Gör rulltårtsmeten och grädda kakan på samma sätt som till den zebragarnerade rulltårtan härintill. Kräm. Rosta nötkärnorna lätt i ugnen (100-125°). Lägg dem i hushållspapper, gnugga bort de bruna skalen och hacka eller krossa sönder nötterna i mortel. Blanda gulor, grädde, mjöl och socker i kastrull och låt krämen sjuda tjock. Vispa då och då tills den kallnat. Blanda klickvis ner det rörda smöret, därefter vaniljen. Droppa i kaffet och rör ner nötterna. Bred ut den kalla krämen över hela kakan och rulla ihop den. Låt den ligga i kylskåp eller -box att stelna till. Serveras till kaffe eller te eller som dessert.
Chokladlöv (valfritt)
Om du vill göra chokladlöv som dekoration är det bra att börja med det. Smält chokladen över ett vattenbad. (Ta en kastrull med några cm vatten i, ställ en djup tallrik över kastrullen och lägg chokladen i tallriken. Koka upp vattnet och låt det koka på svag värme tills chokladen har smält.)Låt den smälta chokladen svalna. Häll över i en förvaringspåse och klipp av ett litet hörn, ca 1-2 mm. Spritsa sedan löv på en bricka med bakplåtspapper. Ett tips är att öva på att rita löv på ett papper. Eftersom choklad fortsätter rinna när man ritar chokladlöven ska man inte behöva lyfta spritspåsen när man ritar ett löv för att sedan fortsätta med nästa. Ställ brickan på ett svalt ställe.
100 gr mörk choklad
Botten
Sätt ugnen på 250˚C.Vispa äggen och sockret så det blir poröst. Sikta och blanda ner mjölet och bakpulvret.
Bre ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Den ska bres ut över hela ytan. I originalreceptet står det att den ska smöras. Detta kan underlätta att få loss kakan från pappret när den är färdiggräddad.
Grädda kakan tills ytan får brun färg. Det tar ca 5 minuter så passa ugnen noga!
Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret, som är på undersidan av kakan men som nu är överst, med vatten. Dra försiktigt bort pappret. Lägg en fuktat handduk över kakan.
Kräm
Om du har hasselnötter utan det bruna tunna skalet, behöver du inte rosta som i följande steg. Du kan däremot rosta nötterna för smakens skull.Rosta nötkärnorna lätt i ugnen (100-125˚). Lägg dem i hushållspapper, gnugga bort de bruna skalen och hacka eller krossa sönder nötterna i mortel. Tips: Ta en skärbräda och hacka nötterna med en stor kniv.
1 dl hasselnötskärnor (ta gärna färdigskalade)
Blanda gulor, grädde, mjöl och socker i en kastrull och låt krämen sjuda tjock. Vispa då och då tills den kallnat. Tips: om krämen skär sig, tillsätt matskedsvis med kall mjölk eller grädde och vispa tills krämen har blivit slät igen.
Rör smöret smidigt med en träslev eller elvisp. Blanda klickvis ner det rörda smöret, därefter vaniljen. Droppa i kaffet och rör ner nötterna.
½ dl mycket starkt hopkokt kaffe, 125 gr smör eller margarin, 1½ tsk vaniljsocker
Montering
Bred ut den kalla krämen över hela kakan och rulla ihop den. (Rulla ihop kakan i längden, dvs att kakan blir lång istället för kort och tjock.)Ställ den kallt för att stelna till. Serveras till kaffe eller te eller som dessert.
Dekoration
Om du vill dekorera rulltårtan som på bilden: Vispa grädden. Spritsa den på tårtan. Strö över lite hackade hasselnötter. Dekorera med chokladlöv. Var snabb med chokladlöven så att de inte smälter mellan fingrarna och lämnar fingeravtryck. (Detta gäller otempererad choklad.)
2½ dl vispgrädde
Anteckning
Det finns olika sätt att variera tårtan:
Rulltårtan är lika lång som en bakplåt, och därför kan man välja att dela den i mitten för att få plats på ett fat. När man gör det kan man ha olika fyllningar i de två olika delar av tårtan.
Smaka av krämen; om du vill ha den sötare, kan du tillsätta mer socker eller florsocker. Önskar du en starkare kaffesmak, tillsätt mer pulverkaffe (stöt den gärna i morteln först).
Rulltårtan kan utgöra basen för en dessert när den serveras med en kula glass. Extra gott blir det när man serverar t.ex. Baileys eller Amaretto till.
Smörkrämen smakar fetare när den är riktigt kall och lite luftigare och mindre fet när den serveras på rumstemperatur. En smaksak - men bra att veta!