeravtryck.
Anteckning
- Rulltårtan är lika lång som en bakplåt, och därför kan man välja att dela den i mitten för att få plats på ett fat. När man gör det kan man ha olika fyllningar i de två olika delar av tårtan.
- Smaka av krämen; om du vill ha den sötare, kan du tillsätta mer socker eller florsocker. Önskar du en starkare kaffesmak, tillsätt mer pulverkaffe (stöt den gärna i morteln först).
- Rulltårtan kan utgöra basen för en dessert när den serveras med en kula glass. Extra gott blir det när man serverar t.ex. Baileys eller Amaretto till.
Lämna ett svar!