Go Back
+ servings

Moussaka på svenska - originalreceptet

En krämig och lättlagad gratäng med potatis som bas blir lätt hela familjens favoriträtt.
4.50 from 16 votes
Förberedelser 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Sverige
Portioner 6

Ingredienser
  

  • 300 gr köttfärs
  • 2 gula lökar
  • smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 burk/paket krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 8-10 kokta, kalla potatisar
  • dl vispgrädde
  • 2 dl riven ost

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 250˚C. Skala och hacka löken.
    2 gula lökar
  • Bryn lök och köttfärs i smör i en stekpanna. Strö över mjölet, rör om.
    300 gr köttfärs, smör, 1 msk vetemjöl
  • Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt koka på svag värme ca 10 minuter.
    1 burk/paket krossade tomater, 1 msk tomatpuré, 1½ tsk salt, 1 krm svartpeppar
  • Skala och skiva potatisen. Jag brukar skära potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.
    8-10 kokta, kalla potatisar
  • Blanda grädde och ost.
    2½ dl vispgrädde, 2 dl riven ost
  • Varva köttfärsröra och potatis i en ugnssäker form. (Jag brukar börja med lite köttfärs i botten. Häll över ostgrädden.
  • Gratinera i ugnen ca 20 minuter.Servera med en sallad.

Anteckning

Tips!
Om du inte har kokta kalla potatisar går det att använda varma. De är riktigt heta när de är nykokta, så var försiktigt när du skivar dem. 
Förslag på hur du kan variera din moussaka: 
  • Ersätt köttfärs mot en vegetarisk färs. 
  • Tillsätt extra grönsaker. Det mesta passar. Hacka i mindre bitar, eller riv och låt det fräsa med löken innan du tillsätter tomaterna. 
  • Variera med smaken. Detta recept är väldigt neutral och är därför lätt att ge en egen twist på. Tillsätt vitlök och timjan när du fräser löken. Eller så kan du tillsätta tacokryddor när du har stekt köttfärsen.