Efter en lång dag i skolan eller på jobbet kan en härlig gryta bli som en trösterik och samtidigt upplyftande omfamning. Moussaka på svenska är en sådan rätt. Potatis, köttfärssås och gräddblandningen är ingredienserna som gör detta till ett vinnarrecept!
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera och Bagaren och Kocken.
En värmande vardagsrätt
En av ingredienserna i moussaka på svenska är kalla potatisar. Om du väljer att göra en veckoplanering kan du koka lite extra potatis dagen innan. Detta recept är enkelt att variera och om du byter ut köttfärsen mot en vegofärs, så har du en vegetarisk rätt.
Svensk moussaka i Holland
Uppväxt i Bergen NH i Holland med en svensk mamma och holländsk pappa, så hade vi en riktigt blandad meny med allt från köttbullar till olika så kallade stampotten, som Boerenkool och Hutspot (potatismos med grönsaker). Med på menyn fanns också Moussaka på svenska. Såklart.
Ruggigt väder
Med sitt till stor del platta landskap så cyklar i stort sett alla skolbarn till skolan, året runt. Vinterhalvåret i Holland är blött. Fuktigt, regnigt och kallt. Jag har minnen från att komma hem alldeles stelfrusen med blöta kläder efter att ha cyklat hem från gymnasiet i närmaste staden. Jag och mina kompisar slängde våra jeans i torktumlaren, kokade te och efter en stund kunde vi dra på våra varma jeans.
En av vardagsrätterna som med jämna mellanrum serverades var just Moussaka på svenska. Mamma hade klippt ut receptet från en broschyr som Mejerierna gett ut. Ett uppskattat recept som än tillagas i många hem.
Gör Moussaka på ditt sätt
Här kommer några förslag på hur du kan sätta din egen prägel på rätten:
- När du steker löken och köttfärsen, tillsätt timjan och vitlök.
- Tillsätt en till två matskedar kinesisk soja till köttfärssåsen. Det blir en mustigare gryta.
- Du kan göra grytan extra nyttigt, packad med vitaminer och fibrer, genom att riva en morot och/eller palsternacka och blanda ner i köttfärsen.
- Om du tillsätter tacokrydda till köttfärssåsen får du en mexikansk twist på rätten!
- För en vegetarisk Moussaka på svenska: ersätt köttfärsen med samma volym vegetarisk färs. Det blir på ett ungefär en halv liter.
Vad passar att dricka till moussaka på svenska?
Allt, skulle jag säga. Just denna rätt kräver inte specifikt rött eller vitt vin, så välj det som du tycker bäst om. En kall öl är också riktigt gott, och du kan också servera ett glas mjölk eller vatten till.
Hur länge är moussaka på svenska hållbart?
Tre till fyra dagar i kylen, täckt med folie.
Går det att frysa moussaka?
Det går att frysa rätter med kokt potatis i, men min personliga upplevelse är att potatisen då blir lite blaskiga. Om du ändå vill frysa ner moussaka på svenska, se då till att koka potatisen så att de precis blir färdiga, inte längre.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du gillar
- Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum
- Mockafylld rulltårta med hasselnötter
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Mjuk pepparkaka - min mormors
- Holländsk chokladtårta
Moussaka på svenska - originalreceptet
Ingredienser
- 300 gr köttfärs
- 2 gula lökar
- smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 burk/paket krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 8-10 kokta, kalla potatisar
- 2½ dl vispgrädde
- 2 dl riven ost
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250˚C. Skala och hacka löken.2 gula lökar
- Bryn lök och köttfärs i smör i en stekpanna. Strö över mjölet, rör om.300 gr köttfärs, smör, 1 msk vetemjöl
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt koka på svag värme ca 10 minuter.1 burk/paket krossade tomater, 1 msk tomatpuré, 1½ tsk salt, 1 krm svartpeppar
- Skala och skiva potatisen. Jag brukar skära potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.8-10 kokta, kalla potatisar
- Blanda grädde och ost.2½ dl vispgrädde, 2 dl riven ost
- Varva köttfärsröra och potatis i en ugnssäker form. (Jag brukar börja med lite köttfärs i botten. Häll över ostgrädden.
- Gratinera i ugnen ca 20 minuter.Servera med en sallad.
Anteckning
- Ersätt köttfärs mot en vegetarisk färs.
- Tillsätt extra grönsaker. Det mesta passar. Hacka i mindre bitar, eller riv och låt det fräsa med löken innan du tillsätter tomaterna.
- Variera med smaken. Detta recept är väldigt neutral och är därför lätt att ge en egen twist på. Tillsätt vitlök och timjan när du fräser löken. Eller så kan du tillsätta tacokryddor när du har stekt köttfärsen.
Lillemor Larsson
jösses vad gott det var!!!! Dessutom enkla ingredienser och en massa kryddor. Det här blir fler gånger!
Marloes
Vad glad jag blir att du tycker så mycket om receptet! Också en rätt som är trevligt att ha rester av - då vankas det en god lunch dagen efter.