Fantasiäggande ägg som väcker minnen! Här får du ett recept på hur du själv kan skapa ett vackert ägg.
Sockerkonst
Tittägg väcker nog hos många minnen från förr. Det känns också som de kommer från en tid då man i lugn och ro kunde ägna sig åt att skapa dessa konstnärliga skapelser. Här kommer både recept och historia på tittägg. Ordet recept är delvis rätt, för man kan ju äta tittäggen, men, som namnet säger, är det kanske roligast att spara för att kunna titta i dem.
Hårsbäck
Receptet kommer från Karin Serrander som grundade den populära presentbutiken Mamsell K i Uppsala och driver Hårsbäcks bed & breakfast i den vackra gamla bondbyn Norr Hårsbäck utanför Heby i Uppland. Vill man istället köpa ett av Karin Serranders vackra tittägg kan man göra det genom att kontakta Karin Serrander via länken ovan.
Fjärdhundraland
Både Smakminnen och Karin Serrander med Hårsbäcks bed & breakfast är medlemmar i Fjärdhundraland som har över 100 medlemmar som alla har sin verksamhet i ett område som sträcker sig från Västerås till Uppsala och Sigtuna. På Fjärdhundralands hemsida finns alla företag presenterade.
Tittäggens historia
Tittäggets historia går tillbaka till 1830-talet då det fanns tittägg av socker att köpa i konfektbutiker och finbagerier i storstäderna i Europa. Vissa säger att de började tillverkas i Tyskland och andra menar att ursprunget ligger i Italien. På 1800-talet var motiven inuti äggen ofta pappersbilder med religiösa motiv och det ansågs vara en riktig fin present. Tittäggen hade ofta ett förstoringsglas som skydd över kikhålet längst fram.
Många tittägg importerades ifrån Tyskland, men de tillverkades även här i Sverige av dåtidens sockerbagare. På Nordiska Museet i Stockholm finns en fin samling av riktigt gamla tittägg.
Med tiden konkurrerades tittäggen av socker i stort sätt ut av de numera vanligaste, tvådelade pappersäggen som man fyller med godis. På 1980-talet hade tittäggen ett uppsving igen med importerade ägg. Runt 1990 försvann de nästan helt ifrån butikerna. Idag finns det få kommersiella tillverkare kvar.
Bildserien om tittäggstillverkning är från Karin Serrander.
Jag önskar er alla en Glad Påsk!
Om du gillar detta recept...
... då kanske du också gillar
- Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
- Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill
- Klassiska engelska scones
- Naanbröd - mjukt och härligt segt
- Stekt sockerkaka med glass
Tittägg - recept
Utrustning
- mall i papper eller plast i form av ett ägg
- spritstyll
Ingredienser
Ägg
- strösocker
- äggvita
Kristyr
- florsocker
- äggvita
- ättika
- hushållsfärg eller gel
- valfritt: bokmärken med påsktema
Instruktioner
Detta är ett ungefärlig recept utan exakta mått.
- Blanda äggvita och strösocker så att det blir som fuktig sand.
- Fyll ett påskägg av plast (finns att köpa i Hobbybutiker) och stjälp upp det som en sandkaka. Skär av ett stycke som blir titthål. Tryck tillbaka den avskurna biten. Ställ att torka så att ytan blir torr. Detta tar cirka ett dygn.
- Skär av den biten där du skar förut som blir titthålet. Gräv ur sockret så att endast ett skal återstår.
- Blanda ihop sockerkristyren. Kristyren består av äggvita, florsocker och ett stänk ättika. Blanda till en massa till önskad konsistens. Den ska vara väldigt tjockt flytande. Kristyren kan färgas med hushållsfärg.
- Lägg kristyren i en spritspåse med tyll för små dekorationer eller i en fryspåse där du klipper av ett litet, litet hörn. Spritsa små blommor, buskar och andra figurer på smörpapper och låt det torka. Om du vill ha dekorationer på insidan av äggets vägg kan du spritsa direkt på väggen för att sedan låta det torka.
- Blanda lite strösocker med äggvita och färga med grön hushållsfärg. Blanda väl. Lägg den gröna sockerblandningen inne i en sockerägghalva som botten för dekoration.
- Stick ner bokmärken eller figurer av sockerkristyr. Du kan fästa små figurer på insidan av väggen med sockerkristyr som inte har torkats.Klistra fast överdelen av ägget med kristyr och slutligen dekorera ägget utanpå.
Lämna ett svar!