Marzipan-konfekt heter detta gamla släktrecept som genom ett trollslag förvandlar 250 gram mandel till 1,3 kilo marsipan!

Marzipan-konfekt
Älskar du marsipan? Då är detta recept perfekt för dig, för nu snackar vi mycket marsipan för pengarna! Nu får den här massan kanske inte kallas för just marsipan, för den innehåller även mjöl och grädde. Det är kanske därför detta släktrecept är döpt till marzipan-konfekt.
Det här receptet på marsipan fungerar utmärkt att forma till olika figurer. Det går bra att frysa in konfekten för att använda senare. Om den skulle vara torr kan lite vatten tillsättas när degen knådas.
Karin Nordén
Receptet fick jag av min mormor Ingrid Nordén som i sin tur har fått det från sin svärmor Karin Nordén, född Montén. Hon bodde med sin man och tre barn på gården Charlottenborg utanför Billesholm i Skåne.

Hur förvarar jag marzipan-konfekt?
Någon dag i rumstemperatur. Se till att ha din marzipan-konfekt i en plastpåse. Eller så fryser du ner en del. I kylen har den längre hållbarhet.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du ockå gillar
- Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
- Sophies små spröda ostkakor
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Cranks bröd - nyttiga och goda grahamsbullar
- Boterkoek - holländsk smörkaka

Marzipan-konfekt - marsipan recept för figurer
Utrustning
- mandelkvarn
- Kastrull
Ingredienser
- 2 dl grädde
- 2 dl mjöl
- 200 gr sötmandel om önskas skalad
- 50 gr bittermandel
- 750 gr florsocker
Instruktioner
Originaltext
- Text från Ingrid Nordén: Marzipan-konfekt från CharlottenborgGrädde och mjöl arbetas över "elden" till en smidig deg, när den kallnat arbetas sockret och den skållade malda mandeln (torra) i + fruktfärg. (Vi burkar ta i litet färdig mandelmassa, köpt). Forma till grisar, kycklingar, alltefter behag och årstid. Urkärnade dadlar med små marzipan ärtor eller chokladglacerad rulle med nötter, fikon, congac, låt fantasin spela.
Steg-för-steg recept:
- Sätt ugnen på 125°C.
- Om du har mandel med skal på ska de skållas: Lägg mandeln i en kastrull och fyll på med vatten så att mandeln täcks. Koka upp vattnet och låt det koka i ungefär en minut. Häll av vattnet och slå på kallt vatten. Nu kan du "klämma" bort skalen.200 gr sötmandel, 50 gr bittermandel
- Lägg mandeln på bakplåtspapper och torka de i ugnen i ungefär 10 minuter.
- Ta en tjockbottnat kastrull och ha lägg i grädde och mjöl. Värm massan över medelvärme och rör runt tills den har blivit en smidig deg. I den här processen försvinner den mjöliga smaken. Detta tar åtminstone fem minuter. Låt degen kallna.2 dl grädde, 2 dl mjöl
- Mal mandeln antingen i en köksmaskin eller med mandelkvarn. Om du använder mandelkvarn, sila mandeln. De större mandelbitarna kan du få fint i en mortel.
- Blanda in mandeln i degen och tillsätt florsockret matskedsvis tills du har fått önskat konsistens. Tillsätt karamellfärg eller pastafärg till degen. Tillsätt mera florsocker om marzipan-konfekten blir för blöt av färgen.750 gr florsocker
Lämna ett svar!