Go Back

Marzipan-konfekt - marsipan recept för figurer

Av 250 gram mandel får du 1,3 kg marsipan! detta är ett gammalt släktrecept som är farligt gott och rätt så lätt att göra.
No ratings yet
Måltid Choklad och godis
Kök Sverige
Portioner 0

Utrustning

  • mandelkvarn
  • Kastrull

Ingredienser
  

  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjöl
  • 200 gr sötmandel om önskas skalad
  • 50 gr bittermandel
  • 750 gr florsocker

Instruktioner
 

Originaltext

  • Text från Ingrid Nordén:
    Marzipan-konfekt från Charlottenborg
    Grädde och mjöl arbetas över "elden" till en smidig deg, när den kallnat arbetas sockret och den skållade malda mandeln (torra) i + fruktfärg. (Vi burkar ta i litet färdig mandelmassa, köpt). Forma till grisar, kycklingar, alltefter behag och årstid. Urkärnade dadlar med små marzipan ärtor eller chokladglacerad rulle med nötter, fikon, congac, låt fantasin spela.

Steg-för-steg recept:

  • Sätt ugnen på 125°C.
  • Om du har mandel med skal på ska de skållas: Lägg mandeln i en kastrull och fyll på med vatten så att mandeln täcks. Koka upp vattnet och låt det koka i ungefär en minut. Häll av vattnet och slå på kallt vatten. Nu kan du "klämma" bort skalen.
    200 gr sötmandel, 50 gr bittermandel
  • Lägg mandeln på bakplåtspapper och torka de i ugnen i ungefär 10 minuter.
  • Ta en tjockbottnat kastrull och ha lägg i grädde och mjöl. Värm massan över medelvärme och rör runt tills den har blivit en smidig deg. I den här processen försvinner den mjöliga smaken. Detta tar åtminstone fem minuter. Låt degen kallna.
    2 dl grädde, 2 dl mjöl
  • Mal mandeln antingen i en köksmaskin eller med mandelkvarn. Om du använder mandelkvarn, sila mandeln. De större mandelbitarna kan du få fint i en mortel.
  • Blanda in mandeln i degen och tillsätt florsockret matskedsvis tills du har fått önskat konsistens. Tillsätt karamellfärg eller pastafärg till degen. Tillsätt mera florsocker om marzipan-konfekten blir för blöt av färgen.
    750 gr florsocker
Keyword Billig mat, Julbak, Påsk