• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Baka » Bröd

    Cranks bröd - nyttiga och goda grahamsbullar

    23 augusti 2022 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Dessa goda och fiberrika grahamsbullar passar bra till en god soppa, eller på frukostbordet. Cranks bröd, som bullarna heter, är lättbakade och lätt att variera.

    Fiberrika grahamsbullar

    Cranks bröd innehåller förhållandevis mycket grahamsmjöl, vilket ger bullarna en grov struktur. Resultatet är mättande, fiberrika grahamsbullar som är fulla av näring. Jag tycker att dessa bullar passar bäst till en soppa, men de passar också bra till frukostbordet.

    Cranks bröd är ett vanligt jästbröd som du endast behöver jäsa en gång i 30 minuter. Ett relativt snabbt recept, med andra ord.

    Anna Bergenström

    Anna Bergenström är en av Sveriges mest älskade kokboksförfattare. Det här receptet på Cranks bröd kommer från hennes första kokbok som kom ut 1974: Första kokboken – med mat för alla.

    I inledningen skriver Anna Bergenström:

    ”Ibland träffar men människor, som enbart betraktar mat som näring eller ”kost”. De går miste om mycket trivsamt i tillvaron. Man kan också tycka lite synd om dem, som struntar i vad och hur de äter. För mat är på alla sätt viktig, Inte bara för att många av oss lägger ner ca en tredjedel av vår lön på mat. Utan också för att maten betyder så mycket för vår trivsel, vår ork och utan tvekan också – vår hälsa.”

    Vilka ord! Och genom ovanstående, skapar man faktiskt smakminnen. Både för sig själv och framtida generationer.

    Anna Bergenströms första kokbok som kom ut 1974: "Första kokboken med mat för alla".

    Cranks i London

    Här får ni ett recept på Cranks bröd. Cranks var en berömd vegetarisk restaurang i London och där serverades dessa små härligt grova bullar. På Cranks webbsida står deras historia och en massa inspirerande recept.

    3 tips för godaste grahamsbullarna

    • Om du har en köksmaskin, låt den göra jobbet! Det går så mycket snabbare. Om du väljer att knåda för hand så är fördelen att du får bra träning på köpet!
    • Koka vatten och lägg till ca en tredje del kallt vatten. Känn om det är ljummet. Du kan göra detta istället för att värma en kastrull på spisen tills vattnet är ljummet.
    • Häll upp mjölet när du mäter det, istället för att skopa upp det ur mjölpåsen. Mjöl blir lätt kompakt och då får man för mycket mjöl i samma mått. För mycket mjöl i degen ger torrare bullar. Hellre en någorlunda kladdig deg!

    3 sätt att variera dina grahamsbullar

    • Du kan pensla de färdigjästa bullarna med mjölk och strö över vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpafrön.
    • Tillsätt grovhackade valnötter, hasselnötter eller russin i degen.
    • Lägg cranks bröd tätt bredvid varandra på plåten, då blir det mjukt på sidorna när du delar de färdiggräddade bullarna.

    Hur länge är hållbarheten på Cranks bröd?

    Förvara grahamsbullarna i en plastpåse, eller en brödpåse. De är hållbara i några dagar, men godast är det om du äter Cranks bröd samma dag.

    Går det att frysa in grahamsbullar?

    Ja! Det går alldeles utmärkt. Du kan passa på att göra en dubbel sats så har du färska grahamsbullar i frysen.

    Går det att frysa in degen?

    Ja! Jag har inte testat detta, men enligt olika sidor på nätet går det alldeles utmärkt att frysa in färdigjäst deg. På bland annat Lindas bakskola finns tips på hur man kan göra detta. Det blir som butikens bake-off bröd!

    Om du gillar detta recept...

    ...så kanske du också gillar

    • Klassiska engelska scones
    • Sluring från Kvekgården
    • Moussaka på svenska
    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

    Cranks bröd

    Små härligt grova bullar som passar utmärkt till en soppa eller på frukostbordet.
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 20 minuter minuter
    Jästid 30 minuter minuter
    Total tid 1 timme t 10 minuter minuter
    Måltid Bröd
    Kök Storbritannien
    Portioner 12 frallor
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • Köksmaskin eller degbunke
    • Degbunke
    • Bakkniv

    Ingredienser
      

    • 3,5 dl ljummet vatten
    • 25 gr jäst
    • 1 tsk råsocker eller farinsocker
    • 1 tsk salt eller havssalt
    • 5 dl grahamsmjöl
    • 2 till 2,5 dl vetemjöl

    Instruktioner
     

    • Smula sönder jästen i en bunke. Häll på vatten, salt och lite socker och rör om tills jästen löst sig.
      3,5 dl ljummet vatten, 25 gr jäst, 1 tsk råsocker eller farinsocker, 1 tsk salt eller havssalt
    • Tillsätt grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och dela den sedan i två delar. (Red. anm. kör degen i köksmaskinen i ca 10 minuter)
      5 dl grahamsmjöl
    • Forma varje del till en rulle, platta till och skär varje rulle i sex bitar. Lägg på smorda plåtar och platta ut bullarna lite med handen. Strö över en aning grahamsmjöl. Jäs i ca. 30 minuter.
      2 till 2,5 dl vetemjöl
    • Grädda i 200˚C ugnsvärme i ca 20 minuter.

    Anteckning

    • Dubbla satsen och frys ner antingen färdigjästa bullar (innan de gräddas) eller färdiggräddade bullar. 
    • När degen har körts i maskin eller bearbetats för hand ska den kännas mindre kladdig och gluten ska ha utvecklats så att degen är mera elastiskt. 
    • Använd inte för mycket mjöl! Häll upp i måtten istället för skopa upp mjölet. 
    • Tips på goda varianter: Pensla bullarna med mjölk innan de gräddas och strö över frön, tex sesam-, solros- eller pumpafrön.
    • Ännu ett tips: Tillsätt nötter eller russin i degen. Om du vill ha saftigare russin, förväll i 10 minuter i ljummet vatten. 
    Keyword Vegetarisk
    « Chili con carne - riktig cowboymat
    Kolatårta från Hovdala slott »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA