Text från Ingrid Nordén: Marzipan-konfekt från CharlottenborgGrädde och mjöl arbetas över "elden" till en smidig deg, när den kallnat arbetas sockret och den skållade malda mandeln (torra) i + fruktfärg. (Vi burkar ta i litet färdig mandelmassa, köpt). Forma till grisar, kycklingar, alltefter behag och årstid. Urkärnade dadlar med små marzipan ärtor eller chokladglacerad rulle med nötter, fikon, congac, låt fantasin spela.
Steg-för-steg recept:
Sätt ugnen på 125°C.
Om du har mandel med skal på ska de skållas: Lägg mandeln i en kastrull och fyll på med vatten så att mandeln täcks. Koka upp vattnet och låt det koka i ungefär en minut. Häll av vattnet och slå på kallt vatten. Nu kan du "klämma" bort skalen.
200 gr sötmandel, 50 gr bittermandel
Lägg mandeln på bakplåtspapper och torka de i ugnen i ungefär 10 minuter.
Ta en tjockbottnat kastrull och ha lägg i grädde och mjöl. Värm massan över medelvärme och rör runt tills den har blivit en smidig deg. I den här processen försvinner den mjöliga smaken. Detta tar åtminstone fem minuter. Låt degen kallna.
2 dl grädde, 2 dl mjöl
Mal mandeln antingen i en köksmaskin eller med mandelkvarn. Om du använder mandelkvarn, sila mandeln. De större mandelbitarna kan du få fint i en mortel.
Blanda in mandeln i degen och tillsätt florsockret matskedsvis tills du har fått önskat konsistens. Tillsätt karamellfärg eller pastafärg till degen. Tillsätt mera florsocker om marzipan-konfekten blir för blöt av färgen.