• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1930-talet

    Drömmar om Ökensands-kakor

    6 juli 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Det brynta smöret ger en nötig smak till dessa spröda och farligt goda små frestelser. Ökensands-kakor är ett släktrecept från 1930-talet. Varsågod!

    Ett fat med ökensands-kakor som är formade mellan två teskedar.

    Drömmar eller ökensands-kakor?

    Ovala spröda kakor som faller sönder i munnen. Dessa små godingar kallades av min mormor, Ingrid Nordén, för drömmar, och kakorna är verkligen som små drömmar. .

    Att de kallas för Ökensands-kakor är tack vare det brynta smöret som färger kakorna och som ger en härlig nötig smak. Namnet låter som hämtad från 1000-och en natt, eller vad säger ni?

    Nalla kakor

    Jag var proffs på att nalla kakor hemma hos mina morföräldrar. En av mina favoritkakor var drömmar. Min mormor Ingrid Nordén hade gett sina barn en samling med handskrivna recept på rätter och kakor som ofta serverades under barndomen. Men receptet drömmar fanns inte med i denna samling.

    Min mormor gick bort för många år sedan, och jag har länge undrat var jag kan hitta receptet på dessa drömmar, men så såg jag en bild på ökensands-kakor på nätet. Den bilden stämde överens med mitt barndomsminne, för inte var det drömmar som är runda, platta och spröda. Drömmarna som min mormor bakade skulle formas mellan två teskedar.

    Ingrid Weibull, bild från 1930-talet. I lång festklänning.

    Ingrid Weibull

    Här en bild på min mormor Ingrid Weibull, som hon hette innan hon gifte sig med sin älskade Fritz Nordén. Hennes syster Marta berättade för många år sedan för mig att alla tre systrar var finklädda för att gå på fest. Det visade sig att festen var inställd, och de finklädda systrarna bestämde sig då för att passa på att gå till en fotograf nu när de var så elegant klädda.

    Ett halvt skålpund

    Tillbaka till kakorna! Nu när jag visste att kakorna kunde heta Ökensands-kakor, råkade jag av en slump komma över ett recept i min mormors anteckningsbok från när hon gick i Hushållsskola år 1933. Det måste vara det receptet som hon använde när jag var barn, för kakorna blev precis såsom jag minns dem.

    I det här receptet avslöjar smörets vikt att receptet förmodligen är riktig gammalt: 212 gram är nämligen ett halvt skålpund. Nya måttsystemet med kilogram och liter kom år 1889.

    Ett fat med ökensands-kakor och en bild på Ingrid Nordén.

    Drömmar eller ökensands-kakor?

    Någonstans läste jag att ökensands-kakor också kallas för drömmar, och att de kallas för drömmar när det är smält smör och ökensands-kakor när det är brynt smör. Jag tycker att det låter som en logisk förklaring och om man har bråttom är det kanske smidigt att endast smälta smöret och inte bryna den.

    När min dotter Louise fick smaka några kakor, så sa hon att när hon blir stor, då ska hon baka en sats och äta upp allting på en gång. Jag förstår hennes önsketänkande! De är farligt goda och det är svårt att bara ta en kaka.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Macarons eller makroner med bittermandel
    • Grönkålsstomp
    • Ellas kaka - äppelkakan från Jerum
    • Ekorrfrikassé (Ja, du läste rätt! Ett kuriosa-recept.)
    • Jitterbuggare eller marängrullar

    Drömmar om Ökensands-kakor

    Spröda små kakor som smälter i munnen. Receptet är från slutet på 1800-talet och är lättbakade.
    4.75 from 4 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 40 minuter minuter
    Tillagningstid 10 minuter minuter
    Måltid Kakor
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 212 gr smör
    • 260 gr socker
    • 300 gr vetemjöl
    • vaniljsocker
    • 1 tsk jästpulver (bakpulver)
    • 1 tsk hjorthornssalt

    Instruktioner
     

    • 212 gram smör brynes, när det är kallt röres det till det är poröst.
    • 260 gr socker arbetas däri, 300 gr mjöl lite vaniljsocker och däri 1 tsk jästpulver.
    • Arbetas smidigt. (obs: tills hit kan du provsmaka degen om du vill!) Tillsätt 1 tsk hjorthonssalt. (arbetas in i degen).
    • Tas ut med tesked. (Se anteckning längre ner) Gräddas i svag ugn. (150 grader) (Det tar ca 10 minuter. Ingen tid finns angiven i originalreceptet och alla ugnar är olika, så håll ett öga på kakorna!)

    Anteckning

    Tas ut med tesked:
    Ta två teskedar, en i varje hand. Ta en bit av degen med en tesked, och platta till degen med den andra teskeden. Skopa upp kakan från den ena teskeden med den andra. Det krävs några kakor för att få fingerfärdighet i det.
     
    Keyword Fika
    Spara detta recept på Ökensands-kakor på Pinterest!

    More 1930-talet

    • Klassisk äppelpaj med rutnät
    • Jordgubbslikör - Prinsessornas
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Kolatårta från Hovdala slott

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!