Dessa goda och fiberrika grahamsbullar passar bra till en god soppa, eller på frukostbordet. Cranks bröd, som bullarna heter, är lättbakade och lätt att variera.

Fiberrika grahamsbullar
Cranks bröd innehåller förhållandevis mycket grahamsmjöl, vilket ger bullarna en grov struktur. Resultatet är mättande, fiberrika grahamsbullar som är fulla av näring. Jag tycker att dessa bullar passar bäst till en soppa, men de passar också bra till frukostbordet.
Cranks bröd är ett vanligt jästbröd som du endast behöver jäsa en gång i 30 minuter. Ett relativt snabbt recept, med andra ord.
Anna Bergenström
Anna Bergenström är en av Sveriges mest älskade kokboksförfattare. Det här receptet på Cranks bröd kommer från hennes första kokbok som kom ut 1974: Första kokboken – med mat för alla.
I inledningen skriver Anna Bergenström:
”Ibland träffar men människor, som enbart betraktar mat som näring eller ”kost”. De går miste om mycket trivsamt i tillvaron. Man kan också tycka lite synd om dem, som struntar i vad och hur de äter. För mat är på alla sätt viktig, Inte bara för att många av oss lägger ner ca en tredjedel av vår lön på mat. Utan också för att maten betyder så mycket för vår trivsel, vår ork och utan tvekan också – vår hälsa.”
Vilka ord! Och genom ovanstående, skapar man faktiskt smakminnen. Både för sig själv och framtida generationer.

Cranks i London
Här får ni ett recept på Cranks bröd. Cranks var en berömd vegetarisk restaurang i London och där serverades dessa små härligt grova bullar. På Cranks webbsida står deras historia och en massa inspirerande recept.
3 tips för godaste grahamsbullarna
- Om du har en köksmaskin, låt den göra jobbet! Det går så mycket snabbare. Om du väljer att knåda för hand så är fördelen att du får bra träning på köpet!
- Koka vatten och lägg till ca en tredje del kallt vatten. Känn om det är ljummet. Du kan göra detta istället för att värma en kastrull på spisen tills vattnet är ljummet.
- Häll upp mjölet när du mäter det, istället för att skopa upp det ur mjölpåsen. Mjöl blir lätt kompakt och då får man för mycket mjöl i samma mått. För mycket mjöl i degen ger torrare bullar. Hellre en någorlunda kladdig deg!
3 sätt att variera dina grahamsbullar
- Du kan pensla de färdigjästa bullarna med mjölk och strö över vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpafrön.
- Tillsätt grovhackade valnötter, hasselnötter eller russin i degen.
- Lägg cranks bröd tätt bredvid varandra på plåten, då blir det mjukt på sidorna när du delar de färdiggräddade bullarna.
Hur länge är hållbarheten på Cranks bröd?
Förvara grahamsbullarna i en plastpåse, eller en brödpåse. De är hållbara i några dagar, men godast är det om du äter Cranks bröd samma dag.
Går det att frysa in grahamsbullar?
Ja! Det går alldeles utmärkt. Du kan passa på att göra en dubbel sats så har du färska grahamsbullar i frysen.
Går det att frysa in degen?
Ja! Jag har inte testat detta, men enligt olika sidor på nätet går det alldeles utmärkt att frysa in färdigjäst deg. På bland annat Lindas bakskola finns tips på hur man kan göra detta. Det blir som butikens bake-off bröd!
Om du gillar detta recept...
...så kanske du också gillar
- Klassiska engelska scones
- Sluring från Kvekgården
- Moussaka på svenska
- Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
- Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

Cranks bröd
Utrustning
- Köksmaskin eller degbunke
- Degbunke
- Bakkniv
Ingredienser
- 3,5 dl ljummet vatten
- 25 gr jäst
- 1 tsk råsocker eller farinsocker
- 1 tsk salt eller havssalt
- 5 dl grahamsmjöl
- 2 till 2,5 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula sönder jästen i en bunke. Häll på vatten, salt och lite socker och rör om tills jästen löst sig.3,5 dl ljummet vatten, 25 gr jäst, 1 tsk råsocker eller farinsocker, 1 tsk salt eller havssalt
- Tillsätt grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och dela den sedan i två delar. (Red. anm. kör degen i köksmaskinen i ca 10 minuter)5 dl grahamsmjöl
- Forma varje del till en rulle, platta till och skär varje rulle i sex bitar. Lägg på smorda plåtar och platta ut bullarna lite med handen. Strö över en aning grahamsmjöl. Jäs i ca. 30 minuter.2 till 2,5 dl vetemjöl
- Grädda i 200˚C ugnsvärme i ca 20 minuter.
Anteckning
- Dubbla satsen och frys ner antingen färdigjästa bullar (innan de gräddas) eller färdiggräddade bullar.
- När degen har körts i maskin eller bearbetats för hand ska den kännas mindre kladdig och gluten ska ha utvecklats så att degen är mera elastiskt.
- Använd inte för mycket mjöl! Häll upp i måtten istället för skopa upp mjölet.
- Tips på goda varianter: Pensla bullarna med mjölk innan de gräddas och strö över frön, tex sesam-, solros- eller pumpafrön.
- Ännu ett tips: Tillsätt nötter eller russin i degen. Om du vill ha saftigare russin, förväll i 10 minuter i ljummet vatten.

Linnéa
asså förlåt, men det står ingenstans i instruktionerna om jäsningen.
Marloes
Hej! Vissa bröd ska jäsas två gånger, men inte Cranks bröd. Här är det endast när du har format degen till bullar och då ska de jäsa i 30 minuter. Det står i steg tre. Lycka till med bakandet!