Kakor af hafregryn
Knapriga goda kakor på endast tre ingredienser! Receptet på havregrynskakor kommer från min morfars mormor Sophie Kuylenstierna.

Kaka eller tillbehör
Knapriga och söta är dessa havregrynskakor som har en smak som på något sätt liknar popcorn. De är perfekta att smula över glass! Dessutom finns det en stor chans att du har ingredienserna hemma, för de är få och enkla.
Sophie Kuylenstierna
Receptet kommer från Sophie Montén, född Kuylenstierna, som var min morfars mormor och föddes 1855 på Hargs bruk i Uppland. ”La bouche!” kunde hon säga till sina barn och barnbarn, vilket på franska betyder ”Munnen!”. Jag har i perioder varit en nagelbitare, och min morfar har kommenterat att man inte ska ha händerna i ansiktet. Han hade nog lärt sig detta från sin mormor kan jag tänka mig. En indirekt hälsning från Sophie till mig.

Recept från förlovningstiden
Sophies föräldrar gifte sig för att de blev förälskade, något som på mitten av 1850-talet var ovanligt i högborgerliga och adliga kretsar. Sophie gjorde samma sak när hon gifte sig med sin Henning Montén 1878. Som nygifta köpte de Lundens gård utanför Vänersborg där nästa generation föddes och växte upp.
Hon skrev dessa recept innan hon gifte sig, och då förmodligen under förlovningstiden då hon bodde hos sin far Claes Kuylenstierna på Dammtorp utanför Drottningholms slott.

Hur förvarar jag småkakor?
Bäst förvarar du småkakor i en kakburk eller matlåda. Det ska vara torrt. Småkakor kan frysas ner och håller upp till tre månader om de innehåller smör. Det gör inte Kakor af Hafregryn, så hållbarheten är längre.
Hur serverar jag havregrynskakor?
Till fikat på ett litet fat. Eller som en del av flera kakor om du vill bjuda på en festligare fika. Då kan det vara bra att variera i både smak och konsistens.
Tänk en mjuk kaka, och några småkakor. Om du vill slå på stort så kan du till och med servera vetebröd eller en tårta till kakkalaset. Smakvariationer: choklad, vanilj, varma kryddor (tänk pepparkaka, kanel mm) och frukt i form av sylt.
Kakförslag från recept här på Smakminnen: Mjuk pepparkaka - mormors, Drömmar om ökensands-kakor, Makroner, och Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke.
Ja, och om du ändå serverar så här fint med allt möjligt hemlagat och gott så kan du också servera hemgjord saft. För saft är enligt mig inte bara för barn. Nejdå. Hemgjord saft smakar riktigt mycket och är inte minst vacker. Körsbärssaft med smak av bittermandel, Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin) och Klassisk rabarbersaft är några exempel.
Sist ett till tips: Havregrynskakor blir en fin och välsmakande dekoration om du sticker en kaka i glassen. Et voilà, du har trollat fram en festlig efterrätt!

Om du gillar detta recept...
....då gillar du kanske också
- Kinesisk tomatsoppa med ägg
- Eton Mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
- Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
- Glass på tre ingredienser
- Torkade nypon

Havregrynskakor - kakor af hafregryn
Ingredienser
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 5 dl havregryn
- 1 tsk bakpulver
Instruktioner
Originaltext
- Kakor af Hafregryn (Ätit dem hos Fröken A. Tornborg)2 ägg, 2 kaffekoppar socker, 2 thekoppar hafregryn (preparerade) 1 thesked jästmjöl. Läggas på plåten en klick med en thesked.
Steg för steg - modern beskrivning
- Sätt ugnen på 180˚ C.
- Blanda alla ingredienser i en bunke. Smeten blir ganska torr, men så ska det vara.
- Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.Klicka ut smeten med en tesked. Kakorna kommer att flytas ut under gräddningen, och därför är det bra att ha generöst med avstånd mellan klickarna.
- Grädda i ca 10 minuter, eller tills de är gyllene.
Anteckning

Lämna ett svar!