• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1900-talet

    Tittägg – recept och historia

    1 mars 2024 by Marloes 2 kommentarer

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Fantasiäggande ägg som väcker minnen! Här får du ett recept på hur du själv kan skapa ett vackert ägg.

    Sockerkonst

    Tittägg väcker nog hos många minnen från förr. Det känns också som de kommer från en tid då man i lugn och ro kunde ägna sig åt att skapa dessa konstnärliga skapelser. Här kommer både recept och historia på tittägg. Ordet recept är delvis rätt, för man kan ju äta tittäggen, men, som namnet säger, är det kanske roligast att spara för att kunna titta i dem.

    Hårsbäck

    Receptet kommer från Karin Serrander som grundade den populära presentbutiken Mamsell K i Uppsala och driver Hårsbäcks bed & breakfast i den vackra gamla bondbyn Norr Hårsbäck utanför Heby i Uppland. Vill man istället köpa ett av Karin Serranders vackra tittägg kan man göra det genom att kontakta Karin Serrander via länken ovan.

    Fjärdhundraland

    Både Smakminnen och Karin Serrander med Hårsbäcks bed & breakfast är medlemmar i Fjärdhundraland som har över 100 medlemmar som alla har sin verksamhet i ett område som sträcker sig från Västerås till Uppsala och Sigtuna. På Fjärdhundralands hemsida finns alla företag presenterade.

    Hårsbäcks Bed & Breakfast

    Tittäggens historia

    Tittäggets historia går tillbaka till 1830-talet då det fanns tittägg av socker att köpa i konfektbutiker och finbagerier i storstäderna i Europa. Vissa säger att de började tillverkas i Tyskland och andra menar att ursprunget ligger i Italien. På 1800-talet var motiven inuti äggen ofta pappersbilder med religiösa motiv och det ansågs vara en riktig fin present. Tittäggen hade ofta ett förstoringsglas som skydd över kikhålet längst fram.

    Många tittägg importerades ifrån Tyskland, men de tillverkades även här i Sverige av dåtidens sockerbagare. På Nordiska Museet i Stockholm finns en fin samling av riktigt gamla tittägg.

    Ett tittägg från Nordiska Museets samlingar. Givare är Astrid Jäegerfalk från Gävle. Hon skänkte ägget 1951 till Nordiska Museet.

    Med tiden konkurrerades tittäggen av socker i stort sätt ut av de numera vanligaste, tvådelade pappersäggen som man fyller med godis. På 1980-talet hade tittäggen ett uppsving igen med importerade ägg. Runt 1990 försvann de nästan helt ifrån butikerna. Idag finns det få kommersiella tillverkare kvar.

    Bildserien om tittäggstillverkning är från Karin Serrander.

    Jag önskar er alla en Glad Påsk!

    Om du gillar detta recept...

    ... då kanske du också gillar

    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill
    • Klassiska engelska scones
    • Naanbröd - mjukt och härligt segt
    • Stekt sockerkaka med glass

    Tittägg - recept

    Receptet som är hemligheten bakom vackra konstverk i socker: tittägg!
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Choklad och godis
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • mall i papper eller plast i form av ett ägg
    • spritstyll
    • kniv

    Ingredienser
      

    Ägg

    • strösocker
    • äggvita

    Kristyr

    • florsocker
    • äggvita
    • ättika
    • hushållsfärg eller gel
    • valfritt: bokmärken med påsktema

    Instruktioner
     

    Detta är ett ungefärlig recept utan exakta mått.

    • Blanda äggvita och strösocker så att det blir som fuktig sand.
    • Fyll ett påskägg av plast (finns att köpa i Hobbybutiker) och stjälp upp det som en sandkaka. Skär av ett stycke som blir titthål. Tryck tillbaka den avskurna biten. Ställ att torka så att ytan blir torr. Detta tar cirka ett dygn.
    • Skär av den biten där du skar förut som blir titthålet. Gräv ur sockret så att endast ett skal återstår.
    • Blanda ihop sockerkristyren. Kristyren består av äggvita, florsocker och ett stänk ättika. Blanda till en massa till önskad konsistens. Den ska vara väldigt tjockt flytande. Kristyren kan färgas med hushållsfärg.
    • Lägg kristyren i en spritspåse med tyll för små dekorationer eller i en fryspåse där du klipper av ett litet, litet hörn. Spritsa små blommor, buskar och andra figurer på smörpapper och låt det torka. Om du vill ha dekorationer på insidan av äggets vägg kan du spritsa direkt på väggen för att sedan låta det torka.
    • Blanda lite strösocker med äggvita och färga med grön hushållsfärg. Blanda väl. Lägg den gröna sockerblandningen inne i en sockerägghalva som botten för dekoration.
    • Stick ner bokmärken eller figurer av sockerkristyr. Du kan fästa små figurer på insidan av väggen med sockerkristyr som inte har torkats.Klistra fast överdelen av ägget med kristyr och slutligen dekorera ägget utanpå.
    Keyword Påsk

    More 1900-talet

    • Mandelmusslor, Weibull
    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Susanne Ewald-Lundberg

      april 10, 2025 at 5:21 e m

      Går det att köpa Tittägg genom dig?

      Mvh Susanne

      Svara
      • Marloes

        april 11, 2025 at 9:06 f m

        Hej! Nej, det gör det inte, men hos Karin Serrander går det att beställa finfina tittägg. Du hittar henne på Facebook 🙂

        Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!