Det brynta smöret ger en nötig smak till dessa spröda och farligt goda små frestelser. Ökensands-kakor är ett släktrecept från 1930-talet. Varsågod!

Drömmar eller ökensands-kakor?
Ovala spröda kakor som faller sönder i munnen. Dessa små godingar kallades av min mormor, Ingrid Nordén, för drömmar, och kakorna är verkligen som små drömmar. .
Att de kallas för Ökensands-kakor är tack vare det brynta smöret som färger kakorna och som ger en härlig nötig smak. Namnet låter som hämtad från 1000-och en natt, eller vad säger ni?
Nalla kakor
Jag var proffs på att nalla kakor hemma hos mina morföräldrar. En av mina favoritkakor var drömmar. Min mormor Ingrid Nordén hade gett sina barn en samling med handskrivna recept på rätter och kakor som ofta serverades under barndomen. Men receptet drömmar fanns inte med i denna samling.
Min mormor gick bort för många år sedan, och jag har länge undrat var jag kan hitta receptet på dessa drömmar, men så såg jag en bild på ökensands-kakor på nätet. Den bilden stämde överens med mitt barndomsminne, för inte var det drömmar som är runda, platta och spröda. Drömmarna som min mormor bakade skulle formas mellan två teskedar.

Ingrid Weibull
Här en bild på min mormor Ingrid Weibull, som hon hette innan hon gifte sig med sin älskade Fritz Nordén. Hennes syster Marta berättade för många år sedan för mig att alla tre systrar var finklädda för att gå på fest. Det visade sig att festen var inställd, och de finklädda systrarna bestämde sig då för att passa på att gå till en fotograf nu när de var så elegant klädda.
Ett halvt skålpund
Tillbaka till kakorna! Nu när jag visste att kakorna kunde heta Ökensands-kakor, råkade jag av en slump komma över ett recept i min mormors anteckningsbok från när hon gick i Hushållsskola år 1933. Det måste vara det receptet som hon använde när jag var barn, för kakorna blev precis såsom jag minns dem.
I det här receptet avslöjar smörets vikt att receptet förmodligen är riktig gammalt: 212 gram är nämligen ett halvt skålpund. Nya måttsystemet med kilogram och liter kom år 1889.

Drömmar eller ökensands-kakor?
Någonstans läste jag att ökensands-kakor också kallas för drömmar, och att de kallas för drömmar när det är smält smör och ökensands-kakor när det är brynt smör. Jag tycker att det låter som en logisk förklaring och om man har bråttom är det kanske smidigt att endast smälta smöret och inte bryna den.
När min dotter Louise fick smaka några kakor, så sa hon att när hon blir stor, då ska hon baka en sats och äta upp allting på en gång. Jag förstår hennes önsketänkande! De är farligt goda och det är svårt att bara ta en kaka.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Macarons eller makroner med bittermandel
- Grönkålsstomp
- Ellas kaka - äppelkakan från Jerum
- Ekorrfrikassé (Ja, du läste rätt! Ett kuriosa-recept.)
- Jitterbuggare eller marängrullar

Drömmar om Ökensands-kakor
Ingredienser
- 212 gr smör
- 260 gr socker
- 300 gr vetemjöl
- vaniljsocker
- 1 tsk jästpulver (bakpulver)
- 1 tsk hjorthornssalt
Instruktioner
- 212 gram smör brynes, när det är kallt röres det till det är poröst.
- 260 gr socker arbetas däri, 300 gr mjöl lite vaniljsocker och däri 1 tsk jästpulver.
- Arbetas smidigt. (obs: tills hit kan du provsmaka degen om du vill!) Tillsätt 1 tsk hjorthonssalt. (arbetas in i degen).
- Tas ut med tesked. (Se anteckning längre ner) Gräddas i svag ugn. (150 grader) (Det tar ca 10 minuter. Ingen tid finns angiven i originalreceptet och alla ugnar är olika, så håll ett öga på kakorna!)
Anteckning

Lämna ett svar!